Ηταν η πρώτη φορά που συνεδρίασε (εκ περιφοράς) το ΚΥΣΕΑ με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για εξοπλιστικά θέματα. Αποφασίστηκε η αναβάθμιση των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (P-3), συνολικής δαπάνης 450 εκατ. ευρώ. Η ανάθεση δόθηκε στους Αμερικανούς με διακρατική συμφωνία και σε αυτήν προβλέπεται ανάμειξη τόσο του αμερικανικού ναυτικού όσο και της ΕΑΒ. Ακολουθεί σε λίγες ημέρες και δεύτερη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη διάθεση (από τα αμερικανικά αποθέματα) δέκα ελικοπτέρων Σινούκ, συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση των ελικοφόρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είναι παλαιά και είχε δρομολογηθεί πριν από χρόνια η αναβάθμισή τους αλλά λόγω κρίσης οι τότε ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποφάσισαν να τα καθηλώσουν στο έδαφος. Και κάτι ακόμη: ο κ. Π. Καμμένος ανακοίνωσε ότι στην προσεχή επίσκεψή του στη Μόσχα θα συζητήσει με τους Ρώσους και αμυντικά θέματα. Και για να καθησυχάσει τους νατοϊκούς τούς είπε: «Τα ρωσικά όπλα που έχουμε τα έχουμε στη διάθεση του… ΝΑΤΟ».

Το προσκύνημα του Παυλόπουλου

Πήγε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρωί-πρωί στη Φιλοθέη, στο Ιδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, στον τάφο του Εθνάρχη. Στάθηκε μερικά λεπτά πάνω από τον τάφο, έκανε τον σταυρό του και αποχώρησε. Ούτε λουλούδια ούτε τρισάγια. Ηταν εκεί ο πρόεδρος του Ιδρύματος Π. Μολυβιάτης, ο αντιπρόεδρος Αχ. Καραμανλής και ο βουλευτής Σερρών Κ. Αχ. Καραμανλής. Η επιθυμία του κ. Παυλόπουλου ήταν προτού ορκιστεί Πρόεδρος να πάει στον τάφο του Εθνάρχη. Αλλά έχει και άλλες επιθυμίες ο νέος Πρόεδρος, τις οποίες σας μεταφέρω: η πρώτη του επίσημη επίσκεψη θα είναι στο ΓΕΕΘΑ, αφού εκ του Συντάγματος άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων. Η δεύτερη επίσκεψή του θα είναι στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου. Το ζήτησε ο ίδιος σε εκείνο το γεύμα που είχε παραθέσει ο Κ. Παπούλιας στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και στον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά. Στη Μεσσηνία η εθνική επέτειος εορτάζεται νωρίτερα και ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη γενέτειρά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είναι μαζί του, όπως έμαθα, και ο Αντ. Σαμαράς. Ακολουθούν επισκέψεις στην Κύπρο και εν συνεχεία στο Παρίσι, αλλά και στο Βερολίνο.


Τα δάκρυα Παπούλια

Την τελευταία στιγμή δεν άντεξε και δάκρυσε ο Κ. Παπούλιας. Δεν δάκρυσε όμως όταν παρέδωσε το Προεδρικό Μέγαρο (και το αξίωμα) στον διάδοχό του Πρ. Παυλόπουλο, αλλά έκλαψε όταν αποχαιρέτησε το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου, σε μια σεμνή τελετή, χωρίς κάμερες, που έγινε προχθές: «Δέκα χρόνια που είμαι εδώ, σας νιώθω σαν οικογένειά μου» τους είπε και σταμάτησε. Δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Σκούπισε τα μάτια του και συνέχισε: «Δεν σας είδα ποτέ σαν υπαλλήλους, εσείς είστε η οικογένειά μου». Τους χαιρέτησε έναν-έναν προσωπικά (άλλη συγκίνηση εκεί) και μετά ήρθαν τα… σουβλάκια. Μα, καλά, θα πείτε, σουβλάκια στο Προεδρικό; Τα σουβλάκια μπήκαν στο Προεδρικό επειδή ήρθε νέος μάγειρας, ο οποίος θα εξυπηρετεί και τον νέο Πρόεδρο. Και ξέρετε από πού είναι ο νέος μάγειρας, ονόματι Χρ. Κουμάντος; Από την… Καλαμάτα. Ηταν μέχρι πρότινος μάγειρας στο Μέγαρο Μαξίμου (δίπλα στον Αντ. Σαμαρά). Με τη νέα κυβέρνηση και με τον νέο ένοικο στο πρωθυπουργικό μέγαρο, δεν μπορούσε να μείνει άλλο στο Μαξίμου, πήρε μετάθεση στο διπλανό κτίριο.
nnn
Ο κ. Παπούλιας είπε επίσης στους υπαλλήλους τους Προεδρικού Μεγάρου ότι θα μπορούν να τον επισκέπτονται όποτε θελήσουν στο γραφειάκι της οδού Σούτσου 20. Και για να μην «ξεκόψουν» οι σχέσεις τους, τους υποσχέθηκε ότι κάθε 2 του μήνα θα τους συναντά στο ουζερί «Τσοπανάκος» στην Καισαριανή για ένα τσιπουράκι και με αρκετές αναμνήσεις. Ετσι, το πρώτο ραντεβού κλείστηκε για τις 2 Απριλίου.
Οταν ο Σταύρος συνάντησε τον Νικολούδη

Ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης ραντεβού με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο σε θέματα διαφθοράς Π. Νικολούδη. Γιατί όμως; Προτού σας αποκαλύψω γιατί ζήτησε επειγόντως ο επικεφαλής του Ποταμιού να συναντήσει τον κ. Νικολούδη, σας πληροφορώ ότι δεν πήγε εκεί μόνος του, αλλά με τον «σκιώδη υπουργό Δικαιοσύνης» του κόμματος, εισαγγελέα Π. Μαρκή. Πράγμα που σημαίνει ότι το Ποτάμι έχει ήδη σχηματίσει κυβέρνηση και μάλιστα «σκιώδη». Πήγαν και οι δύο με προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ζήτησαν από τον υπουργό τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών να δημοσιοποιούνται αμέσως και να μην καθυστερούν ακόμη και τρία χρόνια.
Κανένας δεν πάει χαμένος

Μια απροσδόκητη επίσκεψη δέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκος. Ηταν ο τσέχος στρατηγός Πετρ Πάβελ. Τον θυμάστε; Ηταν συνυποψήφιος του στρατηγού Κωσταράκου στη διεκδίκηση της αρχηγίας του Ευρωπαϊκού Στρατού. Στην ψηφοφορία ο έλληνας στρατηγός τον νίκησε κατά κράτος. Αλλά επειδή κανείς δεν πάει χαμένος, ο τσέχος στρατηγός τοποθετήθηκε διοικητής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ετσι, σε λίγους μήνες θα είναι και οι δύο στρατηγοί στις Βρυξέλλες. Ο ένας για να διοικεί το ΝΑΤΟ και ο άλλος τον ευρωστρατό.

HeliosPlus