Μια μεγάλη αλήθεια είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ανχέλ Γκουρία στο κτίριο του ΟΟΣΑ, όπου και αναγνώρισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχθηκαν από την τρόικα πιέσεις και εκβιασμούς για την καταβολή των δόσεων.

Ο Πρωθυπουργός σε κάποιο σημείο της συνέντευξή του είπε και πέρασε απαρατήρητο: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από την πλευρά της λεγόμενης ‘‘τρόικα’’, είδαμε πολλές φορές, πάρα πολλές φορές –θέλω να είμαι δίκαιος και απέναντι στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δέχθηκαν πιέσεις – εκβιασμούς, ότι εάν δεν μειωθούν συντάξεις, εάν δεν μειωθούν μισθοί, εάν δεν γίνουν απολύσεις, δεν θα δοθούν οι δόσεις».

Η μεγάλη αλήθεια όμως του Πρωθυπουργού ήταν ότι δεν υπήρξε κάποιος αντίστοιχος εκβιασμός ώστε να προχωρήσουν δομικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης. «Δεν ακούσαμε ποτέ ότι εάν δεν καταργηθούν τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια με νόμο, δεν θα δοθούν οι δόσεις. Δεν ακούσαμε ποτέ ότι εάν δεν καταργηθούν με νόμο αυτές οι τριγωνικές συναλλαγές που δίνουν τη δυνατότητα μεγάλης φοροδιαφυγής σε εταιρικούς ομίλους, δεν θα δοθούν χρήματα στην Ελλάδα»ανέφερε.

Και έχει δίκιο. Στο σημείο που βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει, όπως έγινε και στο Παρίσι, από διεθνείς φορείς και οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ – την τεχνογνωσία τους, ώστε πραγματικά να προωθηθούν δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως βασικό στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη.

Γιατί από την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, που πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής, θα κριθούν πολλά και κυρίως θα δοθεί ένα αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες.

Ο χρόνος τρέχει και είναι πολύτιμος για την οικονομία και την κοινωνία. Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει τις υπόλοιπες περίπου 100-110 «διαβολοημέρες» μέχρι να λήξει η τετράμηνη παράταση και να συμβάλλει η ίδια στη δημουργία πιο ευνοϊκών συνθηκών για την μεγάλη συμφωνία, αλλά και να μπει η χώρα στο μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εάν θα κερδίσει το στοίχημα ο Πρωθυπουργός θα φανεί στην πορεία. όμως στο χέρι του είναι να εξαφανίσει την άλλη αλήθεια, ότι η χώρα είχε χρόνιες παθογένειες και ένα πολιτικό σύστημα σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτώμενο.

Με δεδομένο ότι είναι στρατηγική της επιλογή η παραμονή στο ευρώ και με βασικό ζητούμενο στην παρούσα φάση την άμεση αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους εταίρους ώστε να προωθηθεί ο έντιμος συμβιβασμός, χρειάζονται λίγα λόγια με πολύ βάρος και πολλά έργα με πολύτιμη αξία.