από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 

Τι προκάλεσε την οικονομική κρίση στη χώρα μας;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η αναζήτηση των λύσεων για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος θα πρέπει πάντα να ξεκινά από τον εντοπισμό των αιτιών που το προκάλεσαν. Στην περίπτωση της χώρας μας, η προφανής ερώτηση είναι τι προκάλεσε την τόσο έντονη και παρατεταμένη οικονομική κρίση. Παρότι η δημόσια συζήτηση έχει κατά κόρον ασχοληθεί - τουλάχιστον φαινομενικά - με το ερώτημα αυτό, εντούτοις δεν φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση όσον αφορά τις βασικές αιτίες πρόκλησης της κρίσης με αποτελέσμα να δυσκολεύει και η αναζήτηση πειστικών πολιτικών αντιμετώπισής της.

Πιστεύουμε ότι η κρίση οφείλεται σε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και στον υπερδανεισμό των προηγούμενων δεκαετιών, γεγονότα που, σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση του 2008, οδήγησαν τελικά τη χώρα μας σε ουσιαστική, αν και όχι τυπική, πτώχευση. Η έννοια των διαρθρωτικών αδυναμιών παραπέμπει στο στρεβλό εσωστρεφές παραγωγικό πρότυπο της χώρας και στην αναποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων για μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο. Ο υπερδανεισμός αποτέλεσε το απότοκο μιας πολιτικής, και ίσως κοινωνικής, επιλογής για προσωρινή ευημερία. Συνεπώς, αυτό που συνέβη ήταν κάτα κάποιον τρόπο αναπόφευκτο υπό ορισμένες προϋποθέσεις που φαίνεται πως διαμόρφωσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Με βάση τα παραπάνω, το μείγμα της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών δεν είναι μεν το καλύτερο δυνατό, αλλά δεν είναι εκείνο που προκάλεσε το πρόβλημα και την οξεία κρίση ρευστότητας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Η τελευταία αποτελεί απόρροια μυωπικής συμπεριφοράς, πολιτικής αδράνειας και μίας ιδιότυπης αναβολής λήψης μέτρων για τη σταθεροποίηση της κατάστασης από την εκάστοτε κυβέρνηση υπό το φόβο του πολιτικού κόστους αλλά και του ιδιοτελούς κινήτρου της επιβάρυνσης των μακροοικονομικών δεδομένων για την επόμενη κυβέρνηση.

Είναι γεγονός ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής από το 2009 και μετά δεν βοήθησε. Η υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών - ειδικά όσον αφορά στο ρόλο και στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα, αλλά όχι μόνο - εν πολλοίς δαιμονοποιήθηκε από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, το οποίο στο όνομα δυσανάλογα - με την συνεισφορά τους στην εθνική παραγωγή - προστατευμένων συντεχνιών, δεν τόλμησε να προχωρήσει στον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα καταστούσαν την οικονομία μας αποτελεσματικότερη, θα αποτελούσαν το όχημα εξόδου από την κρίση και έπρεπε να αποτελέσουν την κυρίαρχη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. Όσον αφορά στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, στην οποία δόθηκε έμφαση αλλά και εδώ με στρεβλό τρόπο, το μείγμα έπρεπε να στηρίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, στην αύξηση των φόρων κατανάλωσης και στη διεύρυνση της φορολογικής και εισπρακτικής βάσης (μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της εξυγίανσης της φορολογικής διοίκησης). Παράλληλα θα έπρεπε να μειωθεί η φορολογία των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων.

Είναι απολύτως κρίσιμο, για τη χώρα μας σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενεές, η τρέχουσα οικονομική πολιτική να μη συνεχίσει τα ίδια λάθη, και να επικεντρωθεί με τρόπο αξιόπιστο και αποφασιστικό - σε συνεργασία με τους εταίρους μας - στην υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που είναι πραγματικά αναπτυξιακές και στην επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης με τρόπο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο. Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος.

*Οι Γιώργος Οικονομίδης και Αποστόλης Φιλιππόπουλος είναι, αντίστοιχα, αναπληρωτής καθηγητής και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (23)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  The Greek Government is big business, with the face of democracy. | 09/03/2015 02:04
  F Y I .PROFESSORS: The Greek journey from sublime to ridiculous started in that era "after 1974" when Greeks refused to see the big picture of national patriotism and instead embraced the evil of POLITICAL TRIBALISM.The truth is that the monster of CORRUPTION that is snuffing life out of GREECE today was given life and nurtured in this era.Political/Tribalism gave the unpatriotic Greeks a safe refuge from lawful punishment for violating the laws of the land.All the scoundrels in the country found escape route from the law by whipping up political/tribal sentiment using press.National best practices were sacrificed on the altar of political or family sentiments.Competence,capacity and patriotic characters were jettisoned and our national system paved way for all sorts of practices depending on the political party you belonged to and which party was at the helm of affairs.National causes were no more about national pride but about which political/party benefited more in terms of political/financial loots or political patronages.Today's Greek system was then unconsciously structured along this line that everyone in Greece was more conscious of his/her political identity than national identity.Patriotism and morality were totally sentenced to death in this era.This went across our national activities including sports.
  D/G.
  απάντηση21
   
   
   
  Metoikos h EMetikos? | 08/03/2015 17:23
  Dystixos H eutyxos, h ellada exei polites san ton k. O Metoikos k gia auto tous aksizoun akadimaikoi tou typou Varoufakis. As afisoume ton k. Metoiko na krinei apo tin asfaleia tis agnoias tou k tou tablet tou k as diavasoume to keimeno ton aksiologon Kathigiton me prosoxi.
  Eilotas
  απάντηση01
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Meritocracy. | 08/03/2015 06:33
  Ας πάρουμε την πρόταση αυτή «Συνεπώς, αυτό που συνέβη ήταν κάτα κάποιον τρόπο αναπόφευκτο υπό ορισμένες προϋποθέσεις που φαίνεται πως διαμόρφωσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.» εάν αυτά είναι Ελληνικά και οι κύριοι αυτοί διδάχτηκαν συντακτικό, Ελληνικά μιλάμε, τότε αξίζουμε τα χάλια που βρεθήκαμε. Δεν μπορεί το «κατά κάποιον τρόπο» να είναι και «αναπόφευκτο» και ως «αναπόφευκτο» να έχει και «ορισμένες προϋποθέσεις». Θα ήταν πολύ συνετό αν αυτοί οι κύριοι, μάλλον σπουδασμένοι στο εξωτερικό γιατί δεν πέρασαν στη Ελλάδα, να έδιναν το κείμενο αυτό σε κάποιον που σπούδασε στην Ελλάδα να το ελέγξει. Αναρωτιέμαι αν ξέρουν το θα πει αξιοκρατία. Να βοηθήσω λίγο λοιπόν, στα Αγγλικά λέγετε meritocracy.
  Ο μέτοικος.
  απάντηση514
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Fiscal Institutions | 08/03/2015 02:29
  Einai perissotero epikairo apo pote ena paliotero arthro tou k. Filipoppoulou gia ta aneksartita dimosionomika institouta. Pou stis sygxrones dutikes xores leitourgoun polla xronia me simantika apotelesmata.
  anastasia
  απάντηση30
   
   
  Μυωπική αδιαφορία αλλά και μύωπες καθηγητες | 08/03/2015 00:49
  Ο Σόιμπλε που πολύ αντιπαθώ είπε ότι η κρίση ειναι κρίση της άρχουσες τάξης στην ελλαδα και νομιζω ότι ειναι η χρυσή συμβουλή. Όταν όμως λέει άρχουσα τάξη ευνοεί όλη την άρχουσα τάξη στην ελλαδα, οικονομική, πνευματική, πολιτική κλπ. Οι διαρθρωτικές αδυναμίες έχουν εντοπιστεί εδώ και πάνω απο 50 χρόνια, οι συντεχνίες το ίδιο ε και? τι ειναι αυτό που αυτοτροφοδοτεί αυτήν την κατάσταση? Γιατι η Ελληνική πραγματικότητα αναπαράγεται τόσο τραγικά όμοια με το παρελθόν της? Αν η Ελληνική άρχουσα τάξη, οικονομική, πνευματική πολιτική κλπ, δεν υπερβεί τον εαυτό της, και δεν επιδιώξει μια διαφορετική αναπαραγωγή της Ελληνικής οικονομίας συνολικά τότε η μόνιμη μας λύση θα ειναι η οικονομική εξαρτηση
  Alfa vend
  απάντηση110
   
   
  TA DIMOSIA PANEPISTIMIAKA IDRIMATA | 07/03/2015 21:59
  TA DIMOSIA PANEPISTIMIAKA IDRIMATA PROKALESAN THN KRISH ME TOUS PAXILOUS MISTHOUS TWN KATHHGHTVN STA 1600KAI 2000 EURW.
  KLEISTE TA DHMOSIA PANEPISTHMIA
  απάντηση39
   
   
  Μπερδεύετε την επιστήμονική ανάλυση με την φθηνή κομματική προπαγάνδα ... | 07/03/2015 20:49
  Μέσα από αόριστες αναλύσεις και αναμάσημα ξεπερασμένων από την πραγματικότητα επιχειρημάτων προσπαθείτε να αποκρύψετε την πραγματικότητα. όλοι βλέπουν και ξέρουν: την κρίση την βάθυνε και την εγκατέστησε η κλεπτοκρατική παρασιτική και βαθιά τεμπέλικη αστική τάξη σε συμμαχία με τη μαφία. Ποιός φταίει για την απουσία επενδύσεων? μα φυσικά όσοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, δεν επενδύουν τίποτε στην χώρα και δίνουν πολιτικό πεδίο στη μαφία. πουθενά (ούτε καν στις αποικίες του 19ου αιώνα) η ανάπτυξη δεν δημιουργήθηκε με επενδύσεις από το εξωτερικό και με μειώσεις μισθών.Απλά τα εδώ τεμπελόσκυλα προτιμούν να κλέβουν αντί να επενδύουν ... και να μιλάν για .. αναδιάρθρωση (=κι άλλα κλεμμένα)
  Όπου ακούς αναδιάρθρωση ... ψάξε τον μαφιόζο
  απάντηση93
   
   
  ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ | 07/03/2015 18:48
  Στην ως άνω προφανή ερώτηση σας επιτρέψτε με να προσθέσω: Ποια κατάρα βαραίνει ένα τόπο που δεν μπορεί να αλαλάξει κατεύθυνση πορείας? Όλοι γνωρίζουμε πως η Ελλάδα, έξι χρόνια τώρα, πορεύεται από το κακό στο χειρότερο. Τα πολιτικά κόμματα οδήγησαν τη χώρα σε έκτακτες εκλογές, σαν σε μονόδρομο ευημερίας, τέσσερις φορές στα κρίσιμα χρόνια. (και πάλι ακούγονται ψίθυροι για νέες εκλογές, νέες συγκρούσεις). Η εκστασιακή παρουσία των, κάθε τόσο, πρόωρων εκλογών επισκιάζει το καυτό πρόβλημα τής χώρας, το πλήθος άνεργων, το δυναμικό που θα πάλευε τη κρίση. Στην ουσία, μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα αρχίζει με μια λέξη, ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ο μόνος δρόμος για πολιτική, οικονομική, κοινωνική σταθερότητα.
  Jordanis Ch
  απάντηση80
   
   
  Να γίνουν άμεσα περικοπές στη δημόσια σπατάλη! | 07/03/2015 18:12
  Καταπληκτικό άρθρο! Η ρίζα του προβλήματος ξεκινά προ πολλών ετών. Κάντε μια ανασκόπηση - έρευνα στα προηγούμενα 35-40 χρόνια κ δείτε ΠΟΙΟΣ πρωθυπουργός άφησε την Ελλάδα ΧΩΡΙΣ χρέος. Και στη συνέχεια δείτε ΠΟΙΟΙ πρωθυπουργοί άφησαν ΧΡΕΗ. ΑΥΤΟΙ ειναι οι υπόλογοι της σημερινής καταστροφής! Αυτό θα ήταν ένα άριστο άρθρο- ενημερώστε μας ανά πρωθυπουργία τα ΠΟΣΑ των χρεών που άφησαν οι λωποδύτες! Και στη δραχμή να βρισκόμασταν, πάλι τα ίδια χάλια θα είχαμε. Γιατί?..διότι ΔΕΝ έγιναν ποτέ οι μεταρρυθμίσεις- μειώθηκαν οι 300 βουλευτές?Μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι? Μειώθηκαν οι εκατοντάδες υπάλληλοι/μηχανικοί στο ΤΕΕ? ΤΕΛΟΣ με τις δημόσιες ΣΠΑΤΑΛΕΣ! ΔΕΝ μας φταιν οι εταίροι για τα εσωτερικά μας.
  Aναστασια
  απάντηση232
   
   
  Εχετε δικιο. | 07/03/2015 17:23
  Γι' αυτο και ο Κατρουγκαλος δηλωσε οτi η επαναπροσληψη 15000 υπαλληλων στην ΕΡΤ θα εξαιρεθει απο τις υπολοιπες δεσμευσεις της κυβερνησης. Που σημαινει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοει πληρως τις πελατειακες του υποχρεωσεις.
  ΘΜ
  απάντηση131
   
   
  το λένε σε κάθε ...χώρι, στο δικό σας;; | 07/03/2015 17:15
  ''μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλες κουβέντες μη λες'' (ό,τι πιό ηλίθιο διάβασα ποτέ μου, και πληρώνεστε γι' αυτό από το παν/μιο;;;)
  αφιλότιμος
  απάντηση49
   
   
  eureka | 07/03/2015 17:08
  Δυο λεξεις ολα τα λεφτα (προσωρινη ευημερια). Ανατρεξατε εις Ανδρεα,Τσοβολα,Σημιτη. Και αλλες δυο(πολιτικο κοστος). Ανατρεξατε εις Κωστακη, Γιωργακη
  εγω φταιω που τους ψηφισα
  απάντηση72
   
   
  δάσκαλοι | 07/03/2015 16:19
  σεβαστοί δάσκαλοι , μας δίνετε και κανένα παράδειγμα για να εμπεδώσουμε το μάθημα; Να, ας πούμε τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια....
  Τάσος Κωστής
  απάντηση60
   
   
  Πολύ καλό άρθρο, | 07/03/2015 15:02
  τόσο γι' αυτά που λέει όσο για το ότι τα λέει με συντομία. Αν έπρεπε να κάνω μία (ηπία) κριτική, είναι το ότι θα έπρεπε να τονισθεί ακόμη περισσότερο η πολιτική και κοινωνική διάσταση του ελλην. προβλήματος (την οποία σαφώς και αναφέρουν οι κ.κ. καθηγητές, αλλ' ίσως θα έπρεπε να τονίσουν κι άλλο).
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση62
   
   
  Για την διεφθαρμενη δικαιοσυνη | 07/03/2015 14:55
  και τις λεηλασιες που αυτη επετρεψε/παροτρυνε,δεν θα αναφερετε τιποτα;Για τα λαμογια που αλωσαν τα 2 κομματα-δουλους εξουσιας,και μας ρημαξαν,δεν θα πειτε τιποτα;Ποσα δισεκατομμυρια θα ειχαμε γλυτωσει αν οι δικαστες δεν ηταν διεφθαρμενοι και προστατευαν το δημοσιο χρημα;
  Abdul
  απάντηση120
   
   
  Τι προκάλεσε την πολιτική κρίση στη χώρα μας? | 07/03/2015 13:27
  Η κρίση στη χώρα μας προκλήθηκε από 3 κάστες, που αντί να κοιτάξουν το συμφέρον της χώρας και το πώς αυτή θα μεγαλουργήσει, αφοσιώθηκαν στο δικό τους συμφέρον : την "ελίτ" του πολιτικού συστήματος που τα ΕΦΑΓΕ, την "ελίτ" της πανεπιστημιακής κάστας που "έντυσε" το φαγοπότι αυτό και τη βιαιοπραγία κατά της χώρας -με κάθε μέσο- ως απαραίτητο και επιβεβλημένο τρόπο ζωής, προκειμένου κανείς να είναι "σωστός επαναστάτης" και "ελεύθερος άνθρωπος" και τους δικαστικούς που, ενώ είχαν ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να παρεμβαίνουν σε όσα έβλεπαν, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Όσο δεν υπάρχει κάθαρση, αυτή η κρίση δυστυχώς θα συνεχίζεται. Το πολιτικό σύστημα απατάται, αν πιστεύει ότι "καθάρισε" με τη φυλάκιση Άκη..
  evan
  απάντηση90
   
   
  προστατευμένes συντεχνιes | 07/03/2015 13:26
  Polloi anaferoun to provlima ton prostatevomenon syntexveion alla kanneis den mas leei poies einai aftes oi syntexneies kai pos exoune energisei arnitika ta teleftaia 70 xronia! Episis to provlima ton megalon daneion pou eksipiretisane parologous misthous sto dimosio to kseroume. Episis afto sxetizetai me politikes pelateies kai loipa...Aftin omos tin ideologia, enos sxedon feoudarxikou kratous, kai ti sxesi tis me tin xoriatila mas kai tin istoria ton Balkanikon laon, kapoios tha prepei na tin analysei kai na mas eksigeisi pos diemorfose to Elliniko kratos, tous Ellinikous thesmous kai tis Ellinikes syntexneies...
  Elias
  απάντηση50
   
   
   
  ερώτηση αδαούς... | 07/03/2015 13:01
  Ανάμεσα στο 2004 και το 2009, η χώρα δανείστηκε 130δις. Για μια χώρα με τα δικά μας μεγέθη, αν αυτά τα χρήματα πήγαιναν στις αγορές -γιατί εκεί θα έπρεπε να πάνε-, τότε η οικονομία θα έπρεπε να σφύζει αδιάκριτα του αν δημοσιονομικά η κυβέρνηση βρίσκονταν ενώπιον της χρεωκοπίας. Όμως η Ελλάδα είχε μπει σε συνθήκες ύφεσης ήδη από το 2008, όταν τη χρονιά εκείνη το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1%. Το πως γίνεται σε μια οικονομία όπου μπαίνει χρήμα -έστω και δανεικά-, τούτη να συρρικνώνεται αντί να επεκτείνεται αποτελεί ένα οικονομικό παράδοξο που δεν έχει εξηγηθεί. Το προφανές ερώτημα λοιπόν είναι: που πήγε αυτό το χρήμα; Ήρθε ή δεν ήρθε; Είτε ήρθε και έτσι όπως ήρθε έφυγε...
  στην θαλπωρή θησαυροφυλακίων του εξωτερικού;
  απάντηση101
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Έλλειψη σεβασμού | 07/03/2015 12:26
  Η έλλειψη σεβασμού προκάλεσε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ευγενία Λώρα
  kyaneous
  απάντηση21