Ούτε το λαβράκι ούτε η πεντανόστιμη αναρόπιτα (κυπριακή σπεσιαλιτέ με κύριο συστατικό την αναρή, κάτι σαν τη μυζήθρα) που προσέφερε στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης στάθηκαν ικανά να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των τραπεζιτών εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη (φωτογραφία). Επιθέσεις που ξεκίνησαν με… ανέκδοτα στο περιθώριο της σύναξης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έγινε στη Λευκωσία και που με μεγάλη προσοχή παρακολουθούσε η Αθήνα και ιδιαιτέρως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνήσει δύο φορές στον Ι. Στουρνάρα για να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει, όπως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει μόλις επέστρεψε από τη Λευκωσία.
nnn
Οι τραπεζίτες δεν χαρίστηκαν στον κ. Βαρουφάκη (αν και απουσίαζε από τη σύνοδο της Λευκωσίας) ούτε στιγμή και στις χαλαρές συζητήσεις τους στη διάρκεια του δείπνου είπαν στον κ. Στουρνάρα να του… πει ότι πρέπει να σταματήσει να λέει συνεχώς πως θα ξεπληρώσει μόνο το ΔΝΤ, γιατί η ΕΚΤ είναι αυτή που δανείζει τα λεφτά. Η πλάκα όμως (αν μπορεί να ονομαστεί έτσι) είναι ότι όσες φορές ορισμένοι τραπεζίτες αναφέρονταν στην… τρόικα διέκοπταν τον λόγο τους, χαμογελούσαν και έλεγαν αμέσως μετά sorry… institutions. Ακόμη και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε σε κάποια στιγμή αυτό το… σαρδάμ. Εκείνο όμως που συζητήθηκε περισσότερο είναι η φράση του Μάριο Ντράγκι ότι, αν η Ελλάδα και η Κύπρος δεν βρίσκονται εντός προγράμματος και αν δεν ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, τότε δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση.


Λαπαβίτσας: Μας έχουν στήσει παγίδα

Θυμάστε που ο Γιάνης Βαρουφάκης επιτέθηκε εναντίον του καθηγητή και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσα λέγοντάς του ότι έχει οικοδομήσει καριέρα βασιζόμενος στη δραχμή; Τι απαντά όμως ο κ. Λαπαβίτσας στον υπουργό Οικονομικών; «Δεν δίνω καμία σημασία σε αυτά που λέει ο κ. Βαρουφάκης. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει για μένα. Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε». Απάντηση, δηλαδή, όπως καταλάβατε, γεμάτη καρφιά. Αμ το άλλο; Ο κ. Λαπαβίτσας προσθέτει ότι «έχω καλή γνώμη για τον κ. Βαρουφάκη και αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολη δουλειά κάνει». Για άλλη μία φορά όμως τον προειδοποιεί ότι οι «θεσμοί» έχουν στήσει στη χώρα μας μια διπλή παγίδα –παγίδα ρευστότητας και παγίδα χρηματοδότησης -, τον καλεί να κινηθεί με προσοχή και προετοιμασία και να μην υπολογίζει στον κ. Ντράγκι, ο οποίος, όπως λέει ο κ. Λαπαβίτσας, «ούτε φίλος μας είναι ούτε βεβαίως μας αγαπάει». Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι τον Ιούνιο γιατί «οι παγίδες είναι ήδη στημένες».
Τι φοβάται ο Καμμένος;

Μου το αφηγήθηκε ένας από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς και από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Τον είχε συναντήσει τις προάλλες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος και του εκμυστηρεύθηκε το άγχος και την αγωνία που τον διακατέχει για την πορεία της συγκυβέρνησης. Του είπε σχεδόν ψιθυριστά: «Ξέρεις τι φοβάμαι με εσάς τους συριζαίους; Μήπως με την πάροδο του χρόνου… αστικοποιηθείτε». Κόκαλο έμεινε ο αριστερός υπουργός.
ΝΔ – ΠαΣοΚ (πάλι) συμμαχία

Αν νομίζετε ότι η συνεργασία ΝΔ – ΠαΣοΚ έλαβε τέλος με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, κάνετε λάθος. Τα δύο κόμματα άρχισαν και πάλι τη συνεργασία, έστω και ανεπισήμως. Θέλετε ένα παράδειγμα; Συναντάται στο εντευκτήριο βουλευτών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Ι. Κουτσούκος με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ι. Βρούτση και τον ερωτά: «Τι θα κάνετε, αδελφέ, με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση;». Η απάντηση ήρθε αμέσως: «Το ίδιο που θα κάνετε κι εσείς». Και ο κ. Κουτσούκος ανέλαβε να το εξηγήσει: «Δηλαδή, επί της αρχής θα πούμε «ναι» και εν συνεχεία θα το… αποδομήσουμε». Ο κ. Βρούτσης έπιασε αμέσως το νόημα. «Ναι, έτσι θα κάνουμε κι εμείς» είπε, πλην όμως ο κ. Κουτσούκος προθυμοποιήθηκε να δώσει και στοιχεία: «Να πείτε, όπως και εμείς, για τα 600.000 νοικοκυριά που τους δόθηκε ρεύμα με μειωμένη τιμή, να πείτε για τα άλλα 8.000 νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και έχουν δώσει σ’ αυτά δωρεάν ρεύμα οι δήμοι και βεβαίως να κάνετε αναφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που η κυβέρνησή μας είχε καθιερώσει». Ετσι θα γίνει, του είπε ο νεοδημοκράτης και απομακρύνθηκε. Πήγε να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.
Οι άτυποι σύμβουλοι

Ισως να πέρασε απαρατήρητο, αλλά σε νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή καθιερώνεται ο θεσμός των… άτυπων συμβούλων. Οι άτυποι σύμβουλοι δεν θα παίρνουν μισθό, άρα για να διοριστούν δεν απαιτείται τίποτα, ούτε προκήρυξη θέσεως ούτε ΑΣΕΠ ούτε καν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Με δυο λόγια, όπως με πληροφορούν, τα κυβερνητικά στελέχη μπορούν να διορίζουν συμβούλους όποιους και όσους θέλουν χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Εδώ υπάρχει όμως μια μικρή υποσημείωση: οι άτυποι σύμβουλοι ναι μεν δεν θα πληρώνονται αλλά θα λαμβάνουν αποζημίωση για… οδοιπορικά! Τα οδοιπορικά θα τα πληρώνουν βεβαίως-βεβαίως οι φορολογούμενοι…

To νυχτερινό… photoshooting της Ζωής

Αργά τη νύχτα (μετά τις 11.00) η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε εντολή να ανοίξει η αίθουσα της Ολομέλειας γιατί ήθελε να την επισκεφθεί!!! Για ποιο λόγο νομίζετε έτσι νυχτιάτικα; Είχε κανονίσει… φωτογράφηση για ξένο έντυπο!!! Μετά πήγε και στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου είχε άλλη μεταμεσονύχτια φωτογράφηση για άλλο ξένο έντυπο!!!!!! Σταρ σας λέω.

Η Πετρούλα και οι στρατηγοί

«Θα τα καταφέρω σ αυτή τη θέση κ. Φλωρίδη;» ρώτησε η Πετρούλα (Πάτυ) Σαρτζετάκη τον Εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη, όταν έκπληκτη άκουσε τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να της ανακοινώνει ότι την προτείνει τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. » Ο πατέρας σου Πετρούλα μου στην ηλικία σου προφυλάκισε πέντε στρατηγούς στην υπόθεση Λαμπράκη κι εσύ με διδακτορικό στις δημόσιες συμβάσεις δεν μπορείς να τα βάλεις με δύο-τρία λαμόγια στο χώρο της υγείας;» της απάντησε ο κ. Φλωρίδης. Για την ιστορία, την Πετρούλα Σαρτζετάκη πρότεινε στον Υπουργό Υγείας ο κ. Φλωρίδης, πρώην Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ο οποίος μάταια προσπαθούσε να την βάλει στο Συμβούλιο της Αρχής, αφού το όνομά της και μόνο προκαλούσε αλλεργία στους πρώην κυβερνητικούς!

HeliosPlus