Δεν υπάρχουν μόνο οι κρίσιμες πράγματι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους, αλλά και τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας που τρέχουν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.Όμως αντί η κυβέρνηση να ιεραρχήσει τους άμεσους στόχους της, βλέπουμε ότι είτε από έλλειψη συνεννόησης, είτε γιατί ορισμένοι υπουργοί βιάζονται να επιδείξουν μεταρρυθμιστικό έργο, όπως το εννοούν οι ίδιοι, ανοίγουν θέματα που προκαλούν περισσότερες εντάσεις και προβλήματα από αυτά που προσπαθούν να επιλύσουν.
Από ένα έλλειμμα συνεννόησης και συντονισμού δημιουργήθηκε ξαφνικά ένα μείζον θέμα με τη μεταναστευτική πολιτική, προκαλώντας άκαιρες και επιπόλαιες αντιπαραθέσεις. Κάτι ανάλογο έγινε και με την ιστορία των αυξήσεων στη ΔΕΗ, αλλά και με το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές στη Χαλκιδική, επιτείνοντας το διχασμό της τοπικής κοινωνίας και τη μαχητική αντίδραση χιλιάδων εργαζομένων που βλέπουν ότι απειλείται η δουλειά τους. Για να μη μιλήσουμε βέβαια για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας, που καθημερινά σχεδόν ανοίγει ένα θέμα προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και δημιουργώντας αναστάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών.
Όσο κατανοητή κι αν είναι η βιασύνη ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης να επιδείξουν έργο, άλλο τόσο ακατανόητη είναι η επαναλαμβανόμενη εμμονή να ακυρώνονται νόμοι και αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς να σταθμίζονται οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες που έχουν. Η χώρα χρειάζεται πράγματι αλλαγές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, με την προϋπόθεση όμως να είναι αποδοτικές και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας ταλανίζουν. Κανείς πολίτης δεν περιμένει από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουν κακώς κείμενα δεκαετιών.
Τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να αντιληφθούν ότι η βιασύνη και πολλές φορές η επιπολαιότητα δεν είναι καλός σύμβουλος. Οι αλλαγές και οι ανατροπές χρειάζονται σχέδιο, διάλογο και κοινωνική αποδοχή για να είναι αποδεκτές και επιτυχημένες. Όσο γρηγορότερα λοιπόν το καταλάβουν στην κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο και για τη χώρα, αλλά και για τη δική τους αποτελεσματικότητα.

ΤΟ ΒΗΜΑ