Πόσα χρήματα θα είναι η 13η σύνταξη που έχει υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ;

Το μέγιστο : 700 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Αν το διαιρέσει κανείς με 365 μέρες σημαίνει ότι κάθε μικροσυνταξιούχος θα πάρει αύξηση σχεδόν 2 ευρώ τη μέρα – όσο κοστίζουν ένα γιαούρτι και μερικές φρυγανιές.

Όμως η σημερινή κυβέρνηση ,παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της ,με μεγάλη δυσκολία θα βρει τα χρήματα (περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) για να δώσει αυτά τα δυο ευρώ την ημέρα στους μικροσυνταξιούχους.

Αντίθετα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με μέσο όρο αποδοχών γύρω στα 1700 ευρώ το μήνα διεκδίκησαν από την διοίκηση της επιχείρησης και πήραν το …τριπλάσιο ποσό κάθε μέρα. Όχι 2 αλλά 6 ευρώ την ημέρα ως επίδομα σίτισης- οικονομική ενίσχυση δηλαδή 150 ευρώ το μήνα!

«Μα δεν είναι αύξηση .Είναι ένας καφές και ένα σάντουιτς», λένε οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Η μάλλον όσοι καταδέχονται να απαντήσουν ,διότι ο πολύς Ν. Φωτόπουλος προκαλεί : «Σ όποιον αρέσει. Στους άλλους… ξίδι!» λέει.

Αυτό που θέλει να πει ο κ. Φωτόπουλος είναι ότι τα 33 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το επίδομα σίτισης των 18.000 εργαζομένων της ΔΕΗ δεν αφορούν τον πολίτη. Γιατί δεν βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τα ταμεία της εταιρείας.

Όμως -αυτό που διαφεύγει από κάθε Φωτόπουλο- είναι ότι η ΔΕΗ παραμένει επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου και μάλιστα έχει αυξήσει επανειλημμένα τις τιμές του ρεύματος τα χρόνια της κρίσης επιβαρύνοντας τους πολίτες για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της -ανάμεσά τους και τους μισθούς των εργαζομένων .

Τα 33 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο –λοιπόν- αφορούν τους πολίτες αλλά και την πολιτεία διότι θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι το βοήθημα σίτισης των 2 ευρώ την ημέρα που αδυνατεί να δώσει η κυβέρνηση εν μέσω μνημονίων και σκληρής λιτότητας σε δεκάδες χιλιάδες γέροντες μικροσυνταξιούχους.

Ή εναλλακτικά να είναι μία μικρή καθημερινή έκπτωση στο ρεύμα που καταναλώνουν αυτοί οι απόμαχοι της εργασίας.

Οι οποίοι , επειδή δεν έχουν την διαπραγματευτική ισχύ ή τις πολιτικές προσβάσεις του κάθε Φωτόπουλου για να διεκδικήσουν δικαιώματα και χρήματα είναι πάντοτε οι «ριγμένοι» όλων των κυβερνήσεων.

Χθες η διοίκηση της ΔΕΗ -μετά το σάλο που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη και τις αποστάσεις που πήρε η κυβέρνηση από το επίδομα σίτισης – προχώρησε σε αναδίπλωση διευκρινίζοντας ότι το επίδομα θα δίνεται σε είδος κι όχι σε χρήματα και θα αφορά μόνο στους εργαζόμενους στα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής της επιχείρησης.

Ας ελπίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή θα συνετίσει τους κάθε λογής συνδικαλιστές που αισθάνονται ότι έχουν πάρει -και πάλι-το πάνω χέρι.Στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας ,προτεραιότητα για την αλληλεγγύη μας πρέπει να έχουν εκείνοι που βρίσκονται σε πραγματικά μεγάλη ανάγκη – οι άνεργοι και οι μικροσυνταξιούχοι.