Αλλο πάλι και τούτο. Να ζητείται η παραίτηση ενός αξιωματικού της Αστυνομίας επειδή ο ίδιος ζητεί την εφαρμογή του νόμου. Να ζητείται για να διασωθεί η εικόνα του υπουργού

Τα πάντα ξεκίνησαν από τις αποφάσεις του υπουργού Αστυνόμευσης Γιάννη Πανούση σχετικά με τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών. Η κεντρική ιδέα: οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες απλά μπήκαν παράνομα στη χώρα. Δεν φυλακίζουμε όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Οι κρατούμενοι απελευθερώνονται. Οδηγούνται με λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας και αφήνονται στην τύχη τους ή μάλλον στην ατυχία τους, χωρίς στέγη, χωρίς εργασία, χωρίς χρήματα.

Για τους αστυνομικούς, στην πόλη και στα σύνορα, δημιουργήθηκε ερωτηματικό: «και τώρα τι κάνουμε; Τους συλλαμβάνουμε ή τους αφήνουμε να περάσουν;» Η μοναδική ενημέρωση που είχαν ήταν τηλεοπτική. Τα κανάλια έπαιζαν επί μέρες πολιτικές δηλώσεις για την απελευθέρωση των μεταναστών. Την επίσημη απάντηση έδωσε γραπτώς ο αρμόδιος υπηρεσιακά, ο υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης.

Με έγγραφό του ζητείται η εφαρμογή των νόμων που ισχύουν. Βάσει του τάδε νόμου, πράττουμε το τάδε. Δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο, δεν ζητείται κάποια παρέκκλιση, δεν υπάρχει καθοδήγηση σε παρατυπία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία όποιος μπαίνει στην Ελλάδα παράνομα, δεν κρατείται. Δίδεται εντολή αναχώρησης εντός 30 ημερών. Αν ο αλλοδαπός δεν φύγει εντός του διαστήματος και συλληφθεί εκ νέου, του δίδεται περιθώριο 6 μηνών για να φύγει. Αυτά και άλλα τέτοια αναφέρει στο έγγραφο ο υποστράτηγος.

Ο Γιάννης Πανούσης επικαλείται την πολύ πρόσφατη δημοσίευση των αρμοδιοτήτων του σε ΦΕΚ. Τώρα ανέλαβε, δεν πρόκαμε να ασκήσει πολιτική. Η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα συνταχθεί νόμος (που κανονικά έπρεπε να είναι έτοιμος), θα υποβληθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πιθανώς να γίνουν αλλαγές και κατόπιν θα πάει για στην Ολομέλεια για ψήφιση. Μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι να υπάρξει νέος νόμος, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία.

Το έγγραφο που περιγράφει τις νόμιμες διαδικασίες σχολιάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Ο Γιάννης Πανούσης είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το έγγραφο και ότι «δεν μπορεί ένας ταξίαρχος να παίρνει τέτοιες αποφάσεις». Δηλαδή δεν μπορεί ένας αξιωματικός να ζητεί την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Είπε ότι ακόμα δεν ανακοινωθεί η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Τέλος αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις;».

Όλα τούτα είναι περικοκλάδες που αφορούν τη δημόσια εικόνα του Γιάννη Πανούση. Ασχολείται με ζητήματα εσωτερικής κατανάλωσης και τη δημιουργία εντυπώσεων, χωρίς να αναφέρεται ξεκάθαρα για τα σχέδιά του. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μπει τάξη στα μέσα ενημέρωσης. Θα ήθελε όταν οι δημοσιογράφοι έχουν στα χέρια τους ένα επίσημο κρατικό έγγραφο, να διασταυρώνουν την πληροφορία με τον υπουργό. Αυτό τον πείραξε πιο πολύ, που δεν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι.