Θεμιτό και αυτονόητο είναι το δικαίωμα μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης να διεκδικεί καλύτερες \αμοιβές και συνθήκες δουλειάς για τα μέλη της .Εξίσου αυτονόητη όμως θα έπρεπε να είναι και η αλληλεγγύη προς τους άλλους εργαζόμενους ή ακόμα περισσότερο αυτούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Διαφορετικά ο συνδικαλισμός καταλήγει να εκπροσωπεί στενά συντεχνιακά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ερήμην της κοινωνίας, χωρίς την ανοχή και τη συμπαράσταση της, χάνοντας έτσι και τη νομιμοποιητική βάση των διεκδικήσεων του.
Η συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ και τη διοίκηση της ΔΕΗ και οι αντιδράσεις που προκάλεσε δείχνουν ότι δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ούτε τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται άλλες κατηγορίες εργαζομένων και ανέργων του ιδιωτικού τομέα. Γιατί μπορεί πράγματι ένα μέρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ να εργάζεται σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά παρά τις όποιες μειώσεις έχουν υποστεί, παραμένουν σε καλύτερη μισθολογική κατάσταση από την πλειοψηφία των συναδέλφων τους,
Είναι γνωστό άλλωστε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχασαν τη δουλειά τους, επειδή οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσαν δεν άντεξαν το βάρος του ενεργειακού κόστους. Τόσο οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ θα έπρεπε να είχαν σταθμίσει πολύ περισσότερο το κοινωνικό κόστος της συμφωνίας τους, πριν την υπογράψουν. Να είχαν σκεφθεί ότι αυτά τα χρήματα, που μπορεί να μην βελτιώνουν σημαντικά το επίπεδο ζωής των υπαλλήλων της επιχείρηση , θα μπορούσαν από την άλλη να δώσουν μια μεγάλη ανάσα σε μερικές χιλιάδες ανέργους, που αγωνιούν για την καθημερινή τους επιβίωση.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, επιβάλλει να πρυτανεύει πριν τις όποιες διεκδικήσεις, η κοινωνική αλληλεγγύη. Να σκεφτόμαστε πέρα από το στενό προσωπικό μας συμφέρον και τις ανάγκες του διπλανού μας. Γιατί ακόμα και τα λίγα που μπορούμε να διεκδικήσούμε, μπορεί να είναι πολύ πιο πολύτιμα και αναγκαία για κάποιους άλλους. Ας το σκεφτούν έστω και τώρα οι συνδικαλιστές και πολύ περισσότερο η διοίκηση της ΔΕΗ που χρηματοδοτείται από το σύνολο των πολιτών, είτε εργάζονται είτε όχι.

ΤΟ ΒΗΜΑ