Ανάμεσα σε δυο πυρά βρίσκεται η κυβέρνηση λίγες μέρες μετά την συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup με την γενναία στροφή Τσίπρα στον ρεαλισμό χάριν της οποίας η χώρα δεν χρεοκόπησε και παραμένει στο Ευρώ .

Η κυβέρνηση δέχεται καθημερινά πυρά από τις Βρυξέλλες για να προχωρήσει – εδώ και τώρα – στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί με αντάλλαγμα την ενίσχυση των άδειων ταμείων της χώρας για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Δέχεται πυρά, όμως, και από το εσωτερικό καθώς η συμφωνία που εξασφάλισε με νύχια και με δόντια στο Eurogroup προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα : καμιά 40αριά βουλευτές στην ΚΟ καταψήφισαν, έριξαν λευκό ή προτίμησαν την αποχή στην «δοκιμαστική» ψηφοφορία που ζήτησε ο Πρωθυπουργός ενώ το 40 % των παρόντων στην ΚΕ του Σαββατοκύριακου την απέρριψε.

Αποτέλεσμα των διπλών αυτών πιέσεων είναι από τη μία πλευρά ο κ. Τσίπρας να ετοιμάζει φορολογικά μέτρα και σκληρές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να μαζέψει τα χρήματα που λείπουν από τη χώρα ενώ συγχρόνως εμφανίζεται «ατρόμητος» στο εσωκομματικό του ακροατήριο υποστηρίζοντας μάλιστα διάφορες εξωπραγματικές θεωρίες : ότι τα μνημόνια τελείωσαν για την Ελλάδα, ότι πλέον η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα, ότι η Ελλάδα θα αλλάξει την Ευρώπη και το ότι Βερολίνο θα οπισθοχωρήσει μπροστά στην ελληνική απαίτηση απόσυρσης της λιτότητας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ.Τσίπρας στην προσπάθειά του να συσπειρώσει το εσωκομματικό του ακροατήριο το Σάββατο το πρωί στην ΚΕ του κόμματος ανακάλυψε και κατήγγειλε εξωτερικούς εχθρούς – τον… μνημονιακό άξονα Πορτογαλίας και Ισπανίας – οι οποίοι προσπάθησαν να ακυρώσουν έως την τελευταία στιγμή την συμφωνία του Eurogroup για να μην υποστούν πολιτική πανωλεθρία .

Είναι παραδόξως οι ίδιες χώρες τις οποίες θα προσπαθήσει να πείσει η ελληνική πλευρά την επόμενη Δευτέρα στο Eurogroup να βοηθήσουν με χαριστικές ρυθμίσεις την Ελλάδα που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα για την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων του Μαρτίου και του Απριλίου!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η τετράμηνη ανάσα στην οποία έχει ποντάρει ο κ.Τσίπρας για να προετοιμαστεί ενόψει των διαπραγματεύσεων του Ιουνίου , θα είναι επί της ουσίας αγώνας επιβίωσης για την κυβέρνηση η οποία κάθε βδομάδα κινδυνεύει να πάθει οικονομική και πολιτική ασφυξία.

Το χειρότερο: στο τέλος αυτής της διαδρομής η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει νέα σκληρά οικονομικά μέτρα για να μπορέσει να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό αναβάλλοντας και πάλι τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για παροχές.

Μία τέτοια δυσμενής αλλά αναπότρεπτη εξέλιξη θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη εάν τώρα – στο ζενίθ της δημοτικότητάς του – ο κ.Τσίπρας αγνοούσε το εσωκομματικό του ακροατήριο (που ουσιαστικά έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 4 % κι όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ του 36 %) και να μιλούσε ανοιχτά στον κόσμο για την ωμή πραγματικότητα που έχει μπροστά της η χώρα για να παραμείνει στο Ευρώ και να έχει μέλλον.

Αν ο κ.Τσίπρας δεν προετοιμάσει την κοινή γνώμη για όσα έρχονται είναι βέβαιο ότι οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες θα φέρουν σε λίγους μήνες την κυβέρνηση σε αδιέξοδο και τη χώρα σε νέες πολιτικές περιπέτειες.