Οι μεγάλες δυνάμεις ουδέποτε αποδέχονται την ήττα τους, στρατιωτική ή πολιτική. Μόλις τους δοθεί η ευκαιρία εκδικούνται, όπως ακριβώς πράττει τώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας –το όνομά του δεν έχει σημασίαν.

Στα όσα μας σέρνει ο εν λόγω κ. Σόιμπλε θα μπορούσε οποιοσδήποτε πολίτης της Ευρώπης να του απαντήσει ότι η ευμάρεια της Γερμανίας εδράζεται στην παντοειδή βοήθεια που έδωσαν οι νικητές του Πολέμου (εν οις και η Ελλάδα) στη μεταπολεμική Γερμανία μετρητοίς ή μέσω του ΝΑΤΟ και άλλων σχηματισμών του ΝΑΤΟ.
Η ηττημένη Γερμανία τιμωρήθηκε από τους Συμμάχους να μην έχει Ενοπλες Δυνάμεις, για να μη δύναται να απειλήσει πάλι την ειρήνη στον κόσμο. Φαντασθείτε πόσα εκατομμύρια μάρκα εξοικονόμησε η Γερμανία μη έχουσα Ενοπλες Δυνάμεις, τις οποίες θα έπρεπε να συντηρεί και να εξοπλίζει. Και το κερασάκι: γερμανικές βιομηχανίες πρωταγωνίστησαν στον εξοπλισμό άλλων ευρωπαϊκών κρατών –από τα Ράινμεταλ της Μεταπολίτευσης έως τα Γιουροφάιτερ.
Ξένοι διπλωμάτες συνομιλητές του κ. Σόιμπλε μένουν έκπληκτοι για το μένος του Γερμανού εναντίον της Ελλάδας. Ορισμένοι αποδίδουν τον θυμό του στην ερώτηση που του έγινε (στον κ. Σόιμπλε) αν γνωρίζει ότι το 90% της διαφθοράς στην Ευρώπη ανήκει στη Γερμανία. Η ερώτηση έγινε στη διάρκεια συνεντεύξεως των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας που μετεδίδετο ζωντανή…
Δεν είναι –εψέλλισεν –ο αρμόδιος.
Περαστικός είναι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ