Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι πώς θα βρεθούν τα χρήματα για την εξασφάλιση των υποχρεώσεων του Μαρτίου προς το ΔΝΤ (1,4 δισ. ευρώ) και για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Σε αυτό εστιάζει την προσοχή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, τα πράγματα, για να σας τα πω όσο πιο απλά γίνεται, χειροτερεύουν. Ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας μαθαίνω ότι εξετάζει διάφορα σενάρια για χρηματοδότηση σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Εκείνο όμως που προέχει, όπως πολύ συχνά λέει ο ίδιος, είναι ότι στο επερχόμενο Eurogroup, στις 9 Μαρτίου, θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί η χρηματοδότηση, να υπάρξει από τώρα ένα πλάνο για τις επαφές, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες συμμαχίες.
nnn
Ειδικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη, σας πληροφορώ ότι βρήκε «σύμμαχο και φίλο από παλιά». Είναι ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να εμψυχώνει τον υπουργό Οικονομικών λέγοντάς του ότι τα ίδια, ίσως και χειρότερα, έκαναν και σε αυτόν, και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Και να σκεφθείτε ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν εξωκοινοβουλευτικός.

Οι «αόρατοι» θεσμοί
Τώρα θα αναρωτηθείτε ποιος είναι αυτός που συνεχίζει αθορύβως τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά με τους τροϊκανούς στις Βρυξέλλες. Και μάλιστα επιτυχώς –«έχει σώσει την κατάσταση» μου λένε. Και όταν βρει λίγο χρόνο πετάγεται ως το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για να διδάξει. Δηλαδή, με δυο λόγια οι τροϊκανοί (ή οι «θεσμοί» –πείτε όπως θέλετε) αντί να είναι στην Αθήνα βρίσκονται στις Βρυξέλλες και διεξάγουν από εκεί τις διαπραγματεύσεις, αλλά, για να κρατηθούν οι τύποι, επισήμως είναι… αόρατοι.
nnn
Διαβάζω και ακούω τις τελευταίες ημέρες περί «δημιουργικής ασάφειας». Ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τη χρησιμοποιεί καθημερινά, λες κι αν δεν το κάνει, κάτι θα του λείψει. Να σημειώσω πάντως ότι φίλος μου διπλωμάτης με ενημερώνει πως ο αγγλικός όρος «constructive ambiguity», που χαρακτηρίζει πολλά διπλωματικά κείμενα, σημαίνει «εποικοδομητική ασάφεια». Και όχι μόνο αυτό, αλλά την εποικοδομητική ασάφεια δεν την επικαλείσαι συνεχώς, και μάλιστα ονομαστικά, αλλά την αξιοποιείς διακριτικά για να βρεις λύσεις. Ο νοών νοείτω…
Πώς «κάηκε» ο επίτροπος


Ακόμη να συνέλθει ο Δ. Αβραμόπουλος από το σοκ του αποκλεισμού του στο πάρα πέντε από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οσοι τον συνάντησαν τελευταίως στις Βρυξέλλες μεταφέρουν την ενόχληση (κατά άλλους, οργή) του επιτρόπου που έμαθε ότι «κόπηκε» από υποψήφιος Πρόεδρος από την τηλεόραση. Μου λένε μάλιστα ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν το βάζει κάτω και έχει βάλει άλλους στόχους και ότι, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, όταν και όποτε ανοίξει θέμα αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ θα δηλώσει «παρών».
nnn
Και μια και έγινε λόγος για τα εσωκομματικά της ΝΔ, που το ενδιαφέρον τους θα κορυφωθεί την Πέμπτη με τη συνεδρίαση της ΚΟ (κατά την οποία πολλοί προεξοφλούν ότι θα γίνει… το έλα να δεις), με πληροφορούν ότι με ένα τηλέφωνο στο χέρι είναι όλη τη μέρα ο Αντ. Σαμαράς που επικοινωνεί με πάρα πολλούς, προσπαθώντας να αποκαταστήσει και σχέσεις, πολιτικές και προσωπικές, που είχαν διαταραχθεί το προηγούμενο διάστημα. Πολλές επαφές έχουν αποτέλεσμα, άλλες όχι…
nnn
Οι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού όμως έχουν μπει στο στόχαστρο πολλών για τις πράξεις αλλά και, κυρίως, για τις παραλείψεις τους και τις προτάσεις που έκαναν επί δυόμισι χρόνια στον κ. Σαμαρά. Για παράδειγμα, ο Χρ. Λαζαρίδης, στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ότι δεν ήταν αυτός ο… συγγραφέας της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πολλοί στη ΝΔ δεν τον πιστεύουν και τώρα που έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου στάζουν χολή εναντίον του. Ο κ. Λαζαρίδης δεν έχει γραφείο στη Συγγρού, αν και συμμετέχει σε ορισμένες συσκέψεις. Εναν άλλον, τον Δ. Σταμάτη, ο οποίος τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν πρόσωπο-«μαγνήτης» της ΝΔ, τώρα τον αποφεύγουν πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές. Θέλετε μια απόδειξη;
«Περάστε έξω, παρακαλώ»


Λέγεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ άνοιξε η πόρτα και μπήκε μέσα ο Δ. Σταμάτης. «Είστε μέλος, κύριε;» ακούστηκε να λέει ο Ν. Κακλαμάνης. Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας ξαφνιάστηκε από την αντίδραση, αλλά ο αντιπρόεδρος της Βουλής συνέχισε: «Περάστε έξω, παρακαλώ». Και η πόρτα έκλεισε, με τον κ. Σταμάτη να κατευθύνεται σε άλλο γραφείο!
nnn
Ομάδα στην ΚΟ της ΝΔ στήνει ο Μάκης Βορίδης που δεν κρύβει ότι έχει αρχηγικές βλέψεις. Συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα συναντάται με βουλευτές με πιο σκληρές δεξιές απόψεις και συζητεί μαζί τους. Προ ημερών διοργάνωσε δείπνο στο «Φαγοποτείο» στο Κολωνάκι, όπου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι Χρ. Κέλλας, Δ. Κυριαζίδης, Γ. Στύλιος, Κ. Σκρέκας και Χρ. Δήμας.
nnn
«Δεν πρέπει να φύγει ο Σαμαράς» λέει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντ. Σαμαρά στην οικία του δευτέρου στην Κηφισιά, όπως σας είχα αποκαλύψει από τη στήλη την περασμένη Κυριακή. Λογικό είναι να το λέει αυτό ο πρώην πρωθυπουργός που δεν θέλει να κατηγορηθεί για υπονόμευση, ωστόσο κανένας δεν αποκλείει την οικειοθελή αποχώρηση του κ. Σαμαρά…

Βουλευτές «κάνουν την πάπια»
Απίστευτο! Η πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να «επιστρέψει» τον έναν από τους δύο αστυνομικούς φρουρούς που ως τώρα δικαιούνταν. Ο μόνος που μείωσε κατά 40% τη φρουρά του ήταν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν αυτό που λέμε… την πάπια. Ο αρμόδιος υπουργός Ι. Πανούσης βρίσκεται σε απόγνωση και έφτασε, μαθαίνω, στο σημείο να παρακαλεί και την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και την κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν τους βουλευτές ώστε να απελευθερώσουν τουλάχιστον τον έναν αστυνομικό που έχουν για να τον αξιοποιήσει σε περιπολίες του δρόμου. Εκείνο όμως που προκάλεσε την οργή του υπουργού δεν είναι το ότι ακόμη δεν έχει δικαίωμα υπογραφής (δεν του έχουν δώσει αρμοδιότητες και δεν μπορεί να υπογράψει ούτε μία… μετάθεση) αλλά οι δικαιολογίες που εφευρίσκουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσουν στην υπηρεσία τους (διάβαζε για να τους μεταφέρουν τα ψώνια κ.τ.λ.) και τους δύο αστυνομικούς. Μία βουλευτής είπε ότι άλλαξε κόμμα και φοβάται την αντίδραση των οπαδών του προηγούμενου κόμματος στο οποίο ανήκε. Ενας άλλος δικαιολογήθηκε, και μάλιστα γραπτώς, ότι χρειάζεται και τους δύο αστυνομικούς, επειδή, κατά τη γνώμη του, αποτελεί στόχο λόγω των συχνών εμφανίσεών του στα τηλεοπτικά κανάλια, και μία τρίτη (ίσως η πιο κραυγαλέα περίπτωση) είπε ότι φοβάται την οργή του πρώην συζύγου της που εγκατέλειψε.
Ο βηματισμός της γάτας
Η Αμάντα Σλόουτ, η αμερικανίδα βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από την Αθήνα με βηματισμό… γάτας. Δεν ήθελε να πληροφορηθεί κανείς ότι βρέθηκε στα μέρη μας –από επιλογή, όπως πληροφορούμαι. Ολα όσα έκανε τα μάθαμε εκ των υστέρων, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η παρουσία της στην Ελλάδα επιβεβαίωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποφύγουν ατυχήματα που θα μπορούσαν να τραυματίσουν την ευρωζώνη και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία.
nnn
Η κυρία Σλόουτ βέβαια κινήθηκε στην πάγια γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης και ξεκαθάρισε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (τον πλέον υψηλόβαθμο έλληνα αξιωματούχο που συνάντησε) ότι αν η Αθήνα δεν προσφέρει επεξηγήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει, τότε δύσκολα μπορεί να περιμένει ευελιξία από τους δανειοδοτικούς θεσμούς (βλέπε τρόικα). Πολύ… γερμανικό ακούγεται αυτό, δεν νομίζετε;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ