Στη «λίστα» Βαρουφάκη που εστάλη στις 24.2.2014 στο Eurogroup με σκοπό τη διευθέτηση των διαφορών με τους δανειστές της Ελλάδας, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων να προχωρήσει και σε φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς ωστόσο να εξειδικευθεί σε ποια κατεύθυνση θα κινείται η νέα πολλοστή μεταρρύθμιση στη φορολογία. Θα επιδιώκεται δηλαδή η αύξηση των φορολογικών εσόδων με περαιτέρω επιβαρύνσεις ή θα προσφέρονται ελαφρύνσεις στους πολίτες, οι οποίοι σήμερα φορολογούνται βαρύτατα;
Ωστόσο από δηλώσεις σοβαρών στελεχών της κυβέρνησης έχουν διαρρεύσει κάποιες ενδείξεις προς τα πού θα κινείται η νέα μεταρρύθμιση στη φορολογία. Κύριος στόχος η περιστολή της φοροδιαφυγής. Ωστόσο η περιστολή της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αποτελεί κατά την ταπεινή μας άποψη φευγαλέα ουτοπία. Επί σαράντα χρόνια που ασχολούμαστε με τα θέματα που άπτονται της φορολογίας ακούω συνεχώς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, χωρίς να καταφέρουν απολύτως τίποτε. Κάποιες σοβαρές προσπάθειες έγιναν από τον Θανάση Κανελλόπουλο με τον Ν. 820/1978 και ακόμη από τον Αλέκο Παπαδόπουλο με τον Ν. 2214/1994. Ευχόμεθα με τις νέες ρυθμίσεις η φοροδιαφυγή να παταχθεί.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει ακόμη δεσμευθεί ότι θα καταργήσει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και θα τον αντικαταστήσει από έναν άλλο φόρο κατοχής ακινήτων ηπιότερο. Είναι αλήθεια ότι ο ΕΝΦΙΑ υπήρξε ληστρικός φόρος με επέκταση της φορολογικής βάσης κατά τρόπο παράλογο. Ομως όσοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν κατά την 1.1.2015 εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα θα υπαχθούν στον λεγόμενο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τον οποίο θέσπισε η κυβέρνηση Σημίτη με τον Ν. 2459/1994 με σκοπό να φορολογηθούν οι έχοντες και κατέχοντες. Και αυτός ο φόρος δεν απέδωσε αξιόλογα έσοδα. Με τη θέσπιση του νέου φόρου κατοχής ακινήτων θα υπάρξει κατά την άποψή μας σημαντική απώλεια εσόδων, σε μια δύσκολη περίοδο.
Οσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα πρέπει κατ’ αρχήν να διευκρινιστεί ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 θα φορολογηθούν το 2015 με το νομοθετικό καθεστώς του Ν. 4172/2013 που αποτελεί τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Η φορολογία θα είναι βαρύτατη. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα επαναφέρει το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους και ακόμη ότι θα θεσπίσει νέα κλίμακα φόρου με διευρυμένα τα κλιμάκια του φορολογητέου εισοδήματος.
Από άποψη δημοσιονομικής ηθικής, η σκέψη αυτή είναι έντιμη. Ολοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης του εισοδήματος. Ωστόσο με τις παρούσες οικτρές δημοσιονομικές συνθήκες, όπου η χώρα εξακολουθεί ακόμη να βρίσκεται σε κατάσταση ελεγχόμενης πτώχευσης με ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό, η χορήγηση απαλλαγών και ελαφρύνσεων αποτελεί κατά την άποψή μας λανθασμένη επιλογή. Με τη χορήγηση αφορολόγητου ποσού 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα ακόμη περισσότερο από ό,τι σήμερα. Χρειάζεται σύνεση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ