Ο Μανώλης Γλέζος πολύ καλά κατάλαβε τι αποδέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας που ανακοινώθηκε με ανακούφιση μετά τη διάσκεψη του Eurogroup και με συνυπογράφοντες για λογαριασμό της Ελλάδας τον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη και τους Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ. Υπήρξε ο απόλυτος ελληνικός συμβιβασμός. Και ευτυχώς. Διότι αλλιώς θα επακολουθούσαν πανικός αναλήψεων από τις τράπεζες και άμεση αδυναμία πληρωμών κράτους, τραπεζών και πολιτών. Θα πρέπει να αναγνωρισθούν ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα και γενναιότητα στον Πρωθυπουργό και στους συμπαραστάτες του. Αρνήθηκε να βάλει μπουρλότο και να ανατινάξει τη χώρα, όπως ο καλόγερος Σαμουήλ στο Κούγκι, κατά την ηρωική αλλά άσφαιρη και φιγουρατζίδικη υπόδειξη του συγκυβερνώντος κ. Καμμένου, που και αυτός μάλλον κατάπιε τις προεκλογικές ηρωικές κόκκινες γραμμές του.
Το πρόβλημα είναι ότι ο ρεαλιστής Πρωθυπουργός κατέβαλε απεγνωσμένη προσπάθεια για να συγκαλυφθεί η «κωλοτούμπα» με διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Ομως ο Μανώλης Γλέζος και όσοι τον ακολούθησαν στην κριτική του μπορεί να είναι συνεπείς προς τα όσα υπόσχονταν προεκλογικά αλλά βλάπτουν θανάσιμα κυβέρνηση και χώρα. Γιατί αυτό πανικοβάλλει τον κ. Τσίπρα που θα δυσκολευθεί πολύ στο εξαιρετικά περίπλοκο έργο του. Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να εξηγήσει στον λαό με ειλικρίνεια και όχι με μάταιες συγκαλύψεις τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και γιατί επέλεξε τον σωτήριο δρόμο της γενικής υποχώρησης.
Ο φόβος του κ. Τσίπρα φάνηκε εντονότερος με την εσπευσμένη επίσκεψή του στον Μίκη Θεοδωράκη. Οι κεραυνοί που εξέπεμψε ο εκτός πραγματικότητας μουσικοσυνθέτης κρίθηκε ότι θα έπρεπε να σταματήσουν, καθώς η ευρεία απήχηση που έχουν τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζει επηρεάζουν τα τελούντα σε άγνοια ευρύτερα λαϊκά στρώματα και εμπλουτίζουν τις φαρέτρες των μπουρλοτιέρηδων άκρας Αριστεράς και άκρας Δεξιάς, που ατυχώς συγκυβερνούν μαζί με τους πιο προσγειωμένους. Κολακευμένος ο Μίκης υπαναχώρησε και αυτός.
Τα δύσκολα είναι όλα μπροστά μας. Καθώς η τρόικα θα ελέγχει εφεξής με εύλογη δυσπιστία κάθε βήμα της κυβέρνησης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μας συντηρεί με μερική πιστωτική ασφυξία. Ετσι θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε μέτρο που τορπιλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Και αν δεν προσέξουμε και συνεχίσουμε να κάνουμε τους νταήδες, μολονότι είμαστε ικέτες, ενδέχεται στο τέλος Απριλίου, που θα λήξει και το παραταθέν Μνημόνιο, να βρεθούμε χωρίς το προβλεφθέν νέο Μνημόνιο και χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη των δανειστών μας και με άδεια ταμεία. Αναπόφευκτα θα επανέλθουμε στη δραχμή υπό συνθήκες πανικού. Και τότε η λαϊκή απογοήτευση και η οργή θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τις οποίες προτιμώ να μην προσδιορίσω. Μόνη υπόμνηση στην οποία επιμένω: Η Τουρκία καραδοκεί και θα επωφεληθεί όταν μείνουμε μόνοι. Είναι συνεπώς εθνική ανάγκη να στηριχθεί η κυβέρνηση στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε και να απομονωθούν όσοι ζητούν να αγνοηθούν τα μνημόνια, οι ψηφισθέντες νόμοι και το δημόσιο χρέος μας. Είναι επικίνδυνοι όσο και οι τζιχαντιστές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ