Σε όλους είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολα, δυσεπίλυτα προβλήματα. Το πιο καυτό είναι η ανάγκη αύξησης των εσόδων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν πληγεί από τη διάλυση της κρατικής μηχανής το τελευταίο εκλογικό δίμηνο, τις απατηλές υποσχέσεις ότι χρέη θα χαριστούν και δάνεια θα «κουρευτούν» και την ανόητη πολιτική της καταστροφολογίας των τραπεζών και της οικονομίας που ακολούθησε η κεφαλή της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αυτή τη θέση βρέθηκαν κατά το παρελθόν πολλές κυβερνήσεις. Κανείς από όσοι έζησαν την εποχή δεν μπορεί να ξεχάσει την αγωνία του Αλέκου Παπαδόπουλου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όταν τον Οκτώβριο του 1993 στην κυβέρνηση Παπανδρέου βρέθηκε μπροστά στα άδεια ταμεία.
Εκείνες οι ημέρες τον σημάδεψαν. Οι λύσεις που επέλεξε και η φιλοσοφία του «λιτού βίου» που προσπάθησε να εμφυσήσει στον δημόσιο τομέα του προσέδωσαν κύρος και σεβασμό που θα ζήλευαν πολλοί πολιτικοί.
Τι έκανε όμως και πέτυχε; Νοικοκύρεψε τα δημόσια οικονομικά, προχώρησε σε μια δίκαιη περαίωση εκατομμυρίων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, καθιέρωσε τα αντικειμενικά κριτήρια φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι τότε, όπως και σήμερα, είναι οι βασικοί ύποπτοι της φοροδιαφυγής, συμμάζεψε τις δαπάνες από τους μισθούς ως και το τελευταίο κονδύλι που πλήρωνε το Δημόσιο.
Σήμερα σε αυτή τη θέση βρίσκεται η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσει τη συνταγή Παπαδόπουλου και όχι μόνο να εφαρμόσει άμεσα (εντός του Μαρτίου) τη ρύθμιση των χρεών στο Δημόσιο με γενναίες εκπτώσεις και 100 δόσεις αλλά να προχωρήσει ταυτόχρονα στην περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών φακέλων. Να κλείσει, δηλαδή, τα βιβλία της τελευταίας πενταετίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η κρατική μηχανή δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε ελέγχους.
Διαφορετικά, αν η κυβέρνηση στηριχθεί σε γενικόλογες πολιτικές περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής –από τα τσιγάρα ως τα καύσιμα –που απαιτούν χρόνο για να εφαρμοστούν και πολύ περισσότερο να αποδώσουν έσοδα, τότε είναι βέβαιον ότι θα μπούμε σε περιπέτειες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ