Υπάρχει μια κατηγορία τηλεοπτικών προσώπων που μπαίνουν στο παιχνίδι με πλεονέκτημα. Πρόκειται για χαρισματικούς επαγγελματίες οι οποίοι απλώς παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην τηλεόραση και δεν χρειάζεται να αναζητούν αντικείμενο ή να αναγκάζονται να μιλούν για τη δουλειά των άλλων ή για το απόλυτο τίποτα. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, παρότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, ανήκουν η Αγγελική Νικολούλη και ο Ακης Πετρετζίκης.
Στην περίπτωση του δεύτερου έχουμε να κάνουμε με έναν ταλαντούχο νεαρό σεφ ο οποίος διαθέτει και τηλεοπτικό χάρισμα. Ο ιδανικός συνδυασμός δηλαδή. Με εμπειρία στο εξωτερικό, όρεξη για μάθηση και διαρκή ανανέωση στις προτάσεις του ο Α. Πετρετζίκης είτε ως οικοδεσπότης ενότητας σε πρωινό μαγκαζίνο είτε ως παρουσιαστής της δικής του εκπομπής είναι μεταδοτικός, δεν έχει αγωνία να δείξει ότι είναι απρόσιτος, δηλαδή φίρμα, και προσπαθεί φιλότιμα να παρασύρει τους τηλεθεατές στην εφαρμογή των συνταγών του. Επιπλέον διαθέτει μια εμφάνιση η οποία λειτουργεί ενισχυτικά για την τηλεοπτική εικόνα του και την οποία καταφέρνει να συνδυάζει με ένα χιούμορ σχεδόν εφηβικό αλλά και με πρωτοφανή ενέργεια. Εκεί που χάνει πόντους είναι το κομμάτι της επικοινωνίας, όπου με άστοχες δηλώσεις σε έντυπες και τηλεοπτικές συνεντεύξεις, τις οποίες θα μπορούσε να έχει αποφύγει, έχει εκτεθεί στην κρεατομηχανή της σόουμπιζ, η οποία διακαώς αναζητεί τη σπίθα που θα βάλει φωτιά στη χωματερή του κουτσομπολιού. Δίχως να το καταλάβει, θέλω να πιστεύω, βρέθηκε εκτεθειμένος με άκομψες δηλώσεις για συναδέλφους του, οι οποίοι φρόντισαν να τον περιποιηθούν καταλλήλως και να του δώσουν ένα μάθημα για το πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα. Θετικό το γεγονός ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες αποφεύγει τόσο τις δηλώσεις όσο και τις συνεντεύξεις.
Στην περίπτωση της Αγγελικής Νικολούλη η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς, ας μου επιτραπεί ο όρος, έχουμε να κάνουμε με μια παλιά τηλεοπτική καραβάνα. Η Νικολούλη γαλουχήθηκε τηλεοπτικά μόνο μέσα από την έρευνα. Εδώ και πολλά χρόνια επιμένει στη δημοσιογραφική δουλειά της και δεν αναλώθηκε ούτε μία ημέρα σε άλλους ρόλους, δεν έδειξε να κυριαρχείται από τη γοητεία της κάμερας. Υπόδειγμα επαγγελματισμού, σε κάθε εκπομπή εμφανίζεται προετοιμασμένη, με καλοκουρδισμένη ομάδα, συνεχή ροή πληροφοριών και μοναδικό πάθος. Επιπλέον κατάφερε να αξιοποιήσει τη θηλυκότητά της με τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι συνηθίζεται. Κομψή και περιποιημένη αλλά όχι ακολουθώντας τα συνήθη πρότυπα, έχει χτίσει το δικό της προσωπικό στυλ, το οποίο όμως συνειδητά αφήνει σε δεύτερο πλάνο ως έντιμη επαγγελματίας. Η Νικολούλη δεν έχει αγωνία να κάνει νούμερα, ούτε να αποδείξει ότι είναι παρουσιάστρια. Το μόνο που δείχνει να την ενδιαφέρει είναι η αίσια έκβαση των ερευνών της, στις οποίες καταθέτει και συναίσθημα. Φυσικά, όπως συμβαίνει σε κάθε παρουσιαστή ή παρουσιάστρια, και για αυτήν οι αριθμοί μεταφράζονται σε τηλεθεατές που έκαναν μια επιλογή και η σταθερή καλή τηλεθέαση είναι επιβράβευση για τη δουλειά της. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως η συνταγή της εκπομπής της αντέχει πολλά χρόνια, και μάλιστα κανένας δεν απαιτεί ανανέωση ούτε κάνει λόγο για κόπωση.
Παρότι ανόμοιες προσωπικότητες, με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο εργασίας και με μεγάλη διαφορά εμπειρίας, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο στην περίπτωση της Αγγελικής Νικολούλη και του Ακη Πετρετζίκη: το πάθος για τη δουλειά τους σε συνδυασμό με το ταλέντο τους. Αυτό όμως είναι και το μυστικό της επιτυχίας τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ