Η εντολή ήδη δόθηκε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία) προς όλους τους υπουργούς: κάθε εβδομάδα θα φέρνετε και ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, με πρώτο το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η εντολή που δόθηκε είναι να δοθεί προτεραιότητα στα νομοσχέδια που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα θα πείτε γιατί τόση βιασύνη με τα νομοσχέδια; Ο Πρωθυπουργός θέλει ως τον Ιούνιο να νομοθετηθούν τα περισσότερα νομοσχέδια ώστε να δείξουμε στους «θεσμούς» ότι η χώρα έχει προετοιμασθεί καταλλήλως για την επερχόμενη αξιολόγηση.
Κληρώνουν τις λιμουζίνες για τους βουλευτές
Θυμάστε που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι καταργούνται τα βουλευτικά αυτοκίνητα και ότι οι βουλευτές θα μετακινούνται με δικά τους μέσα. Και οι πάντες χειροκρότησαν. Σας πληροφορώ ότι τα αυτοκίνητα όχι μόνον μένουν στους βουλευτές, αλλά σε λίγες ημέρες αρχίζει και η… κλήρωση ποιος θα πάρει ποιο αυτοκίνητο. Τι έχει συμβεί; Στη Βουλή ανακάλυψαν ότι τα βουλευτικά αυτοκίνητα έχουν αποκτηθεί με το σύστημα του leasing και ότι το συμβόλαιο με τη συγκεκριμένη εταιρεία λήγει στο τέλος του 2015 και το σημαντικότερο, ότι δύσκολα μπορούν να το σπάσουν. Ετσι, θα συνεχίσουν οι βουλευτές να έχουν αυτό το προνόμιο τουλάχιστον για άλλους δέκα μήνες, εκτός αν οι ίδιοι αρνηθούν να το παραλάβουν. Είτε θελήσουν λιμουζίνα είτε όχι, δεν γίνεται καμία εξοικονόμηση χρημάτων, αφού έτσι και αλλιώς η Βουλή (δηλαδή οι φορολογούμενοι) τα έχουν ήδη προπληρώσει για όλο το 2015.
Ποιος καπάρωσε βουλευτικό αυτοκίνητο;



Αλλά μη νομίζετε ότι τα αυτοκίνητα των βουλευτών δεν απασχολούν και το προεδρείο της Βουλής. Μαθαίνω ότι σε μία από τις συνεδριάσεις της Προέδρου της Βουλής με τους αντιπροέδρους ετέθη το ζήτημα αυτό και οι δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να επιστραφούν οι λιμουζίνες. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Βουλής, όπως μου είπαν, ανέφερε και ένα περιστατικό. Οταν επρόκειτο να επισκεφθεί την Τρίπολη για το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων πατριωτών από τους ναζί αποκάλυψε ότι είχαν χρεωθεί τρία αυτοκίνητα στην προεδρία της Βουλής. Το δικό της είχε βλάβη και έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα από τα τρία υπηρεσιακά. Το ένα όμως ήταν υπερπολυτελείας και δεν το ήθελε, το δεύτερο είχε και αυτό βλάβη και το τρίτο το «καπάρωσε» ένας πρώην Πρόεδρος της Βουλής.
Ζωή, μόνη και άγρυπνη
Με τα φώτα αναμμένα ως το πρωί βρίσκεται σχεδόν καθημερινώς το γραφείο της Προέδρου της Βουλής. Αιτία οι μεταμεσονύκτιες συσκέψεις με τους διευθυντές του Κοινοβουλίου, αφού η Ζωή όλα τα ελέγχει, ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια. Μου είπαν μάλιστα ότι πριν από λίγες ημέρες έμεινε όλη τη νύχτα στο γραφείο της εργαζόμενη. Η Ζωή αντέχει το ξενύχτι μετά εργασίας, δεν γνωρίζω όμως αν το αντέχουν και όσοι καλούνται σε συσκέψεις, οι οποίοι πρώτη φορά στη ζωή τους φεύγουν από τη Βουλή χαράματα, προτού ακόμη φέξει.
Η ενδιάμεσηγαλάζια λύση
Η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως όλα δείχνουν, ενδεχομένως να θέσει θέμα ηγεσίας στην επερχόμενη κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με μία όμως διαφορά: θα πει ότι δεν ενδιαφέρεται η ίδια. Αυτό όμως, όπως μου εξηγούν πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, αποτελεί θέμα στρατηγικής για την κυρία Μπακογιάννη, η οποία ναι μεν θέτει θέμα ηγεσίας, πλην όμως δεν θέλει να είναι υποψήφια, τη στιγμή που γνωρίζει (όπως οι περισσότεροι στη ΝΔ άλλωστε γνωρίζουν) ότι δεν υπάρχουν άλλοι πρόθυμοι υποψήφιοι να αναλάβουν τέτοια ευθύνη, ότι δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί συμμαχίες για διεκδίκηση της ηγεσίας ή αν θέλετε δεν υπάρχει αξιόπιστος… πάγκος που θα στηρίξει την αλλαγή ηγεσίας. Είναι πολύ πιθανόν, για αυτούς που ποντάρουν στο όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη, να της ζητηθεί (αν τελικά καταφέρουν και ρίξουν τον Αντ. Σαμαρά) να αναλάβει η ίδια προσωρινά την ηγεσία του κόμματος, κάτι ως ενδιάμεση λύση. Δεν γνωρίζω αν τελικά όλα αυτά τα σενάρια θα προχωρήσουν. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης είχε προτείνει την Αλέκα Παπαρήγα ως «ενδιάμεση λύση» και η Αλέκα κάθησε στην ηγεσία του ΚΚΕ 22 χρόνια.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένας γαλάζιος βουλευτής, που ανήκει στη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα, ο αντιπρόεδρος σήμερα της Βουλής Ν. Κακλαμάνης, δεν πρόκειται να θέσει θέμα ηγεσίας. Ούτε καν τον ενδιαφέρει το ζήτημα αυτό. Θα θέσει όμως, και μάλιστα μετά επιτάσεως, θέμα λειτουργίας του κόμματος, αντικατάστασης οργάνων, αλλά και προσώπων, προσαρμογής πολιτικής και πολλά άλλα, που αν όλα υλοποιηθούν αλλάζει ριζικά η φυσιογνωμία του κόμματος. Στον αρχηγό θα μείνει;
Τι είδαν οι Αμερικανοί στην Αθήνα
Οι Αμερικανοί πηγαινοέρχονται τελευταίως στην Αθήνα και βλέπουν πολύ κόσμο. Ο τελευταίος οικοδεσπότης τους ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που δέχθηκε στο γραφείο του τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αμάντα Σλόουτ. Στο μενού βρέθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και οι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2015. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο κ. Τσακαλώτος λειτουργεί ως ένας ιδιότυπος «αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών» καθώς συμμετείχε σε όλες τις συνομιλίες ως την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.

HeliosPlus