Το πιο ενοχλητικό κατά τη γνώμη μου στην στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό δεν είναι ότι άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά πουλώντας ελπίδα κι άλλα έκανε μετεκλογικά αφού αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην ωμή πραγματικότητα.

Το πιο ενοχλητικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μέσα σε ένα μήνα στροφή 180 μοιρών πουλώντας στους πολίτες πατριωτισμό, εθνική αξιοπρέπεια και συναίσθημα: «Εμείς δεν πήγαμε στις Βρυξέλλες με σκυφτό το κεφάλι ,ούτε διαπραγματευόμαστε στα τέσσερα ,εμείς πήγαμε με το κεφάλι ψηλά και διεκδικήσαμε τα συμφέροντα της πατρίδας» έφτασε να ισχυρίζεται η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης.

Ε λοιπόν, αυτό είναι το μεγαλύτερο και το πιο επικίνδυνο ψέμα απ όλα: ότι υπάρχουν δήθεν κυβερνήσεις που διαπραγματεύονται με την ψυχή τους και άλλες που διαπραγματεύονται με απλωμένο το χέρι.

Δηλαδή οι κυβερνήσεις πριν από τον κ.Τσίπρα που αγωνίστηκαν να μην χρεοκοπήσει η χώρα, πήραν δάνεια 240 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ , πέτυχαν κούρεμα χρέους 100 δισεκατομμύρια ευρώ και πρόβαλαν αντιστάσεις σε πολλά απ όσα ζητούσε η τρόικα ενώ έφεραν τη χώρα στο παρά πέντε της εξόδου στις αγορές είναι προσκυνημένοι και γερμανοτσολιάδες!

Και η κυβέρνηση Τσίπρα που μέσα σε ένα μήνα δέχτηκε την συνέχιση του 70 % του μνημονίου , ξέχασε τις υποσχέσεις της για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους , και αποφάσισε την αναβολή μέχρι νεωτέρας των περισσοτέρων προεκλογικών της υποσχέσεων με την βοήθεια των οποίων πήρε την εξουσία είναι διαπραγματευτής με γερό στομάχι και εθνική αξιοπρέπεια; Ήμαρτον!

Η χώρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι βαρύγδουπες μεγαλοστομίες και φθηνή πατριωτική προπαγάνδα .

Χρειάζεται σχέδιο για την έξοδο από την κρίση , συναινέσεις όλων των κομμάτων που αντιλαμβάνονται ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας είναι μονόδρομος , και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ώστε η ελληνική οικονομία να εκσυγχρονισθεί , να γίνει ανταγωνιστική εγκαταλείποντας παρωχημένες πρακτικές του παρελθόντος έτσι ώστε να μπορεί να πουλήσει προϊόντα και υπηρεσίες στο εξωτερικό , να προσελκύσει ξένες επενδύσεις με ιδιωτικοποιήσεις και ελκυστικά πρότζεκτ και να αναπτυχθεί.

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (μια μεσογειακή χώρα που μοιάζει τόσο πολύ με την Ελλάδα και μέχρι πρότινος ήταν πίσω από εμάς )δείχνουν το δρόμο. Στις σοβαρές αυτές χώρες κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν εξ αρχής σε ένα κοινό μνημονιακό πρόγραμμα με την τρόικα , προχώρησαν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τις επώδυνες θυσίες και μέσα σε τρία χρόνια κατάφεραν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους , εγκατέλειψαν τα μνημόνια και ήδη βγήκαν και δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια από τις αγορές.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 οι ξένες επενδύσεις και εξαγορές στην Πορτογαλία ξεπέρασαν τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ με την ανάπτυξη για το 2015 να εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,5 % – ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία και βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά από 5 χρόνια μνημόνια εξακολουθούν να παίζουν κρυφτούλι με την τρόικα ( ή τους «θεσμούς» όπως την βαφτίσαμε τώρα) για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα και να φορτώνουν στους άλλους -είτε Γερμανοί είναι αυτοί είτε το ΔΝΤ -τις δικές μας αστοχίες.

Ας μην αναλωθεί και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις , ρεβανσισμούς βασισμένους στις ιδεοληψίες ορισμένων και καιροσκοπική αναζήτηση ευθυνών για το παρελθόν.

Ας κοιτάξει μπροστά. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για πισωγυρίσματα .Όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε με τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα μπορεί και πάλι να παράγει πλούτο για όλους.