Ο μέσος πολίτης θέλει ειλικρίνεια, αλήθεια, ευθύτητα, καθαρές κουβέντες, αλλά και άλλο ήθος και ύφος στην άσκηση της εξουσίας. Πάνω απ’ όλα επιζητεί αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής ειδικά στον οικονομικό τομέα και μικρά βήματα, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, βελτίωσης των αδικιών των περασμένων ετών. Είναι αδύνατον να δεχθεί την καταχρηστική ανάδειξη οραμάτων και ιδεολογημάτων ως υποκατάστατο του κυβερνητικού έργου.

Στο χέρι του νέου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες συμπλήρωσε ένα μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να μην ξεθυμάνει η κοινωνική δυναμική που συνέπηξε το πολιτικό όραμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Στα χρόνια του μνημονίου, η κρίση της οικονομίας έγινε κρίση της πολιτικής και εν τέλει της δημοκρατίας. Δοκιμάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα και η ίδια η δημοκρατία.

Η νέα κυβέρνηση απαλλαγμένη από δογματισμούς, οφείλει να διακηρύττει σε κάθε κατεύθυνση και να πράττει αναλόγως, ότι η δημοκρατία είναι βασική προϋπόθεση και σκοπός και ολοκλήρωση σε κάθε της βήμα.

Στα άμεσα σχέδια του Πρωθυπουργού, εκτός από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης λόγω των μνημονίων, πρέπει να είναι η αναβάθμιση των αντιπροσωπευτικών διαδικασιών, η αποκαθήλωση του κομματικού κράτους και η «υπόταξη» του κρατικού μηχανισμού στην κοινωνία.

Εάν μαζί με άμεσες λύσεις στον τομέα της ανθρωπιστικής κρίσης, της καθημερινότητας του πολίτης δεν κυβερνηθεί η χώρα με γνώμονα τη βαθιά ανανέωση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής σε ιδέες, δομές, πρόσωπα και πρακτικές, μέσα από τη θεσμική ανασυγκρότηση της δημοκρατίας, αναπόφευκτα θα μεταλλαχθεί σταδιακά και ο ΣΥΡΙΖΑ σε διαχειριστικό, παραδοσιακό κόμμα εξουσίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να καλλιεργήσει και να δημιουργήσει προβλήματα παλαιοκομματικής ανακολουθίας. Οι διακηρύξεις της πρέπει να εναρμονίζονται με την καθημερινή της πρακτική. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και θα χάσει το στοίχημα πολύ νωρίς και θα πέσει στη φάκα με το τυρί!