Είναι λίγο παλιό, αλλά έχει τη σημασία του. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μία ομάδα έξι βουλευτών κινήθηκε προς το μέρος του Κ. Καραμανλή, φράζοντάς του τον δρόμο προς την έξοδο για να τον… συγχαρούν. Μόλις είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Πρ. Παυλόπουλος, αλλά τον Καραμανλή θέλησαν να συγχαρούν. Οπότε ο πρώην πρωθυπουργός θέλοντας να αποφύγει κάθε σχόλιο, τους έκοψε τη φόρα λέγοντάς τους: «Γιατί έρχεστε σε μένα, ρε παιδιά, από την άλλη μεριά είναι η έξοδος…». Και κάτι ακόμα που αφορά τον πρώην πρωθυπουργό. Μαθαίνω ότι λέει συχνά στους συνομιλητές του ότι όλα αυτά που ακούγονται περί αριστερής παρένθεσης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι… ανοησίες, εκφράζεται συχνά με θετικά λόγια για τον…«πιτσιρικά», όπως ονομάζει χαριτολογώντας τον κ. Τσίπρα, και έλυσε τον προβληματισμό του εάν θα πάει ή όχι στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ που θα εξετάσει τα αίτια της ήττας: «Θα πάω, θα ακούσω τον Σαμαρά και θα αποχωρήσω» φέρεται να λέει στους συνεργάτες του.
Ακυρώσεις και βολέματα

Μου λένε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών αναθεωρούνται μεταθέσεις και τοποθετήσεις σε χώρες του εξωτερικού. Ηδη έχουν ειδοποιηθεί οι πρέσβεις που επρόκειτο να μετακινηθούν σε πρωτεύουσες όπως η Λευκωσία, η Μαδρίτη, η Μόσχα κ.ά. να μείνουν εν Αθήναις και να περιμένουν νεότερα. Την ίδια στιγμή βέβαια, ορισμένοι αναρωτιούνται αν εξακολουθεί να απολαμβάνει τον διπλό μισθό του ο έλληνας πρεσβευτής στη Λιβύη –που όμως δεν βρίσκεται εκεί αλλά στην… Αθήνα –ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί πώς θα χειριστεί η νέα ηγεσία τη λίστα με τους πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων πληρώνονται για να κάθονται…


Κόβουν τη θητεία για να μην πάνε στα σύνορα

Συμβαίνει αυτό το απίστευτο. Κληρωτοί, ακόμη και νεοσύλλεκτοι (ανάμεσά τους και μερικοί γόνοι επωνύμων), ζήτησαν αναστολή για το υπόλοιπο της θητείας τους, ευελπιστώντας ότι σε λίγους μήνες θα αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής θητείας στα σύνορα. Οταν ήρθαν τα φύλλα πορείας τους για μετάθεση σε μονάδες του Εβρου ή στα νησιά, ορισμένοι, με πληροφορούν, ζήτησαν και πήραν αναρρωτική άδεια ώστε να κερδίσουν χρόνο, νομίζοντας ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 23 που υπηρετούσαν στη Στρατιά της Λάρισας (θέση που θεωρείται από πολλούς προνομιακή) και πήραν φύλλο πορείας για τα νησιά, ορισμένοι απ’ αυτούς δήλωσαν ασθένεια και παρέμειναν στο νοσοκομείο, ενώ οι συνάδελφοί τους μετέβαιναν αμέσως σε συνοριακές μονάδες. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κληρωτοί που είχαν παράλληλα και ξένα διαβατήρια ζήτησαν να διακόψουν τη θητεία τους (αν και είναι ακόμη νεοσύλλεκτοι, στα Κέντρα Εκπαίδευσης) για να επανέλθουν όταν και όποτε… αλλάξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.


Θείο δώρο η θητεία στα σύνορα

Τα στρατιωτικά επιτελεία πάντως πανηγυρίζουν για την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να υπηρετήσουν οι πάντες στα σύνορα: «Το θέμα είναι να διατηρηθεί αυτός ο θεσμός, χωρίς εξαιρέσεις. Αν συνεχιστεί έτσι και στις επόμενες τρεις ΕΣΣΟ, τότε να είστε βέβαιοι ότι λύνουμε τα προβλήματα οριστικά με τη στελέχωση των συνοριακών μονάδων» έλεγε ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος αποκάλυψε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να νομοθετηθεί πρόσθετη εθελοντική θητεία. Τι είναι πάλι τούτο; Να γίνει δηλαδή επέκταση της στρατιωτικής θητείας για 1.000 κληρωτούς που ήδη έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται πρόσληψη και δεν είμαι βέβαιος εάν τώρα με το e-mail Βαρουφάκη μπορεί αυτό να καταστεί δυνατόν. Τα επιτελεία πάντως δεν το βάζουν κάτω και εισηγούνται επιπλέον και τον θεσμό της εθελοντικής θητείας… γυναικών. Αντί για μισθό, οι γυναίκες που θα θελήσουν να κάνουν θητεία θα λαμβάνουν σύμφωνα με την εισήγηση… μόρια, που θα τους είναι χρήσιμα στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Αντιδρούν όμως στο μέτρο αυτό οι νεολαίες των κομμάτων. Κάτι παρόμοιο δεν είχε εισηγηθεί και ο Α. Λοβέρδος όταν ήταν υπουργός Παιδείας για εθελοντές δάσκαλους με αμοιβή τα μόρια; Και έγινε το έλα να δεις!
nnn
Πώς νομίζετε ότι αντέδρασε ο Γκίκας Χαρδούβελης στο e-mail Βαρουφάκη το οποίο εστάλη στους θεσμούς; «Εως τώρα έλεγαν και κατέκριναν το e-mail Χαρδούβελη. Αλλά όταν είδα το e-mail Βαρουφάκη, διαπίστωσα ότι αυτό είναι…e-mail Χαρδούβελη plus» είπε, για να συμπληρώσει ότι το ο κ. Βαρουφάκης έθεσε αρκετά επώδυνα μέτρα που δεν τα είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, συν το γεγονός ότι χάσαμε, όπως είπε, τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ: «Τα φυλάγαμε ως κόρη οφθαλμού για ώρα έκτακτης ανάγκης και τώρα τα σήκωσαν και τα πήγαν στο Λουξεμβούργο. Δεν βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα τα χρήματα αυτά» λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει ακόμη ότι το δικό του e-mail δεν προέβλεπε μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, απλώς υπήρχαν προβλέψεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση, που ήταν μεγάλη αδικία για τους υπόλοιπους. Κατά τον κ. Χαρδούβελη με το e-mail Βαρουφάκη χάσαμε και τα 7 δισ. ευρώ της αξιολόγησης και τώρα, όπως είπε, θα τα πάρουμε «Μάιο και βλέπουμε».

HeliosPlus