Η στάση τμήματος της Γερμανικής κυβέρνησης με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, προκαλεί έντονη ενόχληση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., ενώ ακόμα και εντός της Γερμανίας υπάρχουν αντιδράσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε αρκετά και σημαντικά βήματα ώστε να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας και το επιθυμητό είναι να υπάρξει μια λύση επωφελής και για τις δυο πλευρές: και για την Ελλάδα και για τους θεσμικούς εταίρους.

Δεν θα σχολιάσω τη στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής που δεν βρίσκει να πει ένα λόγο για τη στάση τμήματος της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτή ας την κρίνουν οι βουλευτές, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι της.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης και το ποια θα είναι η λύση, προκύπτει μείζον ζήτημα για την ίδια την Ε.Ε. και την κοινοτική αλληλεγγύη που είναι είδος προς εξαφάνιση. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Ευρώπη αναδείχθηκε ανέτοιμη να εφαρμόσει την αρχή της αλληλεγγύης και να προστατέψει τα αδύναμα κράτη-μέλη.

Πάρα πολλές φορές η αρχή της αλληλεγγύης που συνιστά πυλώνα των συνθηκών της Ε.Ε. παραβιάζεται και η Γερμανία συμπεριφέρεται ως ένα είδος επικυρίαρχου με κράτη δορυφόρους που απλά υπακούν και δεν αντιστέκονται, ενώ το αρνητικό είναι ότι ακόμα και τα ευρωπαϊκά όργανα «χορεύουν στο ρυθμό της».

Ας θυμηθούμε όλοι όμως ότι η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης είναι βασικό συστατικό της Ε.Ε. Και μην ξεχνάμε και το πρώτο άρθρο που βρίσκεται στο προοίμιο της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσδιορίζει την κοινοτική αλληλεγγύη ως συστατικό στοιχείο της σχέσης του θεσμικού εγχειρήματος με τα κράτη-μέλη.

Και ας ανατρέξει η Γερμανία στην πολιτική παρακαταθήκη του οραματιστή, ευρωπαϊστή και πραγματιστή δημοκράτη και υπέρμαχου της Ενωμένης Ευρώπης Κόνραντ Αντενάουερ, ομοϊδεάτη της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει άμεσαστην Ε.Ε. για την απουσία αλληλεγγύης και το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησής της και πρέπει να υπάρχει στόχος για «περισσότερη Ευρώπη». Η Ευρώπη είναι ένωση κρατών με ότι αυτό συνεπάγεταικαι όχι μονοπρόσωπη ΕΠΕ.