Ήταν άραγε ένα βήμα πριν από τη γραβάτα αυτή η ενδυματολογική επιλογή με το… μαντηλάκι για τον Αλ. Τσίπρα. Στην πρώτη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέλοντας προφανώς να δείξει σεβασμό προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε μεν χωρίς γραβάτα, αλλά με λευκό μαντήλι στην άνω τσέπη του σακακιού του και κασκόλ από μετάξι. Σας πληροφορώ ότι ο Πρωθυπουργός, όπως φάνηκε, είναι καλά ενημερωμένος για τις τάσεις της ανδρικής μόδας. Γνωρίζει για παράδειγμα αυτό που λένε συνεχώς οι μόδιστροι ότι «μπορεί να μην θέλετε να φορέσετε γραβάτα, αλλά για να αποφύγετε να εμφανιστείτε ντεμοντέ ή ενδεδυμένη πρόχειρα, τοποθετήστε μαντήλι στο κοστούμι σας, αλλά (προσοχή εδώ) μόνον σε ιδιαίτερες περιστάσεις». Και το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι (πως να το κάνουμε για τον κ. Τσίπρα) ιδιαίτερη πολιτική περίπτωση. Άλλωστε θα συναντούσε και την κυρία Μέρκελ. Και κάτι ακόμα για τα μαντήλια. Στο παρελθόν το μαντήλι στο σακάκι (και κυρίως το υλικό με το οποίο ήταν φτιαγμένο) συμβόλιζε την κοινωνικό- οικονομική κατάσταση του χρήστη. Το γνωρίζετε φερ΄ειπείν ότι ο Ριχάρδος ο Β΄της Αγγλίας (1367- 1400) ήταν ο πρώτος που παρακίνησε τους αριστοκράτες της αυλής του να υιοθετήσουν τα μαντήλια από μετάξι που είναι και ακριβότερα;

Λαοκράτης για Πρόεδρος (στο Ωνάσειο)

Ως τώρα το όνομα Λαοκράτης Βάσσης περιλαμβανόταν στους υποψηφίους που θα μπορούσε να προτείνει ο Αλ. Τσίπρας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προτού όμως ανακοινωθεί ποιος τελικά θα είναι υποψήφιος πρώτος πολίτης της χώρας, φαίνεται πως τον κ. Τσίπρα πρόλαβε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής και πρότεινε τον Λαοκράτη Βάσση για πρόεδρο του… Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Η θέση παραμένει κενή μετά τις παραιτήσεις που ζήτησε ο υπουργός από όλα τα μέλη του ΔΣ του Ωνασείου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητήσει παράλληλα και διαχειριστικό έλεγχο. Ο κ. Κουρουμπλής μου είπε ότι ο Λαοκράτης είναι ιδανική περίπτωση για να αναλάβει τα ηνία του Ωνασείου, ένας άνθρωπος που εδώ και πολλά χρόνια είναι ταυτισμένος με την υπόθεση της Αριστεράς. Παρέμεινε όμως ανένταχτος αριστερός, ενώ το 1989 συνέβαλε στη δημιουργία του ενιαίου Συνασπισμού, στην Πολιτική του Γραμματεία παρέμεινε ως το 2000. Τον απασχολούσε ο κατακερματισμός της Αριστεράς και είχε πει: «Δεν μπορεί να μη σε πιάνει θλίψη με τον απίθανο αυτόν κατακερματισμό. Και δεν είναι μόνον ο εξωτερικός κατακερματισμός, αλλά και ο εσωτερικός. Δηλαδή και μέσα στα κόμματα της Αριστεράς θα βρούμε το χάλι που υπάρχει στις μεταξύ μας σχέσεις». Αυτό που έχω να σημειώσω είναι: «Ο Κουρουμπλής θέλει τον Λαοκράτη, ο Λαοκράτης όμως θέλει να πάει στο Ωνάσειο;».

Εξι υποψήφιοι σε ένα τραπέζι

Στο περίφημο δείπνο που διοργάνωσε η Μαριέττα Γιαννάκου με γαλάζιους (ανησυχούντες για την πορεία του κόμματος) βουλευτές και όπου τέθηκε εμμέσως πλην σαφώς θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία μέτρησα και έξι στελέχη που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση αποχώρησης του Αντ. Σαμαρά: Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία μου λένε ότι μπορεί να κάνει πίσω προς χάριν του μικρότερου αδελφού της Κυριάκου), Ευρ. Στυλιανίδης, Απ. Τζιτζικώστας και η νεαρά Ολγα Κεφαλογιάννη. Τώρα θα αναρωτηθείτε αν η κυρία Κεφαλογιάννη μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η απάντηση είναι ότι το όνομα της Ολγας «παίζει» κυρίως επειδή είναι η νεότερη των πιθανών υποψηφίων και το ηλικιακό (λόγω της ηλικίας του Αλ. Τσίπρα) να ξέρετε ότι θα είναι ένα από τα προσόντα που θα συζητηθούν πολύ, όταν και όποτε έρθει η ώρα της διαδοχής. Αλλωστε η κυρία Κεφαλογιάννη, όπως μαθαίνω, «παίζει» πολύ με το ηλικιακό. Να σκεφτείτε ότι λέει συχνά πως είναι μικρότερη από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα κατά δύο χρόνια.
Κοίτα ποιος μιλάει;

Ολες αυτές οι φιλοδοξίες των ανωτέρω γαλάζιων στελεχών να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη ημέρα (όποτε αυτή και αν έρθει) στην ηγεσία της ΝΔ είναι βεβαίως θεμιτές και αξιόλογες. Εκείνο όμως που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι όλους αυτούς, και τους έξι δηλαδή, δεν τους είδα ποτέ να διαφοροποιούνται από την πολιτική που άσκησε το κόμμα τους τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ούτε είπαν έστω μία λέξη αντίδρασης για την «πολιτική τρόμου» που επέλεξε η ΝΔ προκειμένου να επαναδιεκδικήσει την κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο, μια πολιτική που αποδείχθηκε καταστροφική.
Και δεύτερο γαλάζιο τραπέζωμα

Πήραν φαίνεται μπρος για τα καλά οι μηχανές των γαλάζιων για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ. Μου λένε ότι βρίσκεται στα σκαριά άλλη μια γαλάζια σύναξη μετά δείπνου πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την προσεχή Πέμπτη. Ισως οι γαλάζιοι να κάνουν προπόνηση για το τι θα ειπωθεί στην ΚΟ γιατί, όπως με πληροφορούν, ορισμένοι πάνε αποφασισμένοι για ρήξη. Αυτός είναι και ο λόγος που στο παρασκήνιο άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για συμμαχίες και αντιπαλότητες ανάμεσα στους υποψηφίους για την ηγεσία.


Η πανταχού παρούσα κυρία

Μπαίνοντας στο υπουργείο Πολιτισμού για να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Ν. Ξυδάκης γρήγορα διαπίστωσε ότι ολόκληρο το σχήμα του υπουργείου ήταν διοικητικά δομημένο πάνω σε μία κυρία: τη γενική γραμματέα του υπουργείου Λίνα Μενδώνη! Τα πάντα στο υπουργείο περνούσαν από αυτήν. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την Αμφίπολη ή τις άδειες προσωπικού τις οποίες για να ισχύσουν τις υπέγραφε η κυρία Μενδώνη τα τελευταία 13 χρόνια; Αυτό το υπερσυγκεντρωτικό σύστημα όπου όλα όσα αφορούσαν το υπουργείο περνούσαν από τον έλεγχο ενός προσώπου καθόλου δεν αρέσει, όπως μαθαίνω, στο υπουργό, ο οποίος πρόκειται να το αλλάξει.
Ο ενθουσιασμός του Ζουράρι

Για δύο πράγματα αισθάνεται υπερήφανος και ενθουσιασμένος ο Κ. Ζουράρις από την πρώτη του εμπειρία στη Βουλή: Πρώτον, επειδή μίλησε αρχαία ελληνικά και οι πρακτικογράφοι τα… κατάλαβαν: «Εμεινα έκπληκτος όταν μου έφεραν τα πρακτικά της ομιλίας μου. Εκτός από ένα μικρό λάθος στη… γενική που έκαναν, τα άλλα τα απέδωσαν ακριβώς όπως τα είπα. Ξέρουν αρχαία ελληνικά και αυτό με χαροποιεί» είπε. Ετσι θα συνεχίσει να ομιλεί στην αρχαία ελληνική. Δεύτερον: Διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως οι πάντες γνωρίζουμε), αλλά το… ΚΚΕ (εσωτ.) και ο… Ρήγας Φεραίος. Οι περισσότεροι βουλευτές, λέει, προέρχονται από αυτά τα κόμματα. Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος για τον οποίο ο κ. Ζουράρις (επικεφαλής της Πυρίκαυστου Ελλάδος –που συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ) καμαρώνει, και δεν είναι άλλος από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είναι ταλεντάρα! Μοίραζε ακριβοδίκαια τον χρόνο και έδειξε προσήλωση στο έργο της» έλεγε.

HeliosPlus