Μια και ο λόγος για τον Γιάνη Βαρουφάκη, σας πληροφορώ ότι μπορεί ακόμη να μη διαθέτει γραμματέα, μπορεί να μη διαθέτει κρατικό αυτοκίνητο (και να πηγαίνει στο υπουργείο με ταξί), αλλά σύμβουλο έχει. Και ξέρετε ποια; Την Ελενα Παναρίτη, αυτή που έφερε ο Γ. Παπανδρέου από την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτή που την έκανε βουλευτή επικρατείας και την αξιοποιούσε ως σύμβουλό του στις… αγορές. Η κυρία Παναρίτη, η οποία αυτοπροσδιορίζεται σε κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές που την άκουσα ως «θεσμική οικονομολόγος» (έννοια την οποία ποτέ δεν κατάλαβα), δεν χάνει ευκαιρία να λέει πόσο βοήθησε την οικονομία του Περού και πόσο τη λατρεύουν στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Από τότε που έφυγε από το ΠαΣοΚ άλλαξε και λουκ η κυρία Παναρίτη. Εκοψε α λα γκαρσόν τα μαλλιά της, αδυνάτισε υπερβολικά, ντύνεται μοδάτα και ταξιδεύει συνεχώς. Με τον κ. Βαρουφάκη γνωρίζονται από παλιά, τον εκτιμά πολύ, είχε αρχίσει τις επαφές μαζί του εδώ και καιρό και καθόλου δεν αιφνιδιάστηκε που έγινε σύμβουλός του ή που τον συνόδευσε στις Βρυξέλλες στο έκτακτο Eurogroup. Και κάτι ακόμη, η κυρία Παναρίτη γνωρίζει καλά όλους αυτούς τους οικονομολόγους, νομπελίστες και καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων με τους οποίους συναναστρεφόταν ο Γ. Παπανδρέου και τους προσκαλούσε στα περίφημα Συμπόσια της Σύμης.


Μια φορά κουλτουριάρης, πάντα κουλτουριάρης

Είναι γνωστές οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα. Πολλές φορές μπορεί κανείς να τον συναντήσει σε εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Ως «πρωτάκι» στη Βουλή τι νομίζετε ότι έκανε; Ζήτησε από τη διεύθυνση του Κοινοβουλίου να του δείξουν τους πίνακες που κοσμούν τη Βουλή. Οι περισσότεροι είναι μεγάλης αξίας και όλοι ζωγραφισμένοι από έλληνες καλλιτέχνες. Ο κ. Κουτσούμπας τους είδε όλους και στάθηκε μπροστά από τον κάθε πίνακα περίπου τρία λεπτά ακούγοντας από ξεναγό την ιστορία του.
Τα λεφτά δεν κρύβονται

Θα σας περιγράψω μία ιστορία για έναν απρόσεκτο και βιαστικό… φοροφυγά και δείτε τι μπορεί να πάθει από τη βιασύνη και τη φιλαργυρία του. Ο εν λόγω κύριος είχε βγάλει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο 1.200.000 ευρώ. Και την πάτησε με το κούρεμα των καταθέσεων που έγινε στην Κύπρο. Και τι νομίζετε ότι έκανε; Προχώρησε σε δικαστικά μέτρα εναντίον της τράπεζας (τα είχε καταθέσει σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στην Κύπρο) ζητώντας αποζημίωση για τα λεφτά που έχασε. Η τράπεζα ζήτησε βοήθεια από το ΣΔΟΕ και η υπόθεση έφτασε στον οικονομικό εισαγγελέα Ι. Δραγάτση. Εψαξε το ζήτημα και βρήκε ότι πρώτον ο εν λόγω κύριος είχε αδήλωτα τα 1,2 εκατ. ευρώ και δεύτερον στους τραπεζικούς λογαριασμούς του βρήκαν και άλλα αδήλωτα ποσά. Και καλείται σήμερα να πληρώσει από πάνω.
Στο καφενείο της Βουλής

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές άλλαξε τις συνήθειες των βουλευτών στο καφενείο της Βουλής. Αλλες φορές τα ουίσκι μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τα τσιπς ήταν στην πρώτη διάταξη και δεν προλάβαιναν τα γκαρσόνια να σερβίρουν τους γαλάζιους (κυρίως) αλλά και τους πράσινους βουλευτές. Στο τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων την τιμητική τους είχαν αυτή τη φορά μόνον οι… καφέδες και μάλιστα οι ελληνικοί. Δεν στοιχίζουν και πολύ στη Βουλή, κάτω από δύο ευρώ.

Η εύλογη απορία Κοτζιά

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ενεργειακή συνεργασία ήταν ένα από τα.. πιάτα στο μενού των συζητήσεων του Νίκου Κοτζιά με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. Πληροφορούμε ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών μίλησε κάποια στιγμή για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία, που ήδη έχει, ατύπως, ονομαστεί Turkish Stream (Τουρκικό Ρεύμα) και έχει σκοπό να φέρει το ρωσικό αέριο στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τότε, ο Ν. Κοτζιάς φέρεται να του είπε, πάντοτε χαριτολογώντας: «Μα πως να «πουλήσω» αυτόν τον αγωγό στην Ελλάδα με τέτοιο όνομα;»

HeliosPlus