Εκανε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Βερολίνο: τους τα είπε έξω από τα δόντια, μέσα στο σπίτι τους.

Ποτέ ως τώρα ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να μιλήσει έτσι στους Γερμανούς και ειδικά εντός της πρωτεύουσάς τους και σε επίσημες συνομιλίες.

Ηταν μία ιστορική ημέρα, καθώς, για πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών δεν μασάει τα λόγια του στη γερμανική πρωτεύουσα και δεν φοβάται να πει την αλήθεια με το όνομά της.

Φυσικά, ο Σταινμάγερ, ο Γερμανός ομόλογος του Κοτζιά, βγήκε από τα ρούχα του, ειδικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με το αναγκαστικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις που έχουν δήθεν κλείσει, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει συμβεί πραγματικά ποτέ.

Κι αυτό οι Γερμανοί το γνωρίζουν καλά: το έχουν πιστοποιήσει οι ίδιοι με έγγραφό τους στα μέσα της δεκαετίας του 1960, δηλαδή μετά τη συμφωνία που επικαλούνται.

Εγγραφο που είχε φέρει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα «Το Βήμα», προκαλώντας πολύ μεγάλη αμηχανία στο Βερολίνο. Με αυτό αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των διεκδικήσεών της από τη Γερμανία.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο στη δημοσιοποίηση του εγγράφου, όπως και χθες στις συνομιλίες με τον Κοτζιά: οι Γερμανοί θύμωσαν.

Ε, και λοιπόν; Τι να κάνουμε; Να εξακολουθήσουμε αιωνίως να μη λέμε τίποτα για να μη θυμώσουν; Ας θυμώσουν. Ας εξοργιστούν. Ας αντιδράσουν. Ας κάνουν ότι πιστεύουν, αλλά ας κάνουμε επιτέλους κι εμείς αυτό που πιστεύουμε.

Η Ελλάδα οφείλει να παλέψει για να προστατεύσει τα δικαία και τα συμφέροντά της. Δεν είναι δυνατόν να τρέμει μήπως εκνευρίσει τους Γερμανούς.

Στο Βερολίνο οφείλουν να καταλάβουν ότι όλα αυτά δεν οφείλονται στην ελληνική κυβέρνηση. Οφείλονται στο που και πως μας έφτασαν εκείνοι με την πολιτική τους. Είχαν κακοσυνηθίσει τόσα χρόνια με τις ελληνικές κυβερνήσεις να τους λένε συνεχώς «ναι», δουλοπρεπώς, με τρόμο.

Τώρα, τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Και με την επίσκεψη Κοτζιά, όπως και με την επίσκεψη Βαρουφάκη, όπως και με τις διεθνείς επαφές του Τσίπρα, ή με τις προχθεσινές δηλώσεις του Καμμένου, το είδαν πλέον από πρώτο χέρι.

Η Ελλάδα μάχεται. Και, όπως έδειξε και η πρώτη σχετική δημοσκόπηση, ο ελληνικός λαός στηρίζει με τεράστια ποσοστά που ξεπερνούν το 70% τον αγώνα της κυβέρνησης, που για πρώτη φορά τον βλέπει να γίνεται. Είναι κάτι πρωτοφανές.

Ας κάνουν λοιπόν το ίδιο και οι πολιτικές δυνάμεις.

Ας ακούσουν το λαό και ας στηρίξουν τη μεγάλη επιχείρηση εθνικής ανόρθωσης.

Ας μη χάσουν την ευκαιρία να κάνουν το σωστό για την πατρίδα που δίνει τη μεγάλη μάχη.