Ενα μυστηριώδες e-mail έλαβαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη το μεσημέρι, χωρίς να καταλάβουν τον λόγο ύπαρξής του. Το e-mail, το οποίο εστάλη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τους έδινε εντολή να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Γιατί να μην απομακρυνθούν; Τι θα συμβεί; Με δεδομένο ότι την Τετάρτη είναι το κρίσιμο Eurogroup και αμέσως την επομένη αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής, ε τότε μπορεί να δικαιολογηθεί η απαγόρευση εξόδου από την Αθήνα. Είναι όμως μονάχα αυτό; Ή μήπως επίκειται και η ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας από τον κ. Τσίπρα; Ας δούμε το θέμα συνταγματικά.
nnn
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 32) η ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του νυν Προέδρου. Η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 12 Μαρτίου 2015. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις τις αμέσως προσεχείς ημέρες, αν και μαθαίνω ότι ο κ. Τσίπρας θα προτιμήσει να κάνει την ανακοίνωση μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τώρα θα μου πείτε, ποιο όνομα θα ανακοινώσει. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Δ. Αβραμόπουλος (φωτογραφία), αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια έκπληξη. Ο επερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ορισμένα μισθολογικά προβλήματα, τα οποία σας παρουσιάζω.


Ο μισθός του Προέδρου

Θυμάστε που το 2012 έγιναν ανακοινώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποποιείται λόγω οικονομικής κρίσης τον μισθό του. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Σύμφωνα με τον Ν4081/12 ο Πρόεδρος αποποιείται τα έξοδα παραστάσεως που ανέρχονταν σε 6.240 ευρώ μηνιαίως. Οχι όμως και τον μισθό του. Απλώς ο μισθός του κόπηκε στα δύο και από 23.122 ευρώ που ελάμβανε, έπαιρνε 11.562 ευρώ. Μετά τη φορολόγηση του μισθού του (γιατί και ο μισθός του ανώτατου άρχοντα φορολογείται) οι μηνιαίες αποδοχές του έγιναν 6.157 ευρώ, δηλαδή όσες και αποδοχές των βουλευτών. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όποιος και να είναι, θα λαμβάνει αυτόν τον μισθό.


Πωλούν την Μπου-μπουλίνας αντί πινακίου φακής

Το πρώτο πολιτισμικό σοκ το έπαθε ο νέος υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης όταν ανακάλυψε ότι το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί το ιστορικό κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, όπου στεγάζεται το υπουργείο Πολιτισμού. Ενα κτίριο, να σημειώσω, που ήθελε να το αγοράσει για συμβολικούς λόγους και το ΚΚΕ, πλην όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δίνεται σε ιδιώτες. Ο υπουργός ζήτησε επειγόντως τον φάκελο παραχώρησης του κτιρίου στο ΤΑΙΠΕΔ για έλεγχο, όπως ζήτησε και τον φάκελο άλλων περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Πολιτισμού που παραχωρήθηκαν προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ, αφού θεωρεί ότι πουλήθηκαν σε ιδιώτες αντί πινακίου φακής. Αναφέρει χαρακτηριστικά ένα ακίνητο στη Ρόδο.
Πώς γλίτωσε την πώληση ένα νεοκλασικό

Αυτό όμως που φαίνεται ότι εξόργισε περισσότερο τον υπουργό Πολιτισμού είναι όταν πληροφορήθηκε ότι ένα νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη, 400 τ.μ. ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού που πρόσφατα ξοδεύτηκαν χρήματα των φορολογουμένων για συντήρηση, αναστήλωση και αναπαλαίωση, το οποίο στεγάζει σήμερα το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, παρ’ ολίγον να πωληθεί και αυτό σε ιδιώτη στην τιμή των 600.000 ευρώ. Και ξέρετε γιατί δεν πουλήθηκε ακόμα; Επειδή ο υποψήφιος αγοραστής βρήκε το τίμημα πολύ… υψηλό και παραιτήθηκε.
Αντέδρασαν βουλευτίνες στη μείωση φρουράς

Ξέρετε ότι υπήρξε αντίδραση στην απόφαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για την απόσυρση αστυνομικών φρουρών από τους πολιτικούς; Αντέδρασαν πρώην βουλευτίνες που δεν δικαιούνται πλέον φρουρά και έχασαν, είπαν, μέρος του… πρεστίζ τους. Γιατί, όπως μου το επισήμανε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ι. Πανούσης, τη φρουρά οι πρώην βουλευτές δεν την επιδίωκαν τόσο για την προστασία τους, ούτε για να έχουν κάποιους ανθρώπους να τους κάνουν δουλειές, αλλά για… πρεστίζ. Ετσι με απόφαση του υπουργού οι πρώην βουλευτές δεν δικαιούνται πλέον φρουρά. Οι πρώην υπουργοί δικαιούνται μόνον έναν αστυνομικό, πλην του πρώην υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη που δικαιούται περισσότερους για ευνόητους λόγους. Οι νυν βουλευτές θα έχουν δύο αστυνομικούς στη φρουρά τους, αλλά μειώθηκε κατά πολύ η φρουρά του Πρωθυπουργού, που ήταν περίπου 120 άτομα. Μειώθηκε στους 40. Από τις αποσύρσεις αυτές ήδη εξοικονομήθηκαν 500 αστυνομικοί και απελευθερώθηκαν 79 οχήματα που πάνε όλα στα αστυνομικά τμήματα.
Γιατί οι γυναίκες «έλιωναν» για τον Κοτζιά

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο «Spiegel» ήταν όλα τα λεφτά. Δεν είναι μόνο ότι είπε πως τον ανάγκαζε το ΚΚΕ να γράφει ανοησίες για την Πολωνία και τον Λεχ Βαλέσα (της «Αλληλεγγύης»), είναι και η αναφορά του στις… γυναίκες! Του έκανε το «Spiegel» την ερώτηση «οι γυναίκες έλιωναν όταν τους λέγατε αποσπάσματα από τον Μαρξ και τον Λένιν;». Και ιδού η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών: «Εάν αυτό ήταν αλήθεια, θα διαβαζόταν περισσότερο ο Λένιν. Ημουν ένας άνθρωπος που είχε ξεφύγει από το στρατοδικείο στην Ελλάδα, δεν ήμουν βεβαίως τόσο παχύς και υπήρχε μια κάποια συμπάθεια για ένα άτομο που είχε αγωνισθεί ενεργά κατά του φασισμού».

Ο χαμός του Θεοχάρη!

Μεγάλος χαμός έγινε με την πρώτη ομιλία του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή, εκτός από τον καβγά με τον υπουργό Επικρατείας και βουλευτή των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουϊκ. «Τι άλλο μας είπε ο υπουργός Οικονομικών. Πως θα αλλάξει το όνομά του προγράμματος και θα το πει γέφυρα. Δεν μας πειράζει αυτό. Ποτάμι είμαστε, οι γέφυρες μας αρέσουν» είπε ο Χ. Θεοχάρης για να πεταχτεί ο υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και να του πει: «Στο ποτάμια δεν αρέσουν οι γέφυρες, γιατί τα περνάνε από πάνω». Το «γλυκό έδεσε» με την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη που είπε: «Ενίοτε πέφτουν οι γέφυρες». Τα…τσιτάτα του Μπαλτά

Τα τσιτάτα του Μπαλτά

Με δυο τσιτάτα του Μαρξ απάντησε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στους συντρόφους του όπως είπε, του ΚΚΕ, ενώ σημείωσε ότι είναι μαρξιστής. Τα τσιτάτα του Μαρξ είναι δύο σύμφωνα με τον Αρ.Μπαλτά. Το ένα είναι «το προλεταριάτο δεν θα απελευθερωθεί, αν δεν απελευθερώσει την κοινωνία ολόκληρη, άρα και τους νυν αντιπάλους του, πολιτικούς και ιδεολογικούς». «Το δεύτερο είναι, αν οι σύντροφοι του ΚΚΕ μου επιτρέπουν να τους αποκαλώ σύντροφους, ότι «οι κομμουνιστές», λέει το μανιφέστο, «δεν είναι ξεχωριστό κόμμα. Είναι εκείνοι που βάζουν το συμφέρον του όλου πάντοτε πάνω από το συμφέρον του μέρους» συμπλήρωσε ο υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκλογολόγος γίνεται γραμματέας

Ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρας, ο άνθρωπος που έκανε τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα (και έπεσε μέσα) δεν εξελέγη βουλευτής, αλλά τοποθετείται γενικός γραμματέας σε υπουργείο. Πρόκειται για τον Κ. Πουλάκη που θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

HeliosPlus