Συμβαίνει κάθε φορά που σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, αν και περίμενα ότι κάτι θα άλλαζε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στη στελέχωση των επιτελείων της κυβέρνησης άρχισε να παρατηρείται ο συνηθισμένος διαγωνισμός στελεχών –κατά κανόνα κομματικών. Υπάρχει βεβαίως και ο διαγωνισμός ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Το επιτελείο πάντως που εκτιμάται ότι θα έχει τον πλέον νευραλγικό ρόλο πέραν εκείνου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα είναι αυτό του αντιπροέδρου Ι. Δραγασάκη. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι ο αντιπρόεδρος έχει αποφασίσει τη στελέχωση της ομάδας του με έναν στενό πυρήνα έμπιστων και παλιών συνεργατών, προερχομένων εν πολλοίς από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής και την Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ήταν και επικεφαλής.
***
Τη θέση λοιπόν του γενικού γραμματέα της αντιπροεδρίας αναμένεται να καταλάβει ο Δ. Λιάκος, στενός συνεργάτης του κ. Δραγασάκη, ο οποίος λέγεται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην κατάρτιση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Repubblica» ο κ. Λιάκος είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα για διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες…
***
Ρόλο-κλειδί στο επιτελείο του κ. Δραγασάκη αναμένεται να έχει η Κερασίνα Ραυτοπούλου, υπεύθυνη Χρηματοπιστωτικού Τομέα Οικονομικής Πολιτικής της Αγροτικής Τράπεζας. Η Κερασίνα, η οποία κατάγεται από τον Δομοκό και έχει εμπειρία σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα από τότε που συζητείτο το θέμα του τραπεζικού συστήματος, έπιασε ήδη δουλειά και ήταν παρούσα στις συναντήσεις που είχε ο αντιπρόεδρος με τραπεζίτες. Επίσης επισκέφθηκε την Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ και συζήτησε ανάμεσα στ’ άλλα τρόπους εξυπηρέτησης των «κόκκινων» δανείων. Είναι τακτική αρθρογράφος της «Αυγής» και προορίζεται να είναι υπεύθυνη για τα τραπεζικά ζητήματα στο πιο νευραλγικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, αυτού του αντιπροέδρου.
***
Τσίπρας με Σαμαρά;
Δεν αποκλείεται, μαθαίνω, να υπάρξει συνάντηση τις αμέσως προσεχείς ημέρες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον προκάτοχό του Αντ. Σαμαρά. Είναι δυνατόν, θα πείτε, τη στιγμή που δεν ανταλλάσσουν ούτε «καλημέρα» και κάνουν αναγκαστικά μια χλιαρή χειραψία για χάρη της τηλεοπτικής εικόνας; Εδώ σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε να κάνει ούτε ντιμπέιτ με τον κ. Τσίπρα γιατί, όπως έλεγε, τον εξύβριζε επί δυόμισι χρόνια. Κι όμως, όπως με διαβεβαιώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας αλλάζει ρότα και συνήθειες πρωθυπουργού και σκοπεύει να έχει συχνές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής. Ετσι θα συναντάται μαζί τους είτε τις παραμονές είτε μετά τις συνόδους κορυφής για ενημέρωση.
***
Την πρόθεση του Πρωθυπουργού να ενεργοποιήσει την «Ωρα του Πρωθυπουργού» και να ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους αρχηγούς των κομμάτων έκανε ήδη πράξη ο κ. Ι. Βαρουφάκης. Εμφανίστηκε ξαφνικά στα γραφεία του Ποταμιού και είπε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χ. Θεοχάρη: «Ξέρεις, μένω ως αργά στο γραφείο μου στο υπουργείο Οικονομικών. Πέρνα όποτε θέλεις να σε ενημερώσω για ό,τι συμβαίνει τώρα». Ο κ. Θεοχάρης ζήτησε να φέρει μαζί του και την επίσης κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο υπουργός τού είπε: «Είστε και οι δύο ευπρόσδεκτοι».
***
Πώς έφαγε πόρτα ο κ. Βαρουφάκης
Το έχετε μάθει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «έφαγε πόρτα» στην προσπάθειά του να πάρει πρωινό στο «Reform Club» του Λονδίνου, αν και ήταν προσκεκλημένος του φίλου του λόρδου Lamort; Το αυστηρό dress code των κλειστών clubs της βρετανικής πρωτεύουσας, βλέπετε, δεν επιτρέπει την είσοδο σε άτομα που δεν φορούν γραβάτα. Και ο κ. Βαρουφάκης, όπως το συνηθίζει, δεν φορά γραβάτες, ταυτιζόμενος πλήρως με το dress code του Πρωθυπουργού. Ελα όμως που ο υπουργός Οικονομικών ήθελε να συναντήσει τους οικονομολόγους, στο κλειστό club όμως δεν μπορούσε αφού δεν φορούσε γραβάτα, και έτσι τους είδε αλλού. Στο Λονδίνο ωστόσο οι πάντες γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα κλειστά και αυστηρά αυτά clubs έχουν κάθε Παρασκευή ένα είδος… happy hour και τα μέλη τους είναι ντυμένα casual, κανείς δεν φορά γραβάτα και συζητούν εξόχως ενδιαφέροντα οικονομικά και ναυτιλιακά θέματα πίνοντας μπίρα, τρώγοντας λουκάνικα και παίζοντας… βελάκια.
***
Η γούνα και η κόκκινη φλοκάτη
Απίστευτο και όμως πραγματικό. Μου μετέφεραν την πληροφορία ότι στην τυπική επιθεώρηση που έγινε σε ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη (Eμπραέρ) εν όψει της χρήσης του από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για το ταξίδι του στην Κύπρο (και εν συνεχεία σε Ιταλία, Παρίσι και Βρυξέλλες) βρέθηκε στο κάθισμα όπου συνήθως κάθεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός… γούνινη επένδυση! Ηταν ένα κάθισμα με… γούνα σε πρωθυπουργικό αεροσκάφος, όπως με διαβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος έδωσε εντολή να ξηλωθεί πάραυτα. Ποιος, αλήθεια, τοποθέτησε τη γούνα και για ποιον λόγο; Κανείς δεν ξέρει. Εκείνο που επίσης έγινε γνωστό είναι ότι αυτός που θέλησε να φανεί αρεστός στον νέο πρωθυπουργό έστρωσε και μια κόκκινη… φλοκάτη στο πάτωμα για τα πρωθυπουργικά πόδια. Ελεος πια…
***
Η σφραγίδα Βορίδη
Ποιος λέτε ότι έβαλε την πινελιά του στην ομιλία του Α. Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ την περασμένη Πέμπτη; Εκτός από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη («all time classic»), πληροφορήθηκα ότι ο Μάκης Βορίδης, που αποτελεί έναν από τους πιο σκληρούς «σαμαροφύλακες», την επομένη της εκλογικής ήττας της ΝΔ έβαλε τη «σφραγίδα» του. Ειδικά όταν ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για Κεντροδεξιά με δύο τόνους: συντηρητικός στα εθνικά θέματα και θέματα ασφαλείας και φιλελεύθερος στην οικονομία και στα κοινωνικά ζητήματα.
***
Και μια και έγινε λόγος για τα νεοδημοκρατικά, σας πληροφορώ ότι για άλλη μία φορά η ΝΔ επέλεξε να εκλέξει γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διά βοής και όχι με κάλπη. Η απόφαση αυτή ενόχλησε πολλούς και αποτελεί και κεντρικό θέμα συζήτησης στην ΚΟ για δεύτερη ημέρα καθώς οι βουλευτές δεν είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη διαφωνία τους. Και δεν είναι τόσο προσωπικό το θέμα με τον Ι. Πλακιωτάκη, που είναι ο νέος ΓΓ της ΚΟ, αλλά θέμα σεβασμού μιας εσωκομματικής διαδικασίας και του κανονισμού λειτουργίας.
***
Πυρά καραμανλικών
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Ευ. Στυλιανίδη σε συνέδριο ευρωπαϊκών κεντροδεξιών συνδικαλιστικών οργανώσεων που γίνεται στην Αθήνα και συζητείται η αναφορά του πρώην υπουργού για τον Αντώνη Σαμαρά και το «δόγμα του σοκ» που εφήρμοσε… Πολλά και αιχμηρά τα όσα είπε ο πρώην υπουργός, από τον οποίο πήρε τη σκυτάλη και ένας άλλος καραμανλικός, ο πρώην ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν διαπραγματεύτηκε σθεναρά και ζήτησε να στηριχθεί η παρούσα κυβέρνηση λέγοντας: «Αυτή η κυβέρνηση, όπως κάθε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, κουβαλάει μαζί της την αγωνία επιβίωσης ενός ολόκληρου λαού… Στο πλαίσιο αυτό η νέα διαπραγματευτική προσπάθεια αποκτά για εμάς εθνικό χαρακτήρα».
Τοποθέτηση-έκπληξη
Ισως να το έχετε ήδη προσέξει ότι η συμμετοχή πρώην στελεχών του ΠαΣοΚ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πολυπληθής και με υψηλή εκπροσώπηση. Μεταξύ αυτών και η Λούκα Κατσέλη, η οποία οδεύει στην προεδρία της Εθνικής Τράπεζας. Αναζητείται θέση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Π. Ρουμελιώτη, αν και πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν ότι θα αναλάβει μια θέση υποδιοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος.
***
Μια τοποθέτηση-έκπληξη έχει επίσης δρομολογηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς. Οπως εγκύρως με πληροφόρησαν, ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη, Ν. Χριστοδουλάκης πρόκειται να αναλάβει θέση αντιπροέδρου, την ώρα που όπως μαθαίνω συμμετέχει επικουρικά και συμβουλευτικά στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
***
Αλλά και ο κ. Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος εξελέγη πρώτος στο Υπόλοιπο Αττικής, ήθελε μια θέση υπουργού. Ορισμένοι επέμεναν ότι ήταν χολωμένος που έμεινε έξω από το κυβερνητικό σχήμα. Τελικά έγινε α’ αντιπρόεδρος της Βουλής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ