Το νομοθέτημα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι μια πραγματικότητα – παρ’ ολίγον. Αρχικά ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης το είπε καθαρά και ξάστερα. Μόλις ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο δήλωσε ότι το νομοθέτημα, μαζί με άλλα σχετικά, είναι «ήδη, σχεδόν έτοιμα, στην τελική τους μορφή». Θα περίμενε κανείς ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση. Κανονικά έπρεπε να είναι έτοιμο από καιρό, από την ημέρα που ο Λουκάς Παπαδήμος συναίνεσε στη σύνθλιψη των εργαζομένων. Αμ, δε. Ο Σκουρλέτης τώρα τα γυρνάει.

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα γίνει λάου λάου. Δεν υπάρχει βιάση. Θα περιμένουμε. Ας δούμε την πιο πρόσφατη δήλωση του υπουργού στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο: «Η δέσμευσή μας για 751 ευρώ κατώτατο μισθό θα υλοποιηθεί με τρόπο, ώστε να έχουμε τις περισσότερες θετικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τους λιγότερους κραδασμούς στις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν». Το αφήγημα συμπληρώνεται με την αγωνία για τις εταιρείες που κλείνουν, τις απολύσεις, την ανεργία.

Οι γνωστές «φωνές της λογικής» έρχονται να συνδράμουν τον υπουργό. Από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπόρων και Επιχειρηματικότητας προτείνεται η σταδιακή επαναφορά. Πρώτα ο κατώτατος μισθός να πάει στα 670 ευρώ, από τα σημερινά 586 (δηλαδή στο χέρι 495 ευρώ). Να πούμε και κάτι άλλο. Σύμφωνα με τα μνημόνια ο κατώτατος μισθός μπορεί να σμικρυνθεί ακόμη περισσότερο το 2016, ανάλογα με την ανεργία και τον βαθμό ανάπτυξης.

Και πάνω που τα κουβεντιάζουμε όλα αυτά, δώσε ογδόντα παραπάνω, πάρε είκοσι από τις εισφορές, ερχόμαστε στα συγκαλά μας. Ερώτηση: μπορεί να ζήσει κάποιος με 585, με 670 ή ακόμη και 751 ευρώ μικτά; Καταλαβαίνει άραγε ο Πάνος Σκουρλέτης ότι η μεγάλη του υπόσχεση, αυτή η μακρινή, η σταδιακή, είναι μια υπόσχεση φτώχιας και μιζέριας; Θα απαντήσει ο καλόπιστος αριστερός ότι η καλή ζωή είναι κάτι σχετικό, δηλαδή αν θες μαντάμ να κρατάς Louis Vuitton, να τρως τα σούσι σου και να έχεις αλλοδαπή για το σφουγγάρισμα, δεν βγαίνεις με τα 751.

Μπορεί μήπως να καθοριστούν εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης; Βεβαίως. Καθορίστηκαν επισήμως πέρσι. Το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους έκρινε ότι για τετραμελή οικογένεια χρειάζονται 1.347 ευρώ καθαρά. Προσέξτε λεπτομέρεια: χωρίς δαπάνες για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια ή δόσεις στεγαστικού δανείου. Ο προσδιορισμός των «εύλογων μηνιαίων δαπανών» έγινε για όσους έχουν νταλαβέρι με τις τράπεζες, δηλαδή κόκκινα δάνεια. Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Η τετραμελής οικογένεια (στην οποία θα δουλεύουν και οι δυο γονείς, με δεκαετή εργασιακή εμπειρία) όταν με το καλό ο Πάνος Σκουρλέτης ανεβάσει τον κατώτατο μισθό στα υπεσχημένα, θα καλείται να ζήσει με 1.254 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε έξοδα ενοικίου ή στεγαστικού, διαπιστώνουμε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει απαιτήσεις μικρότερες από εκείνες των τραπεζιτών και των δεξιών υπουργών. Δεν μας τα λέει καλά…