Πολλά ειπώθηκαν για τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στη Ντάουνινγκ Στριτ με τον βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Οσμπορν.Πολλά αφορούσαν τις ενδυματολογικές επιλογές του έλληνα υπουργού οικονομικών. Αντιγράφουμε περιγραφή από την εφημερίδα Guardian: «κούρεμα σε στυλ Ιουλίου Καίσαρα, πουκάμισο με έντονο μπλε χρώμα που θα ταίριαζε για εμφάνιση στην παμπ Wetherspoon και παλτό εμπόρου ναρκωτικών της δεκαετίας του 1990». Ταυτόχρονα συντάκτης των Times του Λονδίνου ανέφερε σοκαρισμένος στο twitter: «Ο Οσμπορν συζητά με κάποιον άσχετο μπαρόβιο στο δρόμο μετά από ξενύχτι. Όχι, μισό λεπτό, είναι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών».

Την ίδια ώρα, σε άλλη χώρα, ένας υπέρκομψος άνδρας περνούσε δύσκολες στιγμές.

Πρόκειται για άνδρα που «επιλέγει υφάσματα σε σοβαρά χρώματα, όπως μπλε και σκούρο γκρι και έχει στυλ κλασικό μοντέρνο», κατά τη δήλωση του ράφτη Ζορζ ντε Παρί, ο οποίος αναλαμβάνει τα κοστούμια των προέδρων των ΗΠΑ. Ο υπέρκομψος άνδρας, που σέβεται το πρωτόκολλο και είναι ατσαλάκωτος, είναι κατηγορούμενος για διακεκριμένη μαστροπεία και συμμετοχή σε δίκτυο πορνείας. Την ίδια ώρα που ο ενδυματολογικά αντικομφορμιστής Βαρουφάκης δημιουργούσε ταραχή με το παλτό του, ο Στρος Καν, παρ’ ολίγον Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, δικαζόταν στη Λιλ για πρακτικές που τινάζουν στον αέρα κάθε πρωτόκολλο.

Ας μην ξεχνιόμαστε. Τα ίδια έκανε με πόρνες και μάλιστα ανήλικες ο ιταλός πρωθυπουργός. Να θυμίσουμε την αδυναμία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τα κοστούμια Brioni_ ενδεικτικές τιμές: σακάκι τέσσερις χιλιάδες, υποκάμισο 750 ευρώ. Στα καθ’ ημάς να θυμίσουμε τους άλλους Γιάννηδες των Οικονομικών, τους tirés à quatre épingles. Ο ένας ξέχασε να δηλώσει στο πόθεν έσχες κάποιο εκατομμύριο που παράπεσε στην Ελβετία, ο άλλος υπέγραψε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου.

Λένε λοιπόν οι τυπολάτρες ότι κάθε περίσταση έχει τους κώδικές της και ο Βαρουφάκης βρίσκεται σε δυνητικό κίνδυνο. Θα μπορούσε σε επόμενη φάση να πάει ημίγυμνος στις διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία της ολισθηρής πλαγιάς: αν την πρώτη εβδομάδα έχει το πουκάμισο απέξω, τότε η δεύτερη θα πάει με σαγιονάρα και οπωσδήποτε την έκτη εβδομάδα διακυβέρνησης θα κυκλοφορεί με το μαγιό.

Αυτή είναι η επιχειρηματολογία του εκφοβισμού. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι παρατηρήσεις που γίνονται για το υποκάμισο συνάδουν με τις επισημάνσεις για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Αν την πρώτη εβδομάδα λέει ότι δεν αναγνωρίζει το σχήμα «τρόικα» τότε την έκτη εβδομάδα δεν θα αναγνωρίζει τα σύνορα των κρατών και θα σηκώσει αναρχική σημαία.

Να πούμε και κάτι άλλο. Αν ο Βαρουφάκης ήθελε να είναι πραγματικά συνεπής στην ενδυματολογική ιστορία της εγχώριας πολιτικής ζωής, έπρεπε αντί για δερμάτινο παλτό, να φορά ντουλαμά, δηλαδή μια κεντημένη κάπα από τσόχα. Στο κεφάλι μαντηλοδεσιά, άσπρο πουκάμισο ξεκούμπωτο, μεϊντανογίλεκο, φουστανέλα και βλαχόκαλτσες από τραγόμαλλο. Αυτό είναι ιστορικά το dress code της ελληνικής Βουλής. Τους άλλους, με τα ευρωπαϊκά ρούχα, στην πρώτη Βουλή, τους αποκαλούσαν «ψαλιδοκέρηδες».