Ο Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έμειναν προχθές ως τις 2 τα ξημερώματα με τα φώτα ανοιχτά στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ξέρετε γιατί έγινε αυτό το ξενύχτι; Επειδή συζητούσαν για το ποιος πρέπει να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός θέλει για Πρόεδρο τον Δ. Αβραμόπουλο στη λογική της εθνικής ενότητας, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις, και στο κάτω-κάτω με την επιλογή του αυτή, με κυβέρνηση αριστερή και Πρόεδρο κεντροδεξιό, θα καθησυχάσει και τους λεγόμενους νοικοκυραίους…
***
Ελα όμως που οι συνομιλητές του εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εκδοχή Αβραμόπουλου, την οποία χαρακτήρισαν «δύσκολη» και «προβληματική». Και επεσήμαναν ότι η παράταξή τους δεν έχει να ωφεληθεί σε τίποτε από μια τέτοια λύση. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι αν, τελικά, προχωρήσει η συμφωνία με τους εταίρους μας, δεν θα απαιτούνται τέτοιου είδους «υποστηρικτικές» λύσεις, καθώς θα καταστεί ολοφάνερη προς κάθε κατεύθυνση η ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.
***
Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος, γιατί καθώς η νύχτα προχωρούσε οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα άρχισαν να υποβάλλουν και… αιτήματα προς τον Πρωθυπουργό, αν και, όπως του είπαν, ως τώρα τα πάει καλά. Τον κάλεσαν, όπως με πληροφορούν, να επιμείνει σε αυτό που ονομάζεται «αλλαγή σελίδας», κάτι που να συμβολίζει δηλαδή την αλλαγή πολιτικής. Μάλιστα του πρότειναν τρία πρόσωπα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα οποία ευθύς αμέσως σας αποκαλύπτω: τον Κώστα Γαβρά, διάσημο σκηνοθέτη με διεθνή απήχηση και αναγνώριση, τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, αριστερό διανοούμενο, και τον Λαοκράτη Βάσση, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Το πουλάκι εκ Βρυξελλών
Ο κ. Τσίπρας τούς άκουγε προσεκτικά αλλά δεν έδειχνε να πείθεται. Η ώρα περνούσε, όλοι δήλωσαν κουρασμένοι και αποφάσισαν να συνεχίσουν την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση μια άλλη στιγμή. Ενα πουλάκι όμως, αυτά που πολυταξιδεύουν τελευταίως στις Βρυξέλλες, μου είπε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαιώνει τους φίλους και γνωστούς του ότι δεν έχει λάβει κανένα σήμα από κανέναν για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλά, όπως λέει, όταν τον ρωτήσουν αν το επιθυμεί, αν δηλαδή του κάνουν την πρόταση, ε, τότε θα τη δεχθεί!
***
Το ίδιο εκ Βρυξελλών πουλάκι με πληροφορεί εγκύρως ότι το κλίμα για τον έλληνα επίτροπο δεν είναι και τόσο ιδανικό στην έδρα της Κομισιόν. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τού έχει βάλει από δίπλα μια Λουξεμβουργιανή για να τον βοηθά, αλλά αυτή κάνει κάποιες αναφορές για τον υποτιθέμενο προϊστάμενό της… φαρμάκι. Λέει, για παράδειγμα («καρφώνει» δηλαδή τον κ. Αβραμόπουλο), ότι δεν προχωρεί τους φακέλους και ότι αφιερώνει πολύ χρόνο στην Ελλάδα.
Οταν «πάγωσε» ο Γκίκας


Μόνο μία στιγμή χρειάστηκε για να «παγώσει» ο Γκίκας Χαρδούβελης όταν πήγε να αποχαιρετήσει τον κ. Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup όπου συμμετείχε με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών, την περασμένη Δευτέρα. Εδωσε το χέρι στον κ. Σόιμπλε για να τον ευχαριστήσει για τη συνεργασία, αλλά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τού έκανε νόημα να έρθει πιο κοντά του για να του πει κάτι εμπιστευτικά. Χωρίς καμία εισαγωγή και με αυστηρό ύφος τού είπε: «Και μην τολμήσει ο διάδοχός σου, όποιος και να είναι, να ζητήσει παράταση του προγράμματος αν δεν έχει σκοπό να κλείσει την αξιολόγηση». Ηταν η επομένη των εκλογών και ακόμη δεν είχε τοποθετηθεί ο Ι. Βαρουφάκης ως διάδοχος του κ. Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Γκίκας, αν και προσπάθησε να κρύψει την ταραχή του, υποσχέθηκε ότι θα το μεταφέρει στον διάδοχό του.
***
Την επομένη στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Χαρδούβελης είχε συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να του μεταφέρει το μήνυμα του κ. Σόιμπλε. Ο νέος υπουργός Οικονομικών το άκουσε αλλά δεν φάνηκε να «ιδρώνει το αφτί του». Απλώς είπε αδιάφορα: «Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο κ. Σόιμπλε. Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω παράταση». Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες που πάγωσε, όπως μου είπαν, ο κ. Χαρδούβελης. Το μόνο που είπε στον κ. Βαρουφάκη ήταν ότι θα ήταν μεγάλη ανοησία να μην εισπράξει τα 7 δισ., γιατί τα χρήματα αυτά χρειάζονται. Του υπέδειξε μάλιστα ότι μόνο δύο τρόποι υπάρχουν για να τα εισπράξει: ή με δανεισμό με επαχθείς όρους ή από τον ELA, αλλά με προϋποθέσεις.

Ο ατλαντιστής Πάνος
Επειδή ορισμένοι αντιμετωπίζουν τον Πάνο Καμμένο ως «φιλορώσο», είμαι σε θέση να σας ενημερώσω, επικαλούμενος διεθνείς πηγές, ότι κάθε άλλο παρά τέτοιος θα πρέπει να θεωρείται. Αντιθέτως, ο υπουργός Αμυνας είναι φύσει και θέσει… ατλαντιστής. Μάλιστα, κατά μία εκδοχή, στο πρόσφατο παρελθόν είχε προτείνει στους Αμερικανούς να αναλάβει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ (δηλαδή ο 6ος Στόλος) την προστασία των γεωτρήσεων στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οσο για τη φιλορωσική στάση που ορισμένοι τού καταλογίζουν, οι ίδιες πηγές μού εξήγησαν ότι ο Πάνος Καμμένος έλκεται από το στυλ διοικήσεως τύπου… Πούτιν, όπως συμβαίνει και με μερικούς αμερικανούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.
***
Γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέσμευσε εγγράφως όλους τους υποψήφιους βουλευτές του πως αν εκλεγούν και θελήσουν για οποιονδήποτε λόγο να παραιτηθούν από το αξίωμά τους θα παραδώσουν την έδρα στο κόμμα; Ολοι υπέγραψαν γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά, αφού θα έμεναν εκτός ψηφοδελτίου. Ορισμένοι όμως (υπολογίστε καμιά εικοσαριά) αφού εξελέγησαν ζήτησαν νομική συμβουλή. Ρώτησαν δηλαδή αν ισχύει νομικά αυτό το χαρτί που υπέγραψαν. Η απάντηση των δικηγόρων ήταν πως απλώς τους δεσμεύει… ηθικά απέναντι στο κόμμα και συνεπώς μπορούν να κάνουν ό,τι θελήσουν χωρίς συνέπειες.
Βαρουφάκης ως διερμηνέας


Ο Ι. Βαρουφάκης δεν έχει πρόβλημα να κάνει ακόμη και τον μεταφραστή! Αφού κάθησαν μαζί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης άρχισε να μιλάει αλλά σύντομα κατάλαβε ότι η μεταφράστρια δεν είχε έλθει. Σταμάτησε για λίγο και μετά είπε απευθυνόμενος στον Ντάισελμπλουμ: «Μπορώ εγώ να μεταφράσω αν θέλετε»… Εκείνο όμως που θα μείνει στη μνήμη του κ. Βαρουφάκη δεν είναι ότι έκανε κάποια στιγμή τον μεταφραστή στον Ντάισελμπλουμ, αλλά ο τρόπος που έφυγε ο πρόεδρος του Eurogroup από την κοινή συνέντευξη Τύπου. Αυτή η παγερή χειραψία…
Η καταγωγή του Τσίπρα


Τελικά από πού κατάγεται ο Αλέξης Τσίπρας; Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», είναι εγγονός μιας οικογένειας που μετοίκησε στην Ελλάδα από χωριό της βορειοδυτικής επαρχίας της Τουρκίας Κιρκλαρελί (η ομώνυμη πρωτεύουσά της είναι γνωστή στην ελληνική βιβλιογραφία ως Σαράντα Εκκλησιές). Πάντως, οι Τούρκοι όχι μόνο λένε ότι ο Τσίπρας κατάγεται από τη χώρα τους αλλά και ο πρόεδρός τους προσέφερε στον έλληνα πρωθυπουργό συμβουλές. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι πρέπει να είναι προσεκτικός στις δόσεις λαϊκισμού. Προφανώς κάτι θα ξέρει από την εμπειρία του…
Πυρετός στο νεοκλασικό

Μαθαίνω ότι ο Ν. Κοτζιάς έχει μεγάλη όρεξη για δουλειά. Ηδη από χθες, ημέρα Σάββατο, άρχισαν οι συσκέψεις στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας και στην πρώτη επρόκειτο να συμμετάσχουν οι επικεφαλής των Α’ Διευθύνσεων (Τουρκίας, Κύπρου κ.λπ.). Για όσους τον θυμούνται από παλιά βέβαια, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
***
Μου λένε για παράδειγμα πως όταν κλήθηκε να διαχειριστεί επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου την προετοιμασία των ελληνικών θέσεων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα την περίοδο 2002-2004 τα φώτα δεν έσβηναν ποτέ το βράδυ. Βασικό ρόλο έπαιζε, δίπλα στον Κοτζιά, ο αδικοχαμένος Δημήτρης Στεφάνου, ενώ είχε δημιουργηθεί εντός του υπουργείου Εξωτερικών ένα άτυπο think tank με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως ο Δημήτρης Τσάτσος και ο Γ. Κατηφόρης, αλλά και της αφρόκρεμας των ειδικών επί ευρωπαϊκών θεμάτων, όπως ο Γιώργος Παπαδημητρίου, ο Ν. Σκανδάμης και ο Π. Ιωακειμίδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ