από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Ανθρωπιστική ρητορική, συντεχνιακή ιδιοτέλεια

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Επειτα από πολύμηνη απραξία το υπουργείο Υγείας - ποιος ξέρει γιατί - πήρε μια σωστή απόφαση. Με νομοθετική ρύθμιση έδωσε δικαίωμα στις νοσηλεύτριες και στους νοσηλευτές να συνταγογραφούν ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη και ευρείας χρήσεως υλικά (γάζες και επιδέσμους). Τι νομοθέτησε, δηλαδή; Επέτρεψε στους λειτουργούς αυτούς της Υγείας να δύνανται να εκτελούν αυτό που κάθε πολίτης της χώρας, ανεξάρτητα από την ιατρική παιδεία του, μπορεί να αγοράζει από τα περίπτερα ή τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Παρακαλώ να μην εκληφθεί το παρόν ως υποστηρικτικό κείμενο για την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μακράν εμού κάθε πρόθεση για τέτοια ενέργεια.

Δυστυχώς η ρύθμιση αποσύρθηκε άμεσα μετά τη δυναμική αντίδραση των συνδικαλιστών γιατρών. Μιας συντεχνίας που φαίνεται ότι δεν θέλει να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από τα κεκτημένα. Για μία ακόμη φορά το δημόσιο συμφέρον υποχώρησε έναντι επί μέρους, συντεχνιακών συμφερόντων. Ο ορθολογισμός ηττήθηκε από τον συντεχνιακό προστατευτισμό.  

Ας δούμε τα γεγονότα νηφάλια:

Πρώτον, οι νοσηλευτές είναι πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών (ΑΕΙ και ΤΕΙ) της χώρας έχοντας εισαχθεί έπειτα από απαιτητικές εξετάσεις και έχοντας διδαχθεί Φαρμακολογία, Παθολογία και άλλα ιατρικά μαθήματα.

Δεύτερον, η γνώση και η εμπειρία των νοσηλευτών πλειστάκις συμβάλλει στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής και των εκπαιδευόμενων γιατρών.

Τρίτον, η εκπαίδευση, η εμπειρία και η υπευθυνότητα καθιστούν τους νοσηλευτές ισότιμους συνεργάτες των γιατρών και όχι προσωπικό υποδεέστερο σε ευθύνες. Αλήθεια, πόσες φορές νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια δεν υπέδειξε στον θεράποντα ιατρό σημαντικό κλινικό εύρημα ή ότι η συνταγογράφησή του ήταν μη δόκιμη;

Τέταρτον, οι λειτουργοί Υγείας αποδίδουν όταν συνεργάζονται και η προσφορά τους εκτιμάται. Η λειτουργία των γιατρών και των νοσηλευτών είναι συμπληρωματική και στηρίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση και αλληλοβοήθεια.

Πέμπτον, η διεθνής πρακτική στα καλύτερα υγειονομικά συστήματα του κόσμου δείχνει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό προβαίνει σε πράξεις σαν αυτές που προνοούσε το αποσυρθέν νομοσχέδιο.

Γιατί λοιπόν αυτή η αντίδραση των συνδικαλιστών γιατρών; Οι σπαραξικάρδιες κραυγές ότι με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση «κινδυνεύει η υγεία των ασθενών» ήταν κατ' επίφαση ανθρωπιστικές διαμαρτυρίες προκειμένου να συγκαλυφθεί η επαγγελματική ιδιοτέλεια. Το αίτημά τους δεν στηρίζεται σε κάποια επιστημονική βάση ή διεθνώς επικρατούσα πρακτική. Για μία ακόμη φορά διαπιστώνεται ότι ο τεράστιος αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τον κλάδο σε αγωνιώδη ενασχόληση με νομικίστικες περιχαρακώσεις του επαγγέλματος, αναντίστοιχες με την ουσία της άσκησης της Ιατρικής.

Ολοι οι λειτουργοί Υγείας, είναι ο κύριος συντελεστής για την απόδοση άριστου ιατρικού έργου. Η ορθή αξιοποίησή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ για να επιτευχθεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Οι μεγάλες στρεβλώσεις που υπάρχουν, ποιοτικές και ποσοτικές, πρέπει με ένα μακροχρόνιο σχέδιο που θα ακολουθηθεί πιστά από όλους να διορθωθούν. Αποσπασματικές ενέργειες καθοδηγούμενες από συντεχνιακά συμφέροντα βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον. Ο νέος υπουργός Υγείας ας τα έχει αυτά υπόψη.

Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Όταν τα συμφέροντα βαφτίζονται "όφελος του ασθενούς" | 04/02/2015 02:13
  Αυτονόητα σε άλλες χώρες.. Είναι παράδοξο ότι αντί να επιζητά ως συνδικαλιστικό όργανο την απεμπλοκή του γιατρού από πράξεις που μπορούν να εκχωρηθούν σε λιγότερο εξειδικευμένο προσωπικό ώστε ο γιατρός να έχει το χρόνο να απασχοληθεί σε περισσότερο εξειδικευμένο έργο και σε κατ εξοχήν ιατρικές πράξεις ζητά το ακριβώς αντίθετο. Οικονομικά συμφέροντα? Ναι.. Τελικά ίσως όχι τόσο παράδοξο.. Απλά μη διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του ρόλου του γιατρού.
  Constantinos Michos, Gynecologist, Sweden
  απάντηση30
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των νοσηλευτών. | 03/02/2015 21:57
  Ο εξαίρετος καθηγητής έχει εκφράσει πολλές φορές τις ορθές και τεκμηριωμένες απόψεις του για τα θέματα υγείας. Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα. Ελπίζουμε να επιλυθεί σύντομα αυτό το πρόβλημα και να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των νοσηλευτών για σαφή περιγραφή των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, όπως ισχύει για όλους τους επιστήμονες, αλλά και να γίνει σωστά και με την προβλεπόμενη διαδικασια και τη σύμπραξη των συναρμόδιων φορέων που δεν είναι άλλοι από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το Υπουργείο Υγείας. Αποφάσεις πρόχειρες και βιαστικές (φαντάζεστε γιατί) σαν την προηγούμενη που βγήκε μέσα σε 3 μερες με εισήγηση μόνο του ΕΣΑΝ (όπως αναφέρει) μόνο προβλήματα δημιουργούν. Υπενθυμίζω δε στους συντάκτες του κειμένου του ΠΙΣ ότι η Νοσηλευτική, όπως και οι άλλες επιστήμες υγείας είναι αυτόνομες για περισσότερο από έναν αιώνα τώρα. Όσο δε για τα αναφερόμενα, έστω και πρόχειρα, στην εν λόγω απόφαση, σχεδόν όλα πλην της συνταγογράφησης εκτελούνται από τους νοσηλευτές.
  Μαρία Σπινθούρη, Νοσηλεύτρια ΠΕ
  απάντηση10
   
   
   
  Η απάντηση | 02/02/2015 15:56
  Στο εξωτερικό μόνο νοσηλευτές practitioners έχουν δυνατότητα να συνταγογραφούν (περιορισμένα). Όσο για τους γιατρούς, παραφράζοντας τον Don Olenmeyer, ισχύει το εξής: όταν το ερώτημα είναι "γιατροί" η απάντηση είναι "λεφτά".
  Nikita
  απάντηση41
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων