Η σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου με τον κ. Ντάισεμπλουμ, αποτελεί το πρώτο κράς τεστ της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Οι ανεπίσημες ή παρασκηνιακές επαφές που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό, μπορεί να περιόρισαν τις ενστάσεις των κυρίαρχων ηγετικών κύκλων της ευρωζώνης απέναντι στον Σύριζα, αλλά φαίνεται ότι πολλές από αυτές παραμένουν στο τραπέζι.

Ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup πριν έλθει στην Αθήνα φρόντισε με τις δηλώσεις του, να προετοιμάσει το έδαφος για τις απαιτήσεις των ευρωπαίων που επιμένουν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις είναι ασύμβατες με το πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά ωστόσο, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση με τον κ. Σουλτς, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που αναμένεται να παρουσιάσει μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους ευρωπαίους και να καθησυχάσει σε μεγάλο βαθμό τις όποιες ανησυχίες τους.

Είναι σίγουρο ότι η διαπραγμάτευση αυτή ούτε απλή θα είναι, ούτε ανώδυνη. Είναι αναγκαία όμως για να μπορέσει να κλείσει ο κύκλος της αβεβαιότητας για την οικονομία και τη χώρα συνολικά. Καί βέβαια χρειάζεται επιμονή, ψυχραιμία και κυρίως συγκροτημένο σχέδιο για τα προβλήματα που βρίσκονται στο τραπέζι. Οπως χρειάζονται και εσωτερικές και ευρωπαϊκές συμμαχίες, για να μπορέσει να αλλάξει η πολιτική αυστηρής λιτότητας που κυριαρχεί σήμερα.

Ενας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός είναι απόλυτα αναγκαίος ,αλλά για αυτό χρειάζεται η πολιτική βούληση τόσο της Ελλάδας, όσο και των ευρωπαίων. Ο χρόνος όμως που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμος και δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές. Η ουσιαστική διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία, για να αναβαπτιστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, η νέα σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη.

ΤΟ ΒΗΜΑ