Το εκκωφαντικό και επαναλαμβανόμενο… τζιζζ που ακουγόταν συνεχώς μόλις άρχισε την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έκανε τους υπουργούς να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον και να απορούν. Τι είχε συμβεί; Εβαλαν κοριούς; είπαν ορισμένοι, αστειευόμενοι βεβαίως, πράγμα αδύνατον να συμβεί αφού η αίθουσα φρουρείται καλώς και το σημαντικότερο, η ομιλία του κ. Τσίπρα θα μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση. Το ενοχλητικό τζιζζ συνεχιζόταν, με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά να διαμαρτύρεται λέγοντας ότι «υπάρχει θόρυβος και δεν ακούω καθαρά τον Πρωθυπουργό». Πάντως ουδείς μπήκε στον κόπο να ψάξει, όλοι έμειναν με την απορία από πού προερχόταν αυτός ο θόρυβος. Ολοι πλην ενός που γνώριζε. Ηταν αυτός που είχε στην κατοχή του τελευταίας τεχνολογίας κινητό τηλέφωνο, που δεν «υπακούει» σε φραγές και το είχε αφήσει ανοιχτό.
nnn
Αλλά και ο Π. Λαφαζάνης τα βρήκε σκούρα όταν πήγε να μιλήσει κατά την παραλαβή του υπουργείου του. Μιλούσε και δεν ακουγόταν η φωνή του, κάτι που τον ενόχλησε και είπε «μα τίποτα πια δεν λειτουργεί εδώ μέσα;». Ευτυχώς η βλάβη στα μικρόφωνα αποκαταστάθηκε και ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε εν συνεχεία την ελπίδα, αφού δεν λειτούργησαν τα μικρόφωνα, να λειτουργούν τουλάχιστον τα… ΑΤΜ έξω από το υπουργείο. Και αφού τον διαβεβαίωσαν ότι λειτουργούν, άρχισε τις φιλοφρονήσεις προς τον προκάτοχό του Ι. Μανιάτη, ο οποίος και αυτός δεν έχασε την ευκαιρία να ανταποδώσει λέγοντας ότι τρέφει εκτίμηση προς το πρόσωπο του κ. Λαφαζάνη και ότι με τον νέο υπουργό «ανταλλάσσαμε σύμφωνες και μη σύμφωνες απόψεις».
Οταν κλείνουν οι πόρτες

Ισως πολλοί να αναρωτιέστε τι λέει ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς όταν κλείνουν οι πόρτες του Υπουργικού Συμβουλίου και όταν φεύγουν οι τηλεοπτικές κάμερες. Την ώρα δηλαδή που ο Πρωθυπουργός μένει πρόσωπο με πρόσωπο με τους υπουργούς του. Επειδή στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρξαν και πολλά υπουργικά συμβούλια, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας μιλούσε κεκλεισμένων των θυρών επί μία ώρα στους υπουργούς τους δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Πρώτα απ’ όλα τους έκανε μια εισαγωγή (περίπου την ίδια που τους έκανε και με τις τηλεοπτικές κάμερες). Εν συνεχεία τους ζήτησε «αυτοσυγκράτηση», να μην κάνουν δηλαδή… προγραμματικές δηλώσεις στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις γιατί όλα τα πληροφορούνται οι ξένοι και μετά τους εξήγησε το πρωτόκολλο πώς να παραλάβουν τα υπουργεία. Τους έδωσε οδηγίες ότι πρώτα παραλαμβάνει ο υπουργός (του υπερυπουργείου), εν συνεχεία οι αναπληρωτές υπουργοί και τέλος οι υφυπουργοί. Ετσι, για να μπει μια τάξη. Στο τέλος (παρά την ίωση που τον ταλαιπωρούσε) τους είπε να συγκεντρωθούν όλοι μαζί στην είσοδο της Βουλής για την αναμνηστική φωτογραφία.
Πόρσε, σακίδια και Dr Martens

Την πιο ενθουσιώδη υποδοχή σε υπουργείο είχε ο Ι. Βαρουφάκης, όταν έφθασε στο Γενικό Λογιστήριο επί της Πανεπιστημίου. Τον περίμεναν οι απολυμένες καθαρίστριες, που άρχισαν να τον χειροκροτούν, να τον αγκαλιάζουν και να τον φιλούν. Ο υπουργός πήγε εκεί με τα πόδια, φορώντας τα μποτάκια Dr Martens (που προτιμούν οι μοτοσικλετιστές) και χωρίς το σακίδιό του, το οποίο άφησε στο άλλο υπουργείο, όταν παρέλαβε από τον Γκίκα Χαρδούβελη. Μίλησε με καλά λόγια για τον απερχόμενο Χρ. Σταϊκούρα, τόσο καλά που νόμιζε κανείς ότι βρίσκονταν στο ίδιο κόμμα, κυρίως όταν είπε ότι «έχουμε πολλά κοινά με τον Χρήστο». Οταν έφευγε από το Γενικό Λογιστήριο, πάλι με τα πόδια και χωρίς ασφάλεια, ξαφνιάστηκε από τις εκδηλώσεις του κόσμου που συναντούσε στην πλατεία Κοραή και στην οδό Σταδίου: «Γκρέμισέ τα όλα, βάλε μια τάξη, δώσε μας πίσω τους μισθούς μας» ήταν μερικά που άκουσε στον δρόμο. Ενας ελαιοχρωματιστής άφησε, μόλις τον είδε, τον τοίχο που έβαφε, κατέβηκε από τη σκαλωσιά για να τον χαιρετήσει, ζητώντας του να μην τον απογοητεύσει. Μιλώντας στο υπουργείο Οικονομικών για τη νέα πολιτική της κυβέρνησης ο υπουργός ανέφερε ρήσεις του Αλ. Παπαδόπουλου λέγοντας: «Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, ανάπτυξη δεν σημαίνει να έχουμε Πόρσε στους δρόμους, όπως είπε και ο φίλος μου Αλέκος Παπαδόπουλος».


Η Ζωή θα είναι καλή Πρόεδρος

«Θέλω να ξέρεις ότι εγώ τη Ζωή την αγαπώ, είναι καλό κορίτσι και της φέρθηκα με πατρική αγάπη». Αυτά μου είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση διαρκείας δυόμισι ωρών που είχε με τη νέα Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Της προσέφερε μια ανθοδέσμη με τουλίπες και της εξήγησε τα πάντα, καλώντας μάλιστα στο γραφείο του και υπηρεσιακούς παράγοντες για να της λύσουν κάθε απορία. Ακόμη και πώς λειτουργεί το προεδρείο της Βουλής και τα κουδούνια που υπάρχουν για την επιβολή ησυχίας, τα οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου τόσες φορές άκουσε κατά τη διάρκεια της θητείας της ως βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη έγινε, όπως έμαθα, συζήτηση για τη χωροταξία των κομμάτων στην αίθουσα της Ολομέλειας, με τον κ. Μεϊμαράκη να λέει στη Ζωή ότι «εφόσον η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα, ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει θέσεις μπροστά, όπως προβλέπει θέσεις μπροστά και για το Ποτάμι». Η συζήτηση πάντως δεν ολοκληρώθηκε και ο κ. Μεϊμαράκης έκλεισε και για την Πέμπτη ραντεβού με τη Ζωή, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση.

Ποιος θέλει δύο γραφεία στη Βουλή;

Περίμενα λίγο μέχρι να επιβεβαιώσω την πληροφορία ότι ο τέως πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος πλέον καταλαμβάνει το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο της Βουλής, ζητεί και δεύτερο γραφείο ως τέως πρωθυπουργός. Δυστυχώς, η πληροφορία επιβεβαιώνεται και ουδείς μπορεί να κατανοήσει προς τι αυτός ο υπερβάλλων ζήλος για δυο γραφεία στο κτήριο του κοινοβουλίου, το οποίο, πέραν όλων των άλλων, έχει και σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χώρων. Δεν είναι όμως μόνον θέμα χώρου, αλλά και προσωπικού, καθώς θα πρέπει να στελεχωθούν και τα δυο γραφεία και όχι μόνον με τις γραμματείες που ήδη διαθέτει, αλλά, προφανώς και με μετακλητούς υπαλλήλους. Το ερώτημα είναι αν δικαιούται το ίδιο πρόσωπο έστω και με την επίκληση δυο ιδιοτήτων –του τέως πρωθυπουργού και του νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- περισσότερους μετακλητούς. Σε κάθε περίπτωση το αίτημα του κ. Σαμαρά προκάλεσε -και ευλόγως- πολλά ερωτηματικά, χώρια που οι πιο κακεντρεχείς έσπευσαν να δώσουν διάφορες ερμηνείες μελλοντολογικού χαρακτήρα αναφορικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ…

Υπουργεία στον αέρα

Μου το μετέφερε ένας υπουργός και με προβλημάτισε, όπως προβλημάτισε και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Γνωρίζετε ότι πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τη σύσταση και λειτουργία των νέων υπουργείων. Και πώς θα γίνει αυτό τη στιγμή που η Ολομέλεια της Βουλής δεν έχει ακόμα συγκληθεί; Την ιδέα την πέταξε στο Υπουργικό Συμβούλιο άλλος υπουργός: Να συστήσουμε αυτά τα υπουργεία με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Μόλις άκουσε τη φράση «πράξεις νομοθετικού περιεχομένου» ο κ. Τσίπρας πάγωσε. Τόσες φορές κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι καταργεί τη Βουλή με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Και τελικά τι νομίζετε ότι έγινε; Αποφασίστηκε οι υπουργοί των νέων υπουργείων να πάνε στα υπουργεία τους, αλλά να μην πάρουν καμία απόφαση έως ότου συσταθούν και επισήμως με νόμο από τη Βουλή τα υπουργεία τους. Δηλαδή θα πείτε τι θα κάνουν στο μεσοδιάστημα αυτό; Τίποτα απλώς θα εποπτεύουν…

HeliosPlus