Μιλώντας στο CNN, ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να παραμείνει στην ευρωζώνη» και πως «το πρόβλημα είναι ότι άπαξ και βρίσκεσαι εντός δεν μπορείς να βγεις».
Παρέπεμψε, μάλιστα, στους στίχους «you can check out any time you like, but you can never leave» του γνωστού τραγουδιού Hotel California, του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Eagles. Δηλαδή ότι μπορείς να φύγεις όποτε θες από το Ξενοδοχείο Καλιφόρνια, αλλά ποτέ δεν φεύγεις.
Στην επίσημη ερμηνεία των διφορούμενων στίχων, δηλαδή αυτή που δίνει το ίδιο το συγκρότημα, το τραγούδι έχει να κάνει με τα ξέφρενα γλέντια που χαρακτήριζαν τη μουσική βιομηχανία του Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο από ηδονιστικές απολαύσεις, σεξ, ναρκωτικά και ροζ σαμπάνιες, ένα περιβάλλον από το οποίο αν και μπορούσες να φύγεις ανά πάσα στιγμή, κανείς δεν έφευγε γιατί όλοι ήθελαν να μείνουν για πάντα.
Όμως η παραμονή στην ευρωζώνη μόνο σε τέτοιο περιβάλλον δεν παραπέμπει. Ακόμα και αν μας κουρέψουν το χρέος κατά 30% ή 50%, όπως επιθυμεί ο κ. Βαρουφάκης, το πρόβλημα δεν λύνεται.
Η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να πάρει μπροστά η οικονομία και να δημιουργηθούν πάνω από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας ώστε η ανεργία να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα είναι τιτάνια και απαιτεί πάνω από 10-15 χρόνια σκληρής δουλειάς.
Κάτι άλλωστε που αναγνωρίζει και ο ίδιος, ο οποίος σε συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό, καλούσε τον κ. Αλέξη Τσίπρα να γίνει… Ουίνστον Τσώρτσιλ και να υποσχεθεί «δάκρυα και αίμα» στους έλληνες πολίτες και όχι παροχές.
Εκτός βέβαια και αν ο κ. Βαρουφάκης είχε στο μυαλό κάποια από τις ανεπίσημες ερμηνείες των στίχων του Hotel California, που σέρνονται δεκαετίες τώρα και συντηρούν το θρύλο του τραγουδιού.
Ο,τι δηλαδή, το Hotel California ήταν ένα ψυχιατρείο από το οποίο αν και μπορείς να φύγεις, δεν φεύγεις γιατί δεν έχεις που να πας ή ακόμα χειρότερα τη σατανιστική εκδοχή που θέλει τους επισκέπτες να έχουν παραδώσει τη ψυχή τους και να μην μπορούν να ξεφύγουν από τον διάβολο.