H νέα κυβέρνηση του κ.Τσίπρα που από σήμερα διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας φέρνει καταρχήν ένα αέρα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού. Έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα πρόσωπα στη διαχείριση της εξουσίας, αφού πλην μετρημένων εξαιρέσεων, δεν είχαν ως τώρα καμιά συμμετοχή, καμιά παρουσία σε κυβερνητικά σχήματα.Έχουν έτσι το πλεονέκτημα ότι δεν βαρύνονται οι περισσότεροι με αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά και το μειονέκτημα τής έλλειψης κυβερνητικής και διαχειριστικής εξουσίας.

Είναι επίσης προφανές ότι στις επιλογές του πρωθυπουργού έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι διακομματικές και οι εσωκομματικές ισορροπίες, όπως συνήθως συμβαίνει. ΄Ετσι δίπλα σε υπουργούς που αναδείχθηκαν από τη θητεία τους σε κομματικές θέσεις, έχουμε και πρόσωπα που έχουν μικρότερη η μεγαλύτερη επιστημονική εμπειρία και καταξίωση. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις περί ισότιμης αξιοποίησης των δύο φύλων, η παρουσία των γυναικών είναι περιορισμένη στο ελάχιστο δυνατόν.

Η νέα κυβέρνηση και τα στελέχη της προσωπικά δεν θα κριθούν όμως από τον πρότερο βίο τους. Θα κριθούν από την ικανότητα τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Ιδιαίτερα τα στελέχη που αναλαμβάνουν τα υπερυπουργεία που δημιουργήθηκαν θα πρέπει να αποδείξουν μέσα σε σύντομο χρόνο, ότι μπορούν να συντονίσουν και να οργανώσουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, τόσο τους υφισταμένους τους, όσο και την αδρανούσα κρατική μηχανή. Ξεκινούν με τις προσδοκίες των πολιτών που τους εμπιστεύτηκαν, αλλά και αυτών που δεν μπόρεσαν να πείσουν.

Ωστόσο έχουν ένα μεγάλο αντίπαλο: τον χρόνο που τρέχει αμείλικτος και δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο για λάθη και αστοχίες. Η ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να πετύχουν είναι στα χέρια τους. Και οφείλουν να γνωρίζουν ότι η κοινωνία που τους ανέδειξε, δεν έχει άλλα περιθώρια, ούτε για αναμονές, ούτε για αποτυχίες.

ΤΟ ΒΗΜΑ