Την αίσθηση της αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης φαίνεται ότι θέλει να δώσει από την πρώτη στιγμή ο κ.Τσίπρας με τη δομή του νέου κυβερνητικού σχήματος που θα παρουσιάσει σήμερα. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα επιχειρήσει την αναδιοργάνωση των υπουργείων, προκειμένου να πετύχει να υλοποιήσει την υπόσχεση του για ένα μικρό υπουργικό συμβούλιο που θα αποτελείται από δέκα υπερυπουργούς, που θα εποπτεύουν ενοποιημένους τομείς της διοίκησης .

Το σχέδιο αυτό δεν είναι καινούργιο. Έχει γίνει προσπάθεια και στο παρελθόν να λειτουργήσει με ένα επικεφαλής σε ένα κύκλο υπουργείων. Ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε ότι το πολυκέφαλο τέρας της δημόσιας διοίκησης ούτε εύκολο είναι να ελεγχθεί, ούτε κυρίως να γίνει πιο αποδοτικό. Εδώ και χρόνια ακούμε προεκλογικές υποσχέσεις για περιορισμό των υπουργείων, για να διαπιστώσουμε στη συνέχεια και οι πολίτες και οι πρωθυπουργοί, ότι στην πράξη αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο.

Είναι ελπίδα όλων αυτή τη φορά το εγχείρημα να επιτύχει. Αλλά είναι σαφές ότι η επιτυχία της κυβέρνησης του κ.Τσίπρα δεν θα κριθεί από τον αριθμό των υπουργών, αλλά από την αποτελεσματικότητα, την επιμονή, την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους. Είναι κοινός τόπος ότι η κρατική μηχανή πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, πιο φιλική προς τον πολίτη. Αλλά η γραφειοκρατία και η αδυναμία των υπουργών να οργανώσουν τους τομείς ευθύνης τους, δεν αντιμετωπίζεται με σχεδιασμούς επί χάρτου,που μπορεί να φαντάζουν ιδανικοί.

Η χώρα χρειάζεται πράγματι ένα σχέδιο συνολικής ανασυγκρότησης, λιγότερο χαρτοβασίλειο και κυρίως λιγότερους και πιο αποτελεσματικούς νόμους που συνήθως αφήνουν παράθυρα για κάθε λογής αμφισβητήσεις και παρανομίες. Αυτός θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης και από αυτό θα κριθεί η επιτυχία της. Είτε με υπερυπουργεία, είτε χωρίς.

ΤΟ ΒΗΜΑ