Μόνο το κόκκινο χαλί απουσίαζε στο Προεδρικό Μέγαρο όταν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έδωσε τη διαβεβαίωση για τήρηση του Συντάγματος κ.τ.λ. ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και παρουσία των στενών συνεργατών του Ν. Παππά, Π. Σκουρλέτη και ενός νέου συνεργάτη, του νομικού Σπ. Σαγιά (χρημάτισε μια περίοδος και δικηγόρος του Δ. Αβραμόπουλου, όπως ειπώθηκε), τον οποίο ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε ως τον νέο γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, γραμματέα δηλαδή της κυβέρνησης. Με δυο λόγια, από τον κ. Σαγιά θα περνούν όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα εκδηλώσεων χαμογελαστός, χωρίς γραβάτα, την ώρα που τα φλας των φωτογράφων άστραφταν. Εκανε σε όλους τους φωτορεπόρτερ το χατίρι και πόζαρε σαν σταρ του σινεμά φροντίζοντας κάθε λίγο να κουμπώνει το σακάκι του. Οι κ.κ. Παππάς, Σκουρλέτης και Σαγιάς πήραν τις θέσεις τους (εκεί όπου συνήθως στέκονταν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου) και ο κ. Παπούλιας τη θέση που παίρνει συνήθως ο Αρχιεπίσκοπος. Πάνω στο τραπέζι υπήρχε η διαβεβαίωση, ο κ. Τσίπρας της έριξε μια ματιά, την αποστήθισε και την είπε όλη απ’ έξω. Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε σε ένα λεπτό και δέκα δευτερόλεπτα. Εν συνεχεία υπέγραψε το πρωτόκολλο διαβεβαίωσης με την αγαπημένη «πένα των αστών» Mont Blanc που του δόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Μπούρας παρέδωσε το… Μαξίμου

Να παραδώσει το πρωθυπουργικό γραφείο στον νέο πρωθυπουργό όχι ο απερχόμενος Αντ. Σαμαράς αλλά ένας συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού –πώς να το κάνουμε; –δεν ξανάγινε. Εκτός αν προτιμήθηκε ο Κ. Μπούρας να παραδώσει επειδή πιθανόν να γνώριζε καλύτερα τα κατατόπια του Μεγάρου Μαξίμου –πώς, δηλαδή, λειτουργεί το κόκκινο τηλέφωνο, πώς λειτουργεί το τριψήφιο απόρρητο τηλέφωνο, πού είναι τα φωτοτυπικά μηχανήματα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.τ.λ. Και για τα έγγραφα ποιος ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα; Ο κ. Μπούρας πάλι; Και τα αρχεία συνομιλιών με την τρόικα, την αλληλογραφία του Πρωθυπουργού με τους ξένες ηγέτες, ακόμη και τα δύο πρωθυπουργικά θωρακισμένα αυτοκίνητα (μία Mercedes και μία BMW, αυτή που χρησιμοποιούσε για την κυρία Μέρκελ όταν ερχόταν στην Αθήνα), πάλι ο κ. Μπούρας τα παρέδωσε; Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας μετά τη διαβεβαίωση που έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτίμησε, αντί να πάει στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, να πάει να καταθέσει τριαντάφυλλα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.


Το παρασκήνιο της μη παράδοσης

Μεγάλος ντόρος έγινε πάντως για την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να μην παραστεί το απόγευμα της Δευτέρας στην άτυπη τελετή παράδοσης – παραλαβής στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς, εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα, τηλεφώνησε τρεις φορές στον απερχόμενο υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη για να μάθει πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία της παράδοσης – παραλαβής. Ο κ. Σταμάτης όμως δεν απάντησε στις κλήσεις του κ. Παππά, άγνωστο για ποιον λόγο. Στη συνέχεια –τι να κάνει ο κ. Παππάς; –καθώς περνούσε η ώρα τηλεφωνεί στον απερχόμενο διευθυντή του κ. Σαμαρά Κώστα Μπούρα ρωτώντας τον για τη διαδικασία. Ο κ. Μπούρας του εξήγησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει να παραστεί στην άτυπη τελετή καθώς δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη. Ετσι αποφασίστηκε να γίνει η… τελετή μεταξύ των κ.κ. Μπούρα και Παππά. Από τη ΝΔ όμως έδιναν άλλη εξήγηση και έλεγαν ανώτερα κομματικά στελέχη ότι δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η διαδικασία. Μάλιστα άφησαν να διαρρεύσει ότι «δεν υπήρχε συνταγματική πρόβλεψη και είναι μόνο έθιμο» και συμπλήρωναν: «Τα έθιμα είναι για να σπάνε»!


Ζήτησε την ευχή του Αρχιεπισκόπου

Ο κ. Τσίπρας ήταν τυπικός. Αφού αποφάσισε να μη δώσει θρησκευτικό όρκο, φρόντισε να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Οχι απλώς να τον ενημερώσει αλλά να πάρει και την… ευχή του, όπως έλεγε. Σου λέει, δεν ξέρεις καμιά φορά τι θα συμβεί. Η συνάντησή τους διήρκεσε περίπου μισή ώρα και ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές από ό,τι ήταν πριν. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι το πρώτο μέλημα είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι που υποφέρουν.


Αριστερά και… Louboutin

Αυτή όμως η απόφαση του κ. Τσίπρα να μη δώσει θρησκευτικό όρκο δημιούργησε ανησυχία στη ΝΔ, η οποία και εξέδωσε την πρώτη της ανακοίνωση ως αντιπολίτευση καυτηριάζοντας το γεγονός. «Πού ξανακούστηκε τέτοιο πράγμα;» προφανώς είπαν στη Συγγρού και άρχισαν την αντιπολιτευτική επίθεσή τους. Αλλά και οι δύο εκ μεταγραφής συριζαίες βουλευτίνες Θεοδώρα Τζάκρη και Ραχήλ Μακρή που ήρθαν πρώτες σε σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειές τους, παρά τον πόλεμο που τους έγινε από «συντρόφους» τους, δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του νέου αρχηγού τους. Και οι δύο θα ορκιστούν με παπά και Ευαγγέλιο, όπως δηλώνουν. Τι θα γίνει όμως με μερικές από τις «μικροαστικές συνήθειές τους»; Θα τις εγκαταλείψουν; Τώρα που εξελέγησαν με αριστερό κόμμα μάλλον θα πρέπει τουλάχιστον η μία να εγκαταλείψει τις (πανάκριβες) γόβες στιλέτο Christian Louboutin.

Δεν θέλω αξίωμα

Τελικά δεν …οδεύει για το ενοποιημένο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ο επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Ο καθηγητής κοινωνιολογίας, όπως μαθαίνω, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αρνήθηκε τον υπουργικό θώκο και υποστήριξε ότι προτιμά να τον στηρίξει από τη θέση του συμβούλου. Άλλωστε, όπως του είπε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε για να αποκτήσει αξίωμα ή για να φτιάξει το όνομά του.

Το πρώην μαύρο πρόβατο

Θυμάστε που κάποτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν «μαύρο πρόβατο» για το Ισραήλ λόγω της υποστήριξής του στους Παλαιστινίους; Ε, αυτά να τα ξεχάσετε… Το Αμερικανοεβραϊκό Συμβούλιο (American Jewish Council – AJC) και συγκεκριμένα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ντέιβιντ Χάρις έστειλε τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του. Εξέφρασε δε την ελπίδα του για συνέχιση του προσανατολισμού της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

***

«Είμαστε αφοσιωμένοι φίλοι της Ελλάδος» τονίζει ο κ. Χάρις. Οι ευχές του AJC δεν θα πρέπει να αιφνιδιάζουν κανέναν. Άλλωστε, εδώ και αρκετό διάστημα, τόσο η νυν περιφερειάρχης και πρώην αρμόδια για την εξωτερική πολιτική Ρένα Δούρου όσο και, αργότερα, ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς είχαν επαφές με την ισραηλινή πλευρά και έχουν δημιουργήσει λειτουργικούς δεσμούς.

***

Το AJC πάντως δεν ξεχνά ότι η Χρυσή Αυγή ουσιαστικά διατήρησε πλήρως τις δυνάμεις της σε σχέση με το 2012. Η αμερικανοεβραϊκή οργάνωση εξαίρει το έργο του πρώην Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και ελπίζει ότι και η κυβέρνηση Τσίπρα θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο…

HeliosPlus