Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν χτες το βράδυ μια μεγάλη εκλογική νίκη. Το μήνυμα του τερματισμού της λιτότητας και οι υποσχέσεις για παροχές που έχτισε συστηματικά τους τελευταίους μήνες ο κ. Τσίπρας έπεισε την κοινή γνώμη να τον αναδείξει νικητή .

Τα όνειρα όμως μπορούν εύκολα να γίνουν εφιάλτες αν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν καταστρώσει αμέσως ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που να βγάζει την ελληνική οικονομία από την κρίση και συγχρόνως να εγγυάται στους ευρωπαίους και το ΔΝΤ ότι θα πάρουν πίσω τα 240 δισεκατομμύρια που μας έχουν δανείσει.
Η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει στα βαθιά από την πρώτη μέρα. Θα έχει καταρχήν να αντιμετωπίσει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων που λόγω των εκλογών και της προσδοκία μιας ακόμη φορολογικής σεισάχθειας από το ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε χιλιάδες πολίτες να μην πληρώσουν τους φόρους τους.
Κατά δεύτερο λόγο θα έχει να αντιμετωπίσει την πίεση των ευρωπαίων και των αγορών που θα προσπαθήσουν να την προσγειώσουν στην πραγματικότητα των ασφυκτικών υποχρεώσεων της χώρας που θα πρέπει να τιμήσει η νέα κυβέρνηση -αν θέλει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.
Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις προσδοκίες που εκείνος δημιούργησε στον κόσμο , υποσχόμενος σημαντική μείωση φορολογίας (αφορολόγητο στα 12.000€ , κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητη περιουσία έως 400.000-450.000 ευρώ ) αλλά και παροχές: αύξηση κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751€ επιστροφή της 13ης σύνταξης στις μικρές συντάξεις, δωρεάν ρεύμα και πετρέλαιο σε 400.000 νοικοκυριά κλπ.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε παρασκηνιακές επαφές με τους δανειστές και ήδη ετοιμάζει ένα μνημόνιο με τις δικές του προτάσεις με περικοπές και μεταρρυθμίσεις που θα τους παρουσιάσει σύντομα . Ενδεικτικό άλλωστε της συμβιβαστικής διάθεσης της νέας κυβέρνησης ήταν ότι ο κ. Τσίπρας στην πρώτη δήλωσή του μετά την χθεσινή νίκη του έκλεισε το μάτι στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει «ούτε αμοιβαία καταστροφική ρήξη ,ούτε υποταγή» .
Πάντως, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ασφαλώς περνάει ένα ηχηρό μήνυμα στην Γερμανία για την λανθασμένη και δυσβάσταχτη οικονομικά συνταγή που έχει επιβάλλει στην Ευρώπη . Μια συνταγή σκληρής λιτότητας που έχει γιγαντώσει την ανεργία και αποδεικνύεται αφόρητη για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ενώ δίνει άνθηση σε ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις τόσο αριστερά ,όσο και δεξιά.
Το ζητούμενο είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) σε συνεργασία με την Γαλλία του σοσιαλιστή κ.Ολάντ να εκμεταλλευτούν την νίκη Τσίπρα για να πιέσουν την Γερμανία για μία αλλαγή πορείας ολόκληρης της Ευρώπης.
Το Βερολίνο ,από την πλευρά του, έδειξε έτοιμο να βάλει νερό στο κρασί του συναινώντας στην κίνηση Ντράγκι να ενισχύσει την ρευστότητα στην Ευρώπη.
Ωστόσο μένει αν δούμε κατά πόσο θα δώσει στη νέα κυβέρνηση κάποιο χρόνο για να μπορέσει να προσαρμόσει το πρόγραμμά της στην αμείλικτη πραγματικότητα και δεν θα θελήσει από την αρχή να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως κακό παράδειγμα για τους υπόλοιπους βάζοντας την κυβέρνηση Τσίπρα στο «καλαπόδι» των ευρωπαϊκών κανονισμών .
Μία πρώτη γεύση των γερμανικών προθέσεων αναμένεται να πάρει ο Γκίκας Χαρδούβελης στο σημερινό Eurogroup. Ίδομεν.