Ηταν επόμενο ότι κάποια στιγμή της βραχείας αυτής προεκλογικής περιόδου οι λεγόμενοι «μπαχαλάκηδες» θα εμφανίζονταν. Το θέμα είναι πώς θα αντιδρούσε ο Αλ. Τσίπρας στην εμφάνισή τους. Οι «μπαχαλάκηδες» έκαναν την εμφάνισή τους στην κεντρική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια. Είχαν αναμειχθεί με το πλήθος, ορισμένοι μάλιστα διείσδυσαν και στο σημείο όπου βρίσκονταν οι νεολαίοι του κόμματος. Φώναξαν στην αρχή κάποια συνθήματα, αλλά ουδείς τους έδωσε σημασία. Σε κάποια στιγμή συντονίστηκαν και φώναζαν «ανυπακοή» και «δεν πληρώνω». Τους άκουσε ο κ. Τσίπρας από την εξέδρα και τους απάντησε με φράσεις του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού: «Θα τους ταράξουμε όλους στη νομιμότητα». Και σταμάτησαν. Ορισμένοι από τη νεολαία άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα «ούτε με Σαμαρά ούτε με Βενιζέλο». Οταν τους άκουσε ο κ. Τσίπρας, τους απάντησε: «Ηρθε η ώρα του λαού».


Από το e-mail Χαρδούβελη στο e-mail… Δραγασάκη

Ρώτησα τον Γκίκα Χαρδούβελη τι θέματα συζήτησαν με τον Ι. Δραγασάκη στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Πέμπτη το μεσημέρι. «Ξέρεις, δεν μπορώ να σου πω πολλά πράγματα, γιατί οι συζητήσεις με τον κ. Δραγασάκη θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές. Τον ρώτησα πάντως αν θέλει να του μεταφέρω το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα στο Εurogroup. Ετσι, για να γνωρίζει τι θα συναντήσει αν εκλεγεί. Γιατί, αν δεν εκλεγεί, τότε συνεχίζουμε ως έχει» μου είπε χαμογελώντας. Τον κ. Δραγασάκη τον ενημέρωσε και για το περίφημο e-mail Χαρδούβελη. «Του είπα ότι, αν εκλεγείς, το e-mail Χαρδούβελη θα μετατραπεί σε e-mail Δραγασάκη, έτσι θα το ονομάσουν, και θα δω τι θα κάνεις μ’ αυτό». Επεσήμανε ωστόσο στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ότι, αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαδοχή στο υπουργείο Οικονομικών θα είναι ομαλή. «Θα του ανοίξω όλους τους φακέλους και θα του δώσω μια πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, για να γνωρίζει πώς έχουν τα πράγματα».

Το χρυσό φλουρί στο Οικονομικών

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ι. Δραγασάκη τι νομίζετε ότι έκανε ο Γκίκας Χαρδούβελης; Εκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Σου λέει, κάτσε να την κόψω τώρα γιατί από τη Δευτέρα δεν ξέρω τι θα συμβεί. Εβαλε μάλιστα στην πίτα και ένα χρυσό φλουρί. Εκοβε, έκοβε συνεχώς κομμάτια, αλλά κανείς δεν έλεγε πως βρήκε το φλουρί. Οπότε ο υπουργός ανησύχησε: «Αν δεν βρεθεί φλουρί στο υπουργείο Οικονομικών, τότε να είστε σίγουροι ότι το 2015 δεν θα έχουμε στη χώρα ούτε ευρώ ούτε δραχμή. Δεν προλαβαίνουμε να κόψουμε…». Τελικά στο βάθος της αίθουσας ακούστηκε μια κραυγή: «Εδωωώ»! Ηταν ένας υπάλληλος που κρατούσε χαρούμενος το φλουρί. «Γλίτωσες τη μετάταξη» του έλεγαν οι συνάδελφοί του.
Τι γυρεύει ένας ψυχίατρος στις εκλογές;

Ο Δ. Βαρτζόπουλος είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά. Είχε μέχρι πρότινος νευραλγική θέση στην κυβέρνηση, είναι ψυχίατρος και υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης. «Με όλους αυτούς τους τρελούς με τους οποίους μπλέξαμε σίγουρα χρειάζεται ένας ψυχίατρος στη Βουλή. Θα είναι χρήσιμος, δεν νομίζετε;» λέει, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα είχε χορηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις φάρμακα (κυρίως για την καταπολέμηση της… κατάθλιψης) σε υποψηφίους και… ψηφοφόρους. Επειδή η προεκλογική περίοδος τελείωσε, ο ψυχίατρος βουλευτής έχει να δώσει ορισμένες επιστημονικής αξίας συμβουλές σε συναδέλφους του υποψηφίους που δεν θα εκλεγούν: «Αν δεν καταφέρουν να εκλεγούν, να το πάρουν απόφαση και να επιστρέψουν αμέσως στις εργασίες τους. Να μην ξαναδοκιμάσουν. Μόνο έτσι θα ηρεμήσουν».


Στουρνάρας: Εξυπνος άνθρωπος ο Ντράγκι

Μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας να μην μπόρεσε (αν και είχε προσκληθεί) να παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός λόγω της συνεδρίασης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας («σιγά που θα άφηνα την ΕΚΤ για το Νταβός» έλεγε), αλλά έμεινε πλήρως ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε στη Φρανκφούρτη και κυρίως από τη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι. «Εξυπνος άνθρωπος αυτός ο Μάριο, το πρόγραμμά του με τα ομόλογα σώζει χώρες» διεμήνυσε στην Αθήνα.


Καμένη γη

Χαίρομαι διότι βλέπω πως ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί αυτή τη στήλη. Από όσα άκουσα, στην ομιλία του στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην απόφαση για την προμήθεια καταστροφέα εγγράφων από το Μέγαρο Μαξίμου, για την οποία εγκαίρως σας είχα πληροφορήσει. Οπως έχει πει, άλλωστε, ελπίζει και αναμένει ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, δεν θα βρει καμένη γη και κατεστραμμένα έγγραφα…

HeliosPlus