Λίγες ώρες απέμειναν προτού μιλήσουν οι κάλπες και δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις φήμες, τις διαρροές και τις διαδόσεις που κυκλοφορούν στα γραφεία των κομματικών υποψηφίων, οι οποίοι, τώρα που ολοκληρώθηκε ο προεκλογικός αγώνας, ζουν με την αγωνία αν θα εκλεγούν ή όχι. Σας επισημαίνω βεβαίως ότι πρόκειται για σενάρια, για εκτιμήσεις ή ακόμη και ευσεβείς πόθους, που όμως έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Σας μεταφέρω λοιπόν ευθύς αμέσως τα ονόματα αυτών που φέρεται ότι προηγούνται σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
***
Ας αρχίσω από τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, αυτή της Β’ Αθηνών, όπου μαθαίνω ότι από τη ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται ο Κυρ. Μητσοτάκης και να ακολουθούν οι Ν. Δένδιας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Ευ. Μεϊμαράκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Σοφία Βούλτεψη. Από εκεί και πέρα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως μου λένε, προηγείται μακράν των άλλων ο Ι. Βαρουφάκης και ακολουθούνν οι Ι. Δραγασάκης, Π. Κουρουμπλής, Ν. Χουντής, Ευ. Τσακαλώτος, Ν. Παππάς, Νάντια Βαλαβάνη, Ι. Μπαλάφας και Κ. Πουλάκης. Πάμε τώρα στο ΠαΣοΚ, όπου, μαθαίνω, υπάρχει μια ιδιομορφία. Ενώ πριν από λίγες ημέρες μου έλεγαν ότι είχε προβάδισμα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ακολουθούσαν ο Π. Δήμας, η Φώφη Γεννηματά και εν συνεχεία ο Αν. Λοβέρδος, μόλις προχθές άλλαξε η σειρά, η οποία διαμορφώθηκε ως εξής: Γεννηματά, Δήμας, Χρυσοχοΐδης. Στο Ποτάμι φέρεται να προηγείται ο Χ. Θεοχάρης και να ακολουθούν ο Γρ. Ψαριανός και η Αντιγόνη Λυμπεράκη.
***
Στην Α’ Αθηνών από αυτά που έχω συλλέξει ως πληροφορίες από τα γραφεία των υποψηφίων φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ακολουθούν οι Γ. Σακελλαρίδης, Ν. Φίλης και Ν. Βούτσης. Από τη ΝΔ μου λένε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη προηγείται με βραχεία κεφαλή της Ολγας Κεφαλογιάννη και ακολουθούν οι Β. Κικίλιας, Φωτεινή Πιπιλή, Νικ. Κακλαμάνης και Αθ. Πλεύρης. Στο ΠαΣοΚ εμφανίζεται να είναι μπροστά ο Κ. Σκανδαλίδης και να ακολουθεί η Συλβάνα Ράπτη. Στο Ποτάμι προηγείται ο Σπ. Λυκούδης, ενώ στη Β’ Πειραιώς από το ΠαΣοΚ προηγείται ο Π. Καψής.
***
Η επόμενη ημέρα
Ας περάσουμε τώρα στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Ενα από τα «πουλάκια» που τελευταίως έχουν εγκατασταθεί μονίμως στη Συγγρού μου είπε ότι, αν –ανάλογα και με το εκλογικό αποτέλεσμα –τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, πολλοί είναι αυτοί που προετοιμάζονται να παίξουν… μπάλα. Θεωρώ ότι ο Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να κάνει κάτι, βρίσκεται όμως σε συνεννόηση με την Ντόρα Μπακογιάννη με στόχο την ενότητα της παράταξης. Το πρόσωπο όμως το οποίο οι ξένοι εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να παίξει ρόλο δεν είναι άλλο από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Οσον αφορά τον Μάκη Βορίδη, το όνομα του οποίου κάποιοι εντάσσουν στη σχετική σεναριολογία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα υπάρξουν πιέσεις, λόγω του παρελθόντος του, από διάφορα λόμπι, ανάμεσα στα οποία και το εβραϊκό. Ρόλο, λένε πολλοί, ενδέχεται να παίξει την επόμενη ημέρα στην ηγεσία της ΝΔ και ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας αλλά και ένα άλλο πρόσωπο-έκπληξη. Μου λένε ότι πρόκειται για μεγαλοδημοσιογράφο ο οποίος ανήκει εδώ και χρόνια στη συντηρητική παράταξη και τελευταίως μαθαίνω ότι έχει ανοίξει τα φτερά του…
***
Προεδρολογίας το ανάγνωσμα
Ισως για πολλούς να παραμένει ανεξήγητο το γεγονός ότι, ενώ οι εκλογές προκλήθηκαν επειδή δεν μπόρεσε η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το παραμικρό για το μείζον αυτό πολιτειακό θέμα. Στόματα ερμητικά κλειστά από τους πάντες, πλην ίσως του Ν. Κωνσταντόπουλου. Θεωρεί λοιπόν το ιστορικό αυτό στέλεχος ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα συμβολικό πρόσωπο της Αριστεράς, να έχει θεσμικό υπόβαθρο και να μπορεί να χειριστεί καταστάσεις που πιθανώς προκύψουν στο μέλλον. Ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να βρεθεί ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής που να ενώνει τον λαό, να αναβαθμίζει τον θεσμό και γενικώς να μην επιλεγεί ένα άτομο από τον… σωρό. Στο τραπέζι έχουν πέσει μερικά ονόματα, όπως π.χ. αυτό του Κ. Γαβρά, αλλά και άλλων.
***
Και μια και ο λόγος για τον Ν. Κωνσταντόπουλο, μαθαίνω ότι δεν μπορεί να φανταστεί άλλο στέλεχος για το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Οικονομικών από τον Ι. Δραγασάκη. Τι γίνεται όμως με τα άλλα υπουργεία σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να αποκτήσει την αυτοδυναμία; Μια κρίσιμη θέση είναι αυτή του υπουργού Εξωτερικών, την οποία μαθαίνω ότι σφόδρα επιθυμεί ο Ν. Κοτζιάς, αλλά μάλλον βλέπω να καταλαμβάνει η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία να σημειώσω ότι χειρίστηκε για αρκετό καιρό τα θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
***
Σε πολλά υπουργεία, ακούω, έχουν πέσει τα μολύβια, αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Αλλωστε οι καιροί είναι ύποπτοι και ο νοών νοείτο… Υπάρχει πάντως αγωνία σε πολλά στελέχη για την αλλαγή φρουράς στη Βασιλίσσης Σοφίας από τη Δευτέρα με τη διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο το ποιος τελικά θα τοποθετηθεί υπουργός και αν όντως η κυρία Βαλαβάνη έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Είναι και το γεγονός ότι υπάρχει ομίχλη γύρω από τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν κρίσιμα πόστα όπως αυτά του γενικού γραμματέα, του προσωπάρχη κ.τ.λ. Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον. Και για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θα ρωτήσετε, ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες; Αν δεν συμβεί κάποια έκπληξη, τη θέση του υπουργού θα καταλάβει ο Θ. Δρίτσας.
***
Του ζήτησαν να… πληρώσει
Θα σας μεταφέρω ένα περιστατικό από έναν νομό στη Βόρεια Ελλάδα χωρίς να σας αποκαλύψω ονόματα και διευθύνσεις και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Υποψήφιος βουλευτής σε νεοπαγές κόμμα ο οποίος μπήκε στη λίστα άρον-άρον αποφάσισε να πάει σε γειτονικό νομό όπου θα μιλούσε ο αρχηγός. Μπήκε λοιπόν στο λεωφορείο που ναύλωσαν οι οπαδοί του αρχηγού, αλλά ξαφνιάστηκε μόλις του ζήτησαν 10 ευρώ «για τα έξοδα». Ο υποψήφιος, αν και τα έδωσε με ευκολία, παραξενεύτηκε γιατί άλλα είχε μάθει για την οικονομική κατάσταση του κόμματος. Πηγαίνει στον εκπρόσωπο του κόμματος στον νομό και τον ρωτάει γιατί υπάρχει… εισιτήριο και η απάντηση ήταν: «Εχουμε έξοδα». Η ανταπάντηση ήταν άμεση: «Μα καλά, έμαθα ότι έφθασαν χρήματα από την Αθήνα για την εκστρατεία του κόμματος». Ο εκπρόσωπος, προφανώς ενοχλημένος, απαντά: «Α, δεν τα ξέρεις καλά. Μάλλον δεν ξέρεις πόσα πρέπει να δώσουμε σε κάποιους για να ψηφίσουν»… Στήλη άλατος ο υποψήφιος!
Κυριακή κοντή γιορτή
Εν όψει εκλογών, η κινητικότητα σε διάφορα πεδία είναι έντονη. Και ένα ερώτημα που αιωρείται είναι: τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στελέχωση διαφόρων θέσεων, νευραλγικών ή λιγότερο νευραλγικών; Κατηγορηματική απάντηση, λένε κάποιοι, δεν υπάρχει. Και συμπληρώνουν ότι το παιχνίδι είναι πολυπαραγοντικό. Κυκλοφορούν όμως διάφορα ονόματα για διάφορες θέσεις και οφείλω να σας τα μεταφέρω.
***
Μαθαίνω λοιπόν ότι: η Λούκα Κατσέλη έχει ήδη συζητήσει και πιθανολογείται πως θα αναλάβει της θέση της επικεφαλής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Αν δεν έχει την τύχη του Κουβέλη» σπεύδουν να συμπληρώσουν κάποιοι κακεντρεχείς.
***
Πέραν της Λούκας, ένα άλλο όνομα πρώην κορυφαίου παράγοντα της περιόδου διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ, ο Θ. Πανταλάκης, φημολογείται ότι θα καταλάβει θέση στα ΕΛΠΕ. Ο ίδιος πάντως επανειλημμένως έχει διαψεύσει κάθε φημολογία εμπλοκής του. Κυριακή, κοντή γιορτή, που λένε. Ας αναμένουμε αν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις (κατ’ αρχήν) και οι… διαψεύσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ