Οι τελευταίες εκτιμήσεις των επιτελών και των εκλογολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές που παραδόθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη το μεσημέρι, αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν κοντά στην αυτοδυναμία, πλην όμως δεν την επιτυγχάνει. Και το σημαντικότερο, η αυτοδυναμία απομακρύνεται εάν δύο κόμματα, αυτό του Γ. Παπανδρέου και αυτό του Π. Καμμένου, εισέλθουν στη Βουλή. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν τώρα ένα από τα δύο κόμματα να εισέλθει στη Βουλή, ίσως και τα δύο.
nnn

Υπάρχουν πλέον ολοκληρωμένα δημοσκοπικά και αριθμητικά στοιχεία για το πού κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ τις παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η διαφορά του από τη ΝΔ έχει ανέλθει στις 7 ποσοστιαίες μονάδες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμάται ότι συγκεντρώνει αυτή την ώρα το 35% και τη ΝΔ το 28%. Επιπλέον, οι επιτελείς στον ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσαν στον Αλ. Τσίπρα και άλλα στοιχεία για να δείξουν, όπως είπαν, την ποιοτική διαφορά που αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των άλλων κομμάτων. Σύμφωνα με αυτά, οι εισροές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι 4% (και οι εκροές προς ΝΔ 0,8%), από τη Χρυσή Αυγή 9%, από το ΠαΣοΚ 10% (με εκροές 1%), από το ΚΚΕ 20% (με εκροές 0,8%), από το Ποτάμι 7,5% (με εκροές 0,9%) και από τους ΑΝΕΛ 8% (με εκροές 0,4%). Δεν είχαν στοιχεία για το κόμμα του Γ. Παπανδρέου.
nnn

Για την τρίτη θέση οι επιτελείς εκτιμούν ότι το Ποτάμι μεν προηγείται, αλλά η Χρυσή Αυγή έχει κρυφές ψήφους. Το ποσοστό των δύο κομμάτων κυμαίνεται από 6% ως 7%. Μάχη δίνεται για την πέμπτη και έκτη θέση από το ΚΚΕ και το ΠαΣοΚ. Οι εκτιμήσεις των επιτελών αναφέρουν ότι εάν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αντιληφθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει αυτονομία τότε είναι πιθανόν να μετακινηθούν σε ένα ποσοστό 20% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρώντας την πέμπτη θέση στο ΠαΣοΚ.
nnn

Τα καλύτερα όμως σας τα άφησα στο τέλος, με δεδομένο ότι ίσως να είναι και οι τελευταίες εκτιμήσεις των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κάλπη. Επιμένουν ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία. Μπορεί να προηγούνται, όπως λένε, με 7 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ (με 35%), αλλά εάν μπει το κόμμα του Π. Καμμένου στη Βουλή (που το θεωρούν πιθανόν) τότε για να αποκτήσουν αυτοδυναμία θα πρέπει να συγκεντρώσουν 37,5%. Αν εισέλθει και το κόμμα του Γ. Παπανδρέου τότε η αυτοδυναμία (σε συνάρτηση και με τα κόμματα που θα δεν μπουν στη Βουλή) εκτοξεύεται στο 38,4%. Αυτά τα λένε οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία και σας μετέφερα.
Οι speechwriters του Τσίπρα

Ισως πολλοί να έχετε αναρωτηθεί γιατί ο Αλ. Τσίπρας και ο Γ. Παπανδρέου στις ομιλίες τους χρησιμοποιούν σχεδόν τις ίδιες φράσεις. Τι συμβαίνει; Εχουν τον ίδιο λογογράφο; Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι τις ομιλίες του ο κ. Τσίπρας τις συντάσσει μόνος του, πράγμα όμως που εκ των πραγμάτων και λόγω φόρτου εργασίας δεν γίνεται. Ετσι έψαξα το θέμα και εκείνο που βρήκα είναι ότι την Πέμπτη από το πρωί έως αργά το απόγευμα ο κ. Τσίπρας βρισκόταν κλεισμένος στο γραφείο του στον 7ο όροφο του κτιρίου της οδού Κουμουνδούρου. Οι γραμματείς του Ελένη Σταυρακάκη, Ελένη Σιάνη και Κωνσταντίνα Κιντιώνη έλεγαν σε όποιον πλησίαζε ότι «ετοιμάζει την ομιλία του για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Ομόνοια». Δέχθηκε όμως, όπως έμαθα, εισηγήσεις και προτάσεις για την ομιλία του από τους Αθ. Καρτερό, Ν. Παπά, Θ. Κόλια και τη Ζωή Χαριδιά, η οποία να σημειώσω έχει και άλλα καθήκοντα για το πώς θα εμφανιστεί η εικόνα του προέδρου προς τα έξω.


Εργα και ημέρες υποψηφίων

Περίμενα να τελειώσει η προεκλογική περίοδος για να σας μεταφέρω ορισμένα παράξενα πράγματα που έγιναν από τους υποψηφίους. Για παράδειγμα, στις 20 Ιανουαρίου γαλάζια υποψήφια στη Β’ Αθήνας θέλησε να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στο Γκολφ της Γλυφάδας. Φρόντισε να διαρρεύσει ότι στη συγκέντρωσή της θα έδινε το παρών και ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος. Η αλήθεια είναι ότι συγκεντρώθηκε κόσμος, η υποψηφία φόρεσε μία ακριβή μακριά τουαλέτα για να τον υποδεχτεί, άλλοι προσκεκλημένοι εμφανίστηκαν με… σμόκιν, δυο-τρεις κυρίες με καπέλα, πλην όμως ο πρώην βασιλιάς δεν ήρθε. Δεν ήθελε να αναμειχθεί στον προεκλογικό αγώνα.
nnn

Εναν άλλον γαλάζιο υποψήφιο στην Α’ Αθηνών τον προβλημάτισαν οι συλλήψεις που έγιναν από την Αστυνομία τελευταίως στο οργανωμένο έγκλημα αλλά και στην τρομοκρατία. Θεωρούσε ότι ο αρμόδιος υπουργός Β. Κικίλιας είχε ένα προεκλογικό πλεονέκτημα έναντί τους και για τον λόγο αυτόν ο εν λόγω υποψήφιος, σε ένα σπίτι που πήγε για να εκφωνήσει προεκλογικό λόγο, το πρώτο πράγμα που είπε ήταν «εάν οι εκλογές γίνονταν μία εβδομάδα αργότερα ο Κικίλιας θα είχε συλλάβει και τους συνυποψηφίους του». Σε καφενείο στο Χαλάνδρι παρήλασαν καμιά δεκαριά υποψήφιοι όλων των κομμάτων και άφηναν τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Μόλις έφευγαν οι θαμώνες χρησιμοποιούσαν τα φυλλάδιά τους για να γράφουν τον «Θανάση» και την «πρέφα». Ακόμα, η Φωτεινή Πιπιλή διαπίστωσε ότι τα πεζοδρόμια της Αθήνας είναι γεμάτα λακκούβες και έδινε οδηγίες στις συνυποψήφιές της: «Οχι δωδεκάποντα αλλά φλατ μποτάκια με ορθοπαιδικό πάτο».
nnn

Στο Ποτάμι υπήρχε, μου είπαν οι ίδιοι υποψήφιοί του, μεγάλη «αναδιοργανωσιά».Δεν υπήρχε μου εξήγησαν ένα συντονιστικό κέντρο με το πού και πότε θα μιλούσαν οι υποψήφιοι, σε ποια σπίτια θα πήγαιναν, σε ποιες λαϊκές αγορές θα επισκέπτονταν. Ο καθένας έκανε ότι μπορούσε, μου έλεγε ο Θ. Θεοχάρης, και κυρίως ότι ήθελε. Και το σημαντικότερο εμφανίστηκαν στην προεκλογική περίοδο και οι πρώτες… κομματικές συμμαχίες. Οι Μεταρρυθμιστές μαζί, οι της Δράσης επίσης μαζί, όπως μαζί εμφανίζονται και οι νεοφιλελεύθεροι. Και βεβαίως οι ομάδες αυτές μαζί και στους σταυρούς στα ψηφοδέλτια

Η προσωπική επιλογή του Βενιζέλου

Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε αλλά η υποψήφια βουλευτής του ΠαΣοΚ στην Αιτωλοακαρνανία Αννα Ροκόφυλλου ήταν προσωπική επιλογή του Ευ. Βενιζέλου. Κόρη του Χρ. Ροκόφυλλου, πρώην υπουργού, κατεβαίνει για πρώτη φορά εκεί αλλάζοντας περιφέρεια- είχε πολιτευθεί στην Α΄Αθηνών. Ηταν δύο φορές περιφερειακή σύμβουλος με τον Ι. Σγουρό και τις δύο βγήκε πρώτη σε σταυρούς. Κατεβαίνει στην Αιτωλοακαρνανία, σε μία δύσκολη περιοχή, από την οποία αποχώρησε προς το ΚΙΔΗΣΟ ο Θάνος Μωραϊτης.

HeliosPlus