Θυμάμαι τα λόγια μιας καθηγήτριάς μου στο σχολείο. Παρατηρώντας μας στο διάλειμμα και ακούγοντας τα όσα μας απασχολούσαν για την εμφάνισή μας ως έφηβες μας είχε πει: «Να κοιτάξετε να είστε όμορφες αλλά με τον δικό σας τρόπο. Πραγματικά ωραίες είναι οι γυναίκες οι οποίες δεν προκαλούν το βλέμμα με τρόπο εντυπωσιακό. Αυτές που δεν σταματάς για να τις κοιτάξεις. Πραγματικά ωραίες είναι οι γυναίκες τις οποίες ενώ τις προσπερνάς, κοντοστέκεσαι και γυρίζεις πίσω να τις κοιτάξεις».
Θα μπορούσε να πει κάποιος πως ακόμη και στην ομορφιά, ακόμη και στον ερωτισμό που εκπέμπει μια παρουσία υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο. Μια διάσταση που δύσκολα κατακτάται και δύσκολα εντοπίζεται από μάτια πεινασμένα. Αντιθέτως εκτιμάται ιδιαιτέρως από σκεπτόμενους και πιο απαιτητικούς, από βλέμματα που προϋποθέτουν την αισθητική ως ερέθισμα.
Στην τηλεόραση δεν προσπερνάς εύκολα αλλά τουλάχιστον έχεις τη δυνατότητα να σταθείς στο πλάνο, να παρατηρήσεις και να αξιολογήσεις αυτό που βλέπεις. Λένε –και πολύ σωστά –πως η κάμερα λειτουργεί αποκαλυπτικά. Είναι αλήθεια. Ακόμη και αν σε ξεγελάσει την πρώτη, άντε τη δεύτερη φορά, στη συνέχεια θα αποκαλυφθεί αυτό που πραγματικά είναι.
Ετσι λοιπόν μια γυναίκα που επιμένει να περιφέρεται από εκπομπή σε εκπομπή ημίγυμνη, υπερβολικά προκλητική, είναι σαφές πως αυτό που επιθυμεί είναι να προκαλέσει τα ανδρικά βλέμματα. Με την ίδια ακριβώς λογική μια γυναίκα η οποία έχει επιλέξει να εμφανίζεται χορεύοντας έχοντας τα οπίσθιά της σε πρώτο πλάνο επιδιώκει ακριβώς το ίδιο. Ας γίνω πιο σαφής. Πέρυσι και εφέτος η κυρία Κατερίνα Στικούδη, η οποία παρεμπιπτόντως δηλώνει πως δεν νιώθει σέξι, επέλεξε μια χορογραφία η οποία θεωρήθηκε ιδιαιτέρως τολμηρή και όχι από τους πουριτανούς. Ηταν τόσο προφανές αυτό που εφέτος δεν λειτούργησε καν. Δεν υπήρξε ενθουσιασμός στο πλατό αλλά αντιθέτως καταγράφηκε ως μια ανέμπνευστη προσπάθεια μίμησης του παρελθόντος. Η κυρία Στικούδη είναι μια ομολογουμένως όμορφη κοπέλα, εντυπωσιακή και προικισμένη σε επίπεδο κάλλους. Δυστυχώς δεν αρκείται στα χαρίσματά της ή μάλλον επιλέγει να υπερθεματίζει δίνοντάς τους μια αρνητική διάσταση.
Κατ’ επανάληψη αδικεί τον εαυτό της και η κυρία Κατερίνα Καινούργιου (φωτογραφία) η οποία για μία ακόμη ημέρα και όχι μόνο φορά επέλεξε ένα ρούχο που άφηνε ελάχιστα στη φαντασία σε μαύρη και λευκή εκδοχή. Και ντεκολτέ και σούπερ μίνι. Γιατί; Το λυπηρό είναι πως η κυρία Καινούργιου θα ήταν εντυπωσιακή ακόμη και με ράσο. Ομως μέσα σε μία ημέρα επέλεξε μια αμφίεση που όχι μόνο την αδικούσε αλλά και έστρεψε όλα τα σχόλια για την παρουσία της σε αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο. Την ίδια στιγμή μάλιστα έσπευσε να διαβεβαιώσει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρωινό» πως κακώς υπερθεμάτισε με την εμφάνισή της και πως πλέον έχει βάλει μυαλό.
Ομορφα κορίτσια, δροσερά, αδικούν εαυτούς και γυναίκες συνολικά. Να θυμίσω πως η Τζένη Μπαλατσινού, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πλέον καλοντυμένη πέρυσι, δεν αποκάλυψε ποτέ σημεία του σώματός της. Περιορίστηκε στην υψηλή αισθητική των επιλογών της και στο διακριτικό και κομψό στυλ. Η υπερέκθεση είναι συνέπεια ανασφάλειας. Και αν όχι, αν υποθέσουμε ότι είναι προσωπική επιλογή και καπρίτσιο, μήπως τελικά εμείς οι γυναίκες αδικούμε τον εαυτό μας και γινόμαστε βορά στον υπερχειλίζοντα σεξισμό τον οποίο συχνά-πυκνά καταδικάζουμε και αφορίζουμε με λόγια; Μάλλον χρειάζονται και πράξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ