Έχει μείνει στα διπλωματικά χρονικά ως η πιο ωμή αντίδραση ηγέτη μεγάλης χώρας σε διεθνές φόρουμ: ο ΝικίταΧρουστσόφ μετέχοντας στις εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1960 έβγαλε το παπούτσι και άρχισε να το χτυπά οργισμένα στο έδρανό του.

Ήθελε για να εκφράσει την αποδοκιμασία του για όσα έλεγε σύνεδρος – περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιφρονούντων στην Σοβιετική Ένωση. Η εικόνα του σοβιετικού ηγέτη μου ήρθε στο μυαλό, καθώς σκεφτόμουν τον ωμό τρόπο με τον οποίο συστηματικά αντιδρούσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα μνημόνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τοκογλύφους τους ανέβαζε, νεοφιλελεύθερους τους κατέβαζε σε μία μάχη εντυπώσεων και λαϊκισμού για τα αυτιά των αγανακτισμένων πολιτών.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στην δημοσκοπήσεις, αναδειχθεί πρώτο κόμμα την Κυριακή το βράδυ, με αυτούς τους …εχθρούς της Ελλάδας θα κληθεί να διαπραγματευτεί και μάλιστα σε ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες. Μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση για την οποία χρειάζονται πολύ περισσότερα από προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ακόμη και από εντυπωσιακές διαμαρτυρίες σαν εκείνη του Χρουστσόφ.

Στο πνεύμα αυτό, είναι πολύ θετικό ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου έσπευσε – με μία στροφή στον ρεαλισμό – να διαβεβαιώσει τους δανειστές έστω και στο παρά πέντε της κάλπης ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σεβαστεί τη λιτότητα αλλά «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της χώρας» (Αλ.Τσίπρας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς) και «αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα άρα και την νέα κυβέρνηση, ακόμη κι αν θέλει να επανεξετάσει τους όρους των συμβάσεων αυτών» (Ι. Δραγασάκης στο συνέδριο του Economist).

Όπως πολύ θετική για τους Ευρωπαίους ήταν και η δήλωση στο ρωσικό πρακτορείο Νόβοστι του Π.Λαφαζάνη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Εξυπνάδες του στιλ «το Ευρω δεν είναι φετίχ» ανήκουν στο παρελθόν ακόμη και για την ισχυρή αριστερή εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως πέρα από τις διαβεβαιώσεις, για να έχει αίσιο τέλος για τη χώρα μία διαπραγμάτευση με τους δανειστές που θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα από την Κυριακή το βράδυ χρειάζεται ενιαίο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις και σωστή προετοιμασία.

Απαιτείται πάνω απ όλα εμπειρία διαπραγματεύσεων και γνώση των πολύπλοκων διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λείπει από την πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ –αλλά όχι από σημαντικό αριθμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ .

Μετά τις εκλογές του 2012 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος είχε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει σε μία ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης – πρόταση που απέρριψε τότε ο κ. Τσίπρας .

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να βγει κερδισμένη από μια τέτοια σκληρή μάχη με τους δανειστές ,είναι να χρησιμοποιήσει όλες της τις δυνάμεις με την δημιουργία μιας ομάδας διαπραγμάτευσης στην οποία θα πρέπει να κληθούν να μετάσχουν και στελέχη άλλων κομμάτων.

Κανείς δεν περισσεύει, όποιος και να κερδίσει τις εκλογές,και η Ελλάδα θα εμφανισθεί για πρώτη φορά με ενιαία φωνή.