Ο Κ. Καραμανλήςκάλεσε τη Δευτέρα το βράδυ στο γραφείο του τον Ν. Κακλαμάνη και ακολούθησε ένας απίστευτος διάλογος, ο οποίος αν αποκωδικοποιηθεί φανερώνει και τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Χωρίς πολλές εισαγωγές, όπως άλλωστε το συνηθίζει ο κ. Καραμανλής, είπε στον Ν. Κακλαμάνη πως έμαθε ότι εκλέγεται στην Α’ Αθηνών και αυτός είναι και ο λόγος που τον κάλεσε. Του συνέστησε το βράδυ των εκλογών να είναι πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του, γιατί όπως του εξήγησε, μετά την αποχώρηση του Πρ. Παυλόπουλου, όλοι θα πιστεύουν ότι οι όποιες δηλώσεις Κακλαμάνη θα ερμηνευτούν πως αντιπροσωπεύουν τον κ. Καραμανλή: «Θέλω να είσαι ψύχραιμος» φέρεται να είπε στον κ. Κακλαμάνη. Και εδώ αρχίζουν τα πιο ενδιαφέροντα, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω…
Απόφυγε να λες… «ΝΔ» ή «κόμμα»

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέστησε στον πιστό βουλευτή του στις δηλώσεις το βράδυ των εκλογών να αποφύγει να αναφέρεται στη ΝΔ ή στο… κόμμα: «Θα μιλάς για την παράταξη και θα λες ότι θα πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί η ενότητά της» του είπε, με την υπενθύμιση να μην αναφέρει καν τις λέξεις «ΝΔ» ή «κόμμα». Ο κ. Κακλαμάνης τον ρώτησε τι θα γίνει αν υπάρξουν ερωτήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ στα οποία θα μετάσχει. Πάλι ο πρώην πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία και τον συμβούλευσε ότι το καλύτερο που έχει να πει είναι ότι διαχρονικά η παράταξη έπειτα από ένα εκλογικό αποτέλεσμα (ατυχές εφόσον προκύψει) θα αντέξει και (το σημαντικότερο) «οι όποιες εξελίξεις σε αυτήν δρομολογούνται με πρωτοβουλία του αρχηγού της και ο νοών νοείτω» φέρεται να του είπε. Σε κάποια στιγμή ο κ. Κακλαμάνης ρώτησε «να μην πάρω κάποια θέση, κάτι έχω να πω;» Ο πρώην πρωθυπουργός του ζήτησε όποια παρατήρηση και αν είχε να την κάνει «εδώ και τώρα», ώστε να την κρίνει εκείνη τη στιγμή. Ο κ. Κακλαμάνης του είπε ότι πιθανόν να ζητήσει έκτακτο συνέδριο της παράταξης, ώστε να υπάρξει μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο πρώην πρωθυπουργός τον κοίταξε κάπως απορημένα και του είπε: «Αυτό πες το…». Και η συζήτηση έκλεισε εκεί.

Γκίκας: Δεν παίζω το παιχνίδι κανενός

Η στιγμή ήταν μοναδική. Οι Γκίκας Χαρδούβελης και Ι. Δραγασάκης κάθησαν ο ένας δίπλα στον άλλον περιμένοντας να αρχίσει η συζήτηση στο πάνελ στο συνέδριο του «Economist». Είχαν μόλις δύο λεπτά να τα πουν μεταξύ τους, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ημέρες κατηγορεί τον κ. Χαρδούβελη ότι παίζει το παιχνίδι του κινδύνου. Δύο λεπτά μόνοι και ο υπουργός Οικονομικών άδραξε την ευκαιρία: «Ακου να δεις, Γιάννη, δεν νομίζω ότι παίζω παιχνίδια, δεν παίζω το παιχνίδι κανενός. Μίλησα ως υπουργός Οικονομικών και επεσήμανα τον κίνδυνο της στενότητας της ρευστότητας». Ο κ. Δραγασάκης απλώς τον κοίταξε έκπληκτος και προτού προλάβει να απαντήσει (ήδη τους είχαν φωνάξει για τη συζήτηση) ο κ. Χαρδούβελης συνέχισε: «Ο,τι είπα είναι αλήθεια. Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Και το σημαντικότερο, μας δίνουν 1,9 δισ. ζεστά στο τραπέζι και θα τα χάσουμε…». Πάλι ο κ. Δραγασάκης δεν μίλησε, «ανέβηκαν» και οι δύο στο πάνελ και ο υπουργός Οικονομικών τον περίμενε στο τέλος, αλλά ο κ. Δραγασάκης έφυγε…
Ο Τσίπρας και φήμες

Φήμες, όπως μαθαίνω, χαρακτηρίζει ο Αλ. Τσίπρας ότι θα υπάρξει κατάληψη της ΝΕΡΙΤ την ίδια βραδιά των εκλογών (αν κερδίσει τις εκλογές) από απολυμένους της πρώην ΕΡΤ. Εκείνο που με πληροφορούν εγκύρως είναι ότι το θέμα της ΕΡΤ το χειρίζεται αποκλειστικά ο νεαρός νομικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος και η ΝΕΡΙΤ θα καταργηθεί με νόμο ή ακόμη με υπουργική απόφαση. Αυτή την εντολή έδωσε ο πρόεδρος, αλλά για καλό και για κακό τους είπε να εξετάσουν και την περίπτωση της… πράξης νομοθετικού περιεχομένου (αν δεν του βγαίνουν τα κουκιά στη Βουλή).
nnn
Εκείνο που επίσης με πληροφόρησαν και ας γράφονται ένα σωρό σενάρια και ας τρέχει η ονοματολογία, είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν ακόμα ποιον θα προτείνει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν έχει εκδηλωθεί, δεν μας λέει και το μόνο που μας είπε είναι ότι το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει από την επομένη των εκλογών» μου έλεγε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Το ίδιο ισχύει και για τα ονόματα των υπουργών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναβαθμίζει την Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Κάθε Παρασκευή θα απαντά σε ερωτήσεις αρχηγών των κομμάτων, πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής.


Νταβός και εκλογές

Σας πληροφορώ ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς απέρριψε ευγενικά πρόταση να παραστεί στις εργασίες του 45ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Πού να τρέχει, σου λέει, τώρα στην Ελβετία παραμονές εκλογών. Ενας από τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ρωτούσε χθες όλη ημέρα να μάθει εάν εστάλη πρόσκληση για το Νταβός και στον Αλ. Τσίπρα. Και όταν έμαθε ότι δεν εστάλη είπε το απίστευτο: «Ε και να γίνονταν οι εκλογές έναν μήνα νωρίτερα και πήγαινε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός στο Νταβός. Θα τον κυνηγούσαν οι δημοσιογράφοι στους διαδρόμους, όπως είχαν κυνηγήσει κάποτε τον Γ. Παπανδρέου για την οικονομική του πολιτική».

HeliosPlus