Αν βγει την Κυριακή κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα του δε θα’ ναι τόσο η… κυβίστηση μπροστά στους δανειστές. Θα είναι οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει στους βουλευτές της πλευράς Λαφαζάνη αλλά και σε μία μερίδα του κόσμου που θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας θα διαγράψει μια για πάντα τα μνημόνια και θα δώσει ένα περήφανο μάθημα στην κυρία Μέρκελ για το ζήτημα του χρέους!

Είναι φανερό, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τις αποφάσεις του. Όποιος διαβάσει τις τελευταίες δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος που ασχολούνται με τα οικονομικά θα καταλάβει αμέσως ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί μάλλον τρόπους συνεννόησης παρά σύγκρουσης.

Δηλαδή και νέο μνημόνιο θα υπογράψει – που δεν θα ονομάζεται μνημόνιο – και τον συμβιβασμό για το θέμα του χρέους θα επιδιώξει .


Διαβάστε τι λέει ο Γιάννης Δραγασάκης – προαλείφεται για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – για το χρέος:«Αν καταλήξουμε ότι το βάρος του χρέους της χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δικές μας σαφείς ιδέες και προτάσεις. Ο όγκος του χρέους πρέπει να μειωθεί. Το τελικό ποσό είναι προς συζήτηση».

Διαβάστε τι λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης – προαλείφεται για ένα από τα οικονομικά υπουργεία- για το χρέος: «Υπάρχουν καινοτόμες, έξυπνες μορφές δημοσιονομικής μηχανικής για τη λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Αυτό που δεν υπήρξε ως τώρα, είναι μια κυβέρνηση να το διαπραγματευτεί. Δεν υποστηρίζω την εκδοχή του κουρέματος του χρέους αλλά τον εξορθολογισμό του».
Διαβάστε τι λέει ο Γιώργος Σταθάκης – προαλείφεται κι αυτός για ένα από τα οικονομικά υπουργεία – για το μνημόνιο: «Το δεύτερο θέμα που θέτουμε είναι η αντικατάσταση του μνημονίου, το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς. Το μνημόνιο πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη».

Αν συνδυασθούν όσα λέει η …τρόικα των οικονομικών γίνεται σαφές ότι το κόμμα του κ.Τσίπρα αν έρθει στην εξουσία θα αντικαταστήσει το μνημόνιο με – μια συμφωνία- που θα ονομάζεται » πρόγραμμα προσανατολισμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη» (ή κάπως έτσι) ενώ θα διαπραγματευτεί για το χρέος – «με τις δικές του ιδέες και προτάσεις» – με στόχο να μειώσει τον όγκο του. Προσέξτε δεν θα το κουρέψει αλλά θα το εξορθολογίσει.»

Με άλλα λόγια τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας περι διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους έχει πάει πλέον περίπατο καθώς και η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σκίσει το μνημόνιο και δεν θα ζητήσει την παράτασή του με κάποια άλλη συμφωνία με τους δανειστές.

Αυτό που μένει κανείς να δει είναι τι θα περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο που θα υπογράψει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές και πώς θα περάσει το μνημόνιο αυτό ,πρώτον από την εσωκομματική αριστερή αντιπολίτευση της πλευράς Λαφαζάνη- Στρατούλη που μπορεί να αριθμεί ακόμη και 40 βουλευτές στη νέα ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον ,πως θα εκληφθεί η στροφή αυτή από την κοινή γνώμη .