Πριν από λίγο καιρό –όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εκφραστεί έπειτα από δυόμισι χρόνια εφαρμογής μιας πολιτικής η οποία ανοιχτά δεν σεβάστηκε τη βούλησή του για αναδιαπραγμάτευση –ακούγαμε ότι προκαλείται πολιτική αστάθεια η οποία θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα. Σήμερα, προτού ακόμη «μιλήσει» ο ελληνικός λαός, έχουμε απτά αποτελέσματα πολύ θετικά για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Επειτα από μια απέλπιδα προσπάθεια να επανέλθει το περίφημο Grexit αλλά και τα εκβιαστικά σενάρια περί χρεοκοπίας στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, η πραγματικότητα είναι ότι έχει αρχίσει να δηλώνεται ρητά από μια πλειάδα παραγόντων στο εξωτερικό το αυτονόητο: ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης όταν δείξεις την πρόθεση να υποστηρίξεις τα συμφέροντα της κοινωνίας σου.
Εχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, για το τι θα προταθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας δεδομένο πλέον ότι δεν υπάρχει λύση η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη της την αξιοπρέπεια και την προοπτική των πολιτών αυτής της χώρας. Τα οφέλη για την ελληνική κοινωνία είναι ορατά ήδη από την προεκλογική περίοδο αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ρητορική περί πολιτικής αστάθειας και πλήγματος στην αξιοπιστία της χώρας αντιφάσκει με την πραγματικότητα όπως πλέον διαμορφώνεται.
Είναι απολύτως νηφάλιο και εύλογο η ελληνική κοινωνία να ζητήσει την αλλαγή ενός προγράμματος που έχει εφαρμοστεί πέντε χρόνια, έχει προκαλέσει τρομακτικά αδιέξοδα και έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό στο να κάνει το χρέος διαχειρίσιμο. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί στοιχείο αυτοσεβασμού μιας κοινωνίας να δηλώσει με αποφασιστικότητα ότι δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον ένα πρόγραμμα/προσωπική προσβολή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας, ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές θα αποτελέσει μια ανάσα για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες οι οποίες ήδη νιώθουν την αναπτυξιοκτόνα και κοινωνικά κυνική πολιτική της λιτότητας.
Το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας είναι το τελευταίο αποκούμπι μιας κυβέρνησης η οποία συνεχώς απομονώνεται. Το ευτύχημα βεβαίως είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι στη θέση του 2010 ή του 2012, έχει πικρή πείρα και δεν πρόκειται να δεχθεί ξαναζεσταμένο φαγητό. Από την άλλη, το διεθνές κλίμα και το κλίμα στην Ευρώπη δείχνουν ότι η λογική του μονόδρομου πέφτει στο κενό, γεγονός που κάνει τις μνημονιακές δυνάμεις να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να σημάνει τον «ξαφνικό θάνατο» για τις δυνάμεις που στήριξαν και ταύτισαν την πολιτική τους ύπαρξη με τη λογική του μονόδρομου. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει γεγονός κεφαλαιώδους σημασίας για την πολιτική ζωή του τόπου καθώς θα σημάνει την έναρξη διαδικασιών ώστε η συντηρητική και η κεντρώα παράταξη να επανέλθουν σε μια πολιτική συμπεριφορά και ρητορική που συνάδει με τον σεβασμό του δημόσιου συμφέροντος και των δημοκρατικών διαδικασιών.
Από μια αποφασιστική εκλογική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στη διακοπή της λιτότητας, σε μια βιώσιμη στρατηγική διαχείρισης του χρέους, αλλά και σε κάτι εξίσου πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο: στη διεύρυνση μιας διαφορετικής νοοτροπίας για τη δημόσια πολιτική, μιας νοοτροπίας σοβαρότητας, δημοκρατικής λειτουργίας και σεβασμού του δημόσιου συμφέροντος, απέναντι στην κατεστημένη νοοτροπία των «κολλητών», των πελατειακών σχέσεων, της περιφρόνησης των δημοκρατικών θεσμών και της ακραίας αυθαιρεσίας της εγχώριας ολιγαρχίας.
Ο κ. Ανδρέας Καρίτζης είναι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ