από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Ποιός δεν φοβάται κυβέρνηση Σαμαρά;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Έχει λόγο ο καθένας από μας να φοβάται μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα μας βγάλει από το ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας; Αυτά τα ερωτήματα βομβαρδίζουν τον πολίτη. Παρατηρώντας κανείς ψύχραιμα τα πράγματα, βλέπει ότι παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες, ο βασικός κορμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο παλιός Συνασπισμός ή ακόμη παλιότερα, το ΚΚΕ εσωτερικού.

 Ένας πολιτικός χώρος με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό,ο οποίος μάλιστα είχε κατηγορηθεί έντονα για τις   θέσεις του αυτές, από άλλους σχηματισμούς της αριστεράς.Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα είχαν συμφέρον να φύγουμε από το ευρώ; Ο κάθε πολίτης γνωρίζει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνουν γραμμή μεγαλοξενοδόχοι στους οποίους πιθανόν θα συνέφερε να εισπράττουν σε συνάλλαγμα και να πληρώνουν το προσωπικό τους σε δραχμές. Ούτε στην ηγεσία του υπάρχουν και καθορίζουν την πολιτική του μεγαλοβιομήχανοι με εργοστάσια εντάσεως εργασίας.

Αντίθετα το σύνολο των στελεχών και των μελών του θα καταβαραθρώνονταν οικονομικά, αν φεύγαμε από το ευρώ. Οι οικονομολόγοι, οι οποίοι απαρτίζουν το επιτελείο του, δεν είναι ούτε άπειροι, ούτε χαμηλού επιπέδου. Πολλοί από αυτούς, δεν οφείλουν την πανεπιστημιακή τους καριέρα στο ισχυρό σύστημα πατρωνίας, το οποίο εφάρμοσαν ,κυρίως,τα δύο κυβερνητικά κόμματα. Είναι διεθνώς γνωστοί, έχουν εξαιρετικά βιογραφικά και πρωταγωνίστησαν στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα.

Παρά το κλίμα φοβίας, που δημιουργήθηκε τον τελευταίο μήνα οι Έλληνες δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, όπως έκαναν πριν λίγα χρόνια. 

Οι φόβοι που εκφράζονται για “grexit”, συνδέονται περισσότερο με την γερμανική διάθεση να επιβάλλει αρεστούς πολιτικούς.Αναταράξεις προκαλεί και το παλιό πολιτικό κατεστημένο, μέσα σ'ένα κλίμα έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης. 

Αντίθετα, τι έχει ο πολίτης να περιμένει, από την κυβέρνηση Σαμαρά; Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έφερε αντίρρηση στις απαιτήσεις της τρόϊκας για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ρωτάται ευθέως ο καθένας από εμάς: Θα μπορέσει να ζήσει με ακόμη μικρότερο μισθό ή σύνταξη; Θα αντέξει η επιχείρησή του μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων και την ύφεση, που θα τις συνοδεύει;

Κανένας δεν μας ενημερώνει για τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ των νέων μέτρων της τρόϊκας. Είναι γνωστό, ότι η γερμανική συνταγή δημοσιονομικής πειθαρχίας έφερε την χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως. Τι δυνατότητα αντίστασης στις γερμανικές απαιτήσεις θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς αν οφείλει την επανεκλογή του στους έξωθεν εκφοβισμούς; Κυβέρνηση Σαμαρά παρά τους προεκλογικούς βερμπαλισμούς, σημαίνει πλήρη υποταγή στα γερμανικά σχέδια και κατά συνέπεια νέα ισχυρή ύφεση.

Πρόκειται για μια συνταγή η οποία θα οδηγήσει σε σίγουρες περιπέτειες την χώρα. Η μείωση του εισοδήματος των πολιτών οδηγεί σε καταστροφή της φορολογικής βάσης και σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους. Κανένα κράτος της Ανατολικής Ευρώπης, δεν έχει δανειστεί στον βαθμό, που δανείστηκαν οι δυτικοεϋρωπαϊκές χώρες. Ο λόγος είναι απλός:

Η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους απαιτεί μεγάλο εισόδημα των πολιτών, ώστε να εισπράττονται φόροι ικανοί για την εξυπηρέτηση των δανείων. Πώς θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας,το οποίο είναι πάνω από τριάντα φορές μεγαλύτερο από το δημόσιο χρέος της Βουλγαρίας, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις τείνουν να γίνουν μισθοί και συντάξεις Βουλγαρίας;

Η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, δεν εφαρμόζει πολιτικές αποτελεσματικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Ακόμη και το αίτημα, το οποίο διατύπωσε δημόσια παλιότερα η κ. Μέρκελ “να φορολογηθούν οι πλούσιοι Έλληνες” δεν μπόρεσε, ούτε καν, να το δρομολογήσει.

Επί πλέον, το σύστημα πατρωνείας επιβάλλει όλες οι εφαρμοζόμενες κινήσεις στην οικονομία να είναι σε στενή εξάρτηση με την πολιτική εξουσία για να έχει ο επιχειρηματίας και ο κάθε πολίτης συνεχώς ανάγκη, τον πολιτικό. Για παράδειγμα ένα από τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν, ήταν να επιτραπεί να δέχονται τα πανεπιστήμια ξένους φοιτητές, οι οποίοι θα πληρώνουν δίδακτρα.

Σε πρόσφατο νόμο επιτράπηκε να γίνει αυτό, αλλά μόνο σε δύο πανεπιστήμια και για δύο συγκεκριμένα τμήματα σπουδών. Όποιο άλλο πανεπιστήμιο θελήσει να δημιουργήσει τμήμα, το οποίο θα δέχεται ξένους φοιτητές, πρέπει και αυτό να τύχει έγκρισης από την Βουλή. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεται μια δραστηριότητα, η οποία δεν θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό και θα έφερνε απασχόληση και έσοδα σε συνάλλαγμα. 

Η χώρα χρειάζεται απόλυτα μια κυβέρνηση, η οποία θα είναι λιγότερο βουλιαγμένη στο ελληνικό πολιτικό τέλμα, πιό ανεξάρτητη από ξένα κέντρα εξουσίας, περισσότερο αποτελεσματική και με διάθεση για ουσιαστικό έργο.


* Ο Αντώνης  Α. Αντωνίου είναι Διδάκτορας Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris 1 - Sorbonne.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πρώτα έτρωγε η "δεξιά" | 18/01/2015 15:52
  Μετά έτρωγε και χοντρά η "πασοκαρία" - μετά τρώγανε μαζί! Τώρα θα τρωει ο ΤΣΥΡΙΖΑ! Αν δείτε πουθενά ανάπτυξη μου λέτε!!
  300 κηφήνες τρώνε
  απάντηση02
   
   
  ΠΟια ανάπτυξη;; | 18/01/2015 15:50
  Γιατί, θέλουμε ανάπτυξη;; Καθόλου! Θέλουμε κράτος πατερούλη, θέλουμε συντάξεις στα 45! Θέλουμε συντάξεις δίχως μισής ώρας δουλειάς = αγάμητες θυγατέρες που έχουν και απαιτήσεις! Θέλουμε 3 με 4 συντάξεις! Θέλουμε ρουσφέτια! Θέλουμε διορισμό για καθησιό! Θέλουμε διακοπές ατελείωτες! Θέλουμε πισίνες! Θέλουμε δάνεικά κι αγύριστα! Θέλουμε επαύλεις! Θέλουμε θέλουμε θέλουμε! Άρα πού την είδες την ανάπτυξη;; Ούτε όταν σέρναμε σκυλιά με τα λουκάνικα της ΕΕ δεν τα χρεισιμοποιήσαμε για ανάπτυξη αλλά για Land rover και για σκυλούδες Ρωσίδες και για μπαρμπούτι! Και για Ακηδες, Λαλιώτες, ροζ βίλες, γκόμενες, Λουμπούτιν παπουτσάκια, και λουσάτες βΟλευτίνες! Πού την είδες την ανάπτυξη;; Δεν την θέλουμε!
  Ανάπτυξη;;; Δεν την θέλουμε!
  απάντηση11
   
   
  Ναι μεν αλλα | 18/01/2015 01:47
  Η κριτικη εναντιον του Σαμαρα ισχυει. Ομως αυτο δεν εξυπακουει αυτοματη υποστιριξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθετα, το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενατιωνεται σε ολες τις διαρθρωτικες αλλαγες που πρεπει να γινουν για να βγει η Ελλαδα απο την κριση (ο Σαμαρας στηριζει στα λογια και εναντιωνεται στην πραξη). Οι επιλογες μας στις 25 Ιανουαριου θα ειναι αναμεσα απο τον κακο και τον χειροτερο. Γιαυτο και η κριση θα ειναι παρατεταμενη.
  ΘΜ
  απάντηση10
   
   
  Ακαδημαικά κάτω του μετρίου | 17/01/2015 23:28
  Λέτε: 'Οι οικονομολόγοι, οι οποίοι απαρτίζουν το επιτελείο του, δεν είναι ούτε άπειροι, ούτε χαμηλού επιπέδου. Πολλοί από αυτούς, δεν οφείλουν την πανεπιστημιακή τους καριέρα στο ισχυρό σύστημα πατρωνίας, το οποίο εφάρμοσαν ,κυρίως,τα δύο κυβερνητικά κόμματα. Είναι διεθνώς γνωστοί, έχουν εξαιρετικά βιογραφικά'..... Όπως ποιός δηλαδή? Επειδή είμαι ακαδημαικός και του οικονομικού χώρου σας πληροφορώ ότι κανένας τους δεν έχει κάνει κάτι αξιόλογο ακαδημαικά (ερευνητικά δηλαδή κάτι άνω του μέσου όρου σε παγκόσμιο επίπεδο) και αν δεν γινόντουσαν καθηγητές με την βοήθεια συντεχνιών δεν ξέρω και εγώ που θα ήταν. Αυτό βεβαια ισχύει και για άλλους καθηγητές πανεπιστημίων που ανήκουν σε άλλους χώρους
  Ανώνυμος / η
  απάντηση31
   
   
  Γιατί τόσο απελπισία; | 17/01/2015 23:19
  Δεν φοβόμαστε απλά τον Σαμάρα τρέμουμε μήπως και ξαναβγεί πρωθυπουργός.Μας εχει καταστρέψει και όχι μόνο οικονομικά αλλα και ψυχικά.Νιωθουμε σαν να εχει σηκώσει ενα τοίχο γύρω απο την χώρα.Εναν τοίχο τρόμου και μίσους.Χτυπαει το φως για να έρθει το σκοτάδι.Καθε μέρα ψέμα,ψέμα,ψέμα.Ποιος δεν φοβάται τον Σαμάρα.
  Λίγο ακόμα
  απάντηση13
   
   
  Ακροαριστερή ανάλυση | 17/01/2015 18:00
  Φυσικό να είναι ακροαριστερή η ανάλυση προερχόμενη από αριστερό συγγραφέα. Αν ζούσες στην Ελλάδα θα έβλεπες ότι ο Σύριζα είναι ένα επικίνδυνο ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ αριστερό κόμμα. Ο φασιστικός Σύριζα δεν δέχεται συμμαχία με κανένα, εκτός από το τρελό ΑΝΕΛ, που του πήρε και τη Ραχήλ Μακρή. Ο Σύριζα έχει διπλό λόγο παντού, όχι τυχαία, με σχέδιο να έχει διπλό λόγο για να μαζέψει ψήφους. Ο Βαρουφάκης λέει -δεν θα ζητήσουμε κούρεμα του χρέους-. Ο Μηλιός λέει ότι -ο Σύριζα θα προτείνει μεγάλη διαγραφή χρέους-, όπως με τη Γερμανία το 1953. Τα λένε μάλιστα τώρα, την ίδια στιγμή! Ο Σύριζα έχει πρόγραμμα με εκβιασμούς, απειλές, ασυναρτησίες, ακατανόητες τρέλες που θα βουλιάξουν τη χώρα. Ο Σύριζα θα εξοντώσει τη μεσαία τάξη με τη φορολογία σοβιέτ που προτείνει. Ο Σύριζα έχει πρόγραμμα ολοκληρωτικού συγκεντρωτισμού εξουσίας, καταργώντας τις ανεξάρτητες αρχές. Περισσεύει το ΘΡΑΣΟΣ του Τσίπρα ελ-πήδα έρχεται.
  Ένας πολίτης
  απάντηση2316
   
   
  Τραβα μπρος και μη σε μελει. | 17/01/2015 14:21
  Δοδακτορας; Αντε με το καλο και καθηγητης, εχεις όλα τα προσοντα που επεσημανε ο Μπισμαρκ για τους καθηγητές.
  Κων. Ε. Μωραιτης
  απάντηση1713
   
   
  P.S | 17/01/2015 13:03
  Kyrie Andoniou, eseis os kathigitis Gallikou Panepistimiou, pistevete eilikrina pos oi yposcheseis tou TSIPRA einai realistikes; Eutychos pou ta paidia mou pou spoudasan stin Sorbonne den sas eichan kathigiti, o marksisme, klp echoun teleiosei kyrie kathigita, o sofos pateras mou elege panda, i DEKSIA skorpizei plouro, o kommunismos meireria!
  Apodimos
  απάντηση218
   
   
  O Tsipras tha valei na plirosoun forous oi plousioi!!!! | 17/01/2015 12:55
  Aksiotime kyrie Antoniou, zeite stin Gallia opos ego kai gnorizete kala ti yposchetike o F. HOlland gia tin eklogi tou kai pou katalikse. To 75/100 tis forologias tou ploutou katargithike meta apo 2 chronia kai emeis i mesaia taksi pnigomaste apo tin forologia! Polloi itan oi Ellines pou eichan eisodima ypsilotero apo tous Gallous, apo pou dimiourgithike to Elliniko hreos; Oi Ellines den plironoun kai den tha plironous tous forous tous einai to ethniko tous sport, ti eisofima echei i Chora gia na plirosei tous dimosious Ypallilous kai na leitourgisei; Os aplos katoikos Gallias den dechome na plirono epipleon forous gia na ypostirikso tin Ellada, parolo pou einai i Patrida mou!
  Apodimos
  απάντηση138
   
   
  Αρχή καταρράκτη ή κάτι χειρότερο? | 17/01/2015 11:21
  Εαν κ.Αντωνίου βλέπετε οτι "βασικός κορμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ...το ΚΚΕ εσωτερικού" πρέπει να το ψάξετε καλύτερα με τον οφθαλμίατρό σας. Αφήστε που μπορεί να σηκωθούν απο μονα τους τα κόκκαλα του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη και να αρχίσουν να χτυπούν όποιον και ο,τι βρουν μπροστά τους -συμπεριλαμβανομένης της Ραχήλ. Εαν οι ΚΝίτες με πολιτικά τύπου Αλέξη και Λαφαζάνη και το μετακομίσαν πιο άθλιο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ εγγυώνται τον ... ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας καλύτερα να τα μαζεύουμε για αλλού... Όσο για το ότι όλοι αυτοί "δεν οφείλουν την πανεπιστημιακή τους καριέρα στο ισχυρό σύστημα πατρωνίας" νομίζω οτι όποιος έχει στοιχειώδη γνώση των μηχανισμών εκλογής ΔΕΠ απλώς χαχανίζει...
  Dr.Mirabilis
  απάντηση239
   
   
  ολα ομορφα και απλα | 17/01/2015 10:55
  Θα ξαναστησει την ΕΡΤ , θα αναστησει τους Φωτοπουλους και με το χρημα που θα κοψει η κ Ραχηλ Μακρη θα συστησει εθνικο αερομεταφορεα και οτι αλλο ονειρευεται ο Λαφαζανης.Για φοβους θα μιλαμε τωρα ?
  βουνισιος
  απάντηση2211
   
   
  kk | 17/01/2015 10:40
  α/ Αν οι οικονομολογοι εχουν τετοια βιογραφικα γιατι πεφτουν σε τοσο χοντρα ατοπηματα με τις εξαγγελιες τους? Οι της ΝΔ δεν εχουν βιογραφικα? β) Δηλαδη ο Τσιπρας θα αυξησει τους μισθους? γ) Προφανως ενοειτε οτι δεν χρειαζεται να πληρωνουμε το δημοσιο χρεος και οτι οι αλλοι θα φοβηθουν ενα φαινομενο πεταλουδας ή ντομινο και θα μας κανουν το χατηρι... Ειστε λιγο λαθος ...
  kk
  απάντηση197
   
   
  Όλα τα άλλα είναι περιττά | 17/01/2015 09:55
  Φοροδιαφυγή = 40-60% του ΑΕΠ (κατά ΙΟΒΕ).
  a
  απάντηση123
   
   
  ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ | 17/01/2015 09:23
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
  δημητρης
  απάντηση196