Η στρατηγική του φόβου ηττήθηκε αυτή τη φορά κατά κράτος, ήδη πριν τις κάλπες. Είχε αποδώσει καρπούς στους εμπνευστές της το 2012. Όμως, όπως έχουμε τόσες φορές επισημάνει, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ξανά, ενώ το 2015 ασφαλώς δεν είναι το 2012.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να την εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό ήδη από τα μισά της προεκλογικής εκστρατείας, αν και, προφανώς λόγω κεκτημένης ταχύτητας, η επίκληση του φόβου επανέρχεται με αυτοματισμούς στον πολιτικό λόγο του κυβερνώντος κόμματος.

Βεβαίως, το γεγονός ότι απ’ έξω έρχονται τώρα διαρκώς φωνές οι οποίες προσπαθούν να δείξουν μετριοπάθεια και σεβασμό στην εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα, ούτε αυτό βοηθά τη στρατηγική του εκφοβισμού, ειδικά όταν πρόκειται για φωνές που, όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν πρώτες στην εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας.

Ξαφνικά, όλα αυτά έχουν λάβει πλέον περίπου κωμικές διαστάσεις, ειδικά από την ώρα που η τρομοκράτηση δεν έμεινε στο επίπεδο του «μας διώχνουν», αλλά πέρασε με τρόπο πανικόβλητο και στις… εικόνες και τα εξαπτέρυγα… – αν είναι δυνατόν!

Η ουσία είναι ότι εν τέλει η χώρα ξεφεύγει, επιτέλους, από την ατζέντα του τρόμου και αυτό πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα απελευθερώσει σημαντικές δυνάμεις στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου οι οποίες ως τώρα ήταν εγκλωβισμένες ακριβώς λόγω του φόβου. Οι άνθρωποι θα ψηφίσουν πια αυτό που πιστεύουν ότι πρέπει να ψηφίσουν κι όχι αυτό που ορισμένοι εντός και εκτός Ελλάδας θέλουν να τους επιβάλλουν.

Από την άλλη πλευρά, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για μια Ελλάδα που θα διεκδικήσει μια πραγματική αλλαγή πολιτικής, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο να πράξει, αλλά και που θα βρει κάθετα αντίθετο το Βερολίνο.

Οι Γερμανοί δεν πρόκειται να καθίσουν ήρεμα. Θα αντιδράσουν και θα δημιουργήσουν προβλήματα απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας. Αλλά και πάλι: αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν πρέπει να παλέψει να ξεφύγει από αυτή την πορεία καταστροφής.

Ο φόβος υποχωρεί. Ηταν καιρός. Ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται να μιλήσει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό χωρίς να τρέμει. Τώρα, η νέα πολιτική πραγματικότητα στο σύνολό της πρέπει κι εκείνη να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πίεση και πιθανότατα εχθρότητα που μπορεί να εκδηλωθούν από την επομένη, την 26η Ιανουαρίου, από την πρώτη στιγμή.

Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων, νικητών μα και ηττημένων της ημέρας των εκλογών. Πρέπει αυτή τη νέα πορεία διεκδίκησης και ανόρθωσης της Ελλάδας να τη στηρίξουν όλοι. Δεν είναι ζήτημα κομματικό, ούτε παραταξιακό ή ιδεολογικό. Είναι ζήτημα εθνικό και αφορά εξίσου κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα.