Ηρθαν στην Ελλάδα γερμανοί δημοσιογράφοι και άρχισαν να προσεγγίζουν συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα για να μάθουν τα… μυστικά του. Δύο συντάκτες του «Stern» για παράδειγμα, απευθύνθηκαν στον Π. Κουρουμπλή και τι νομίζετε ότι τον ρώτησαν: «Σας βλέπουμε συνεχώς δίπλα στον κ. Τσίπρα να του μιλάτε. Τι ακριβώς του λέτε;». Ο κ. Κουρουμπλής πλην άλλης απαντήσεως τους υπενθύμισε ότι είναι τυφλός από το 1961 λόγω μιας ξεχασμένης γερμανικής χειροβομβίδας που έσκασε ενώ την περιεργαζόταν στον Αχελώο και ως τυφλός έχει αυξημένο το αίσθημα της ακοής, ακούει τα πάντα και εν συνεχεία τα σχολιάζει με τον αρχηγό του. Αμέσως μετά τον ρώτησαν πώς γνώρισε τον κ. Τσίπρα, τη στιγμή που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα με το ΠαΣοΚ. Τους απάντησε ότι τον γνώρισε στην κηδεία του Λεωνίδα Κύρκου, αλλά οι Γερμανοί δεν ρώτησαν λεπτομέρειες για τη γνωριμία. Ρώτησαν όμως τι άνθρωπος είναι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κουρουμπλής τους είπε ότι αυτό που του κάνει εντύπωση τόσο καιρό δίπλα του είναι ότι «ακούει, δεν κάνει ότι ακούει και δεν φοβάται». Ολες αυτές οι ερωτήσεις έκαναν τον κ. Κουρουμπλή να υποψιαστεί ότι κάτι άλλο γύρευαν να μάθουν οι Γερμανοί και ενημέρωσε αμέσως τον πρόεδρό του. Και ξέρετε ποια ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα; «Αυτοί ψάχνουν να μάθουν για τον χαρακτήρα μου…».

Γάμος και βάφτιση α λα Τσίπρας

Ισως να μην έχει πλέον και τόση σημασία μετά τη συνεχή προσέγγιση που κάνει ο κ. Τσίπρας με την Εκκλησία η συνάντηση που είχε τις προάλλες με δύο μητροπολίτες, τους Σινανίου και Σιατίστης κ. Παύλο και Δράμας κ. Παύλο, όσο τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή, στο πλαίσιο του ανηφορικού δρόμου που επέλεξε ο κ. Τσίπρας προς τις εκλογές. Η συζήτηση έμαθα ότι ήταν ουσιαστική και ο κ. Τσίπρας έδειξε πολύ καλά διαβασμένος για όσα συμβαίνουν στην Εκκλησία, στην Ορθοδοξία και στον Χριστιανισμό, κάτι που εντυπωσίασε τους δύο ιεράρχες. Αλλά μετά άρχισαν οι ερωτήσεις. Για παράδειγμα, τον ρώτησαν εάν σκοπεύει να νυμφευθεί τη σύντροφό του Περιστέρα. Η απάντηση που έδωσε αιφνιδίασε τους ιεράρχες: «Εγώ θα κρίνω πότε, αλλά δεν θα το κάνω ποτέ προκειμένου να γίνω πρωθυπουργός» φέρεται ότι τους είπε, όπως ακριβώς μου το μετέφερε ένας συνεργάτης του, που ήταν παρών και που υπενθύμισε ότι ο Γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου έλεγε συνήθως στους υποψήφιους βουλευτές ότι θα πρέπει να είναι παντρεμένοι. Αμέσως μετά έγινε και η δεύτερη ερώτηση, δηλαδή γιατί έως τώρα ο κ. Τσίπρας δεν βάφτισε τα παιδιά του, απλώς τα ονομάτισε. Είπε ότι σέβεται την Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο, αλλά θα αφήσει τα παιδιά του όταν μεγαλώσουν να αποφασίσουν τα ίδια εάν θέλουν ή όχι να βαπτισθούν. Είπε μάλιστα πως ένας φίλος του βάφτισε το παιδί του σε ηλικία 8 χρόνων επειδή το παιδί το ζήτησε.
Ο έρως χρόνια δεν κοιτά…

Και μια και έγινε λόγος για τον Γέρο της Δημοκρατίας και για τους γάμους, να σας περιγράψω ένα άγνωστο περιστατικό όπως ακριβώς μου το αφηγήθηκε στενός συνεργάτης του Γεωργίου Παπανδρέου. Παλαιότερα οι βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου αλλά και της ΕΡΕ ζητούσαν τυπικά και τιμής ένεκεν και την άδεια του αρχηγού τους κόμματός τους για να νυμφευθούν. Εις εξ αυτών και μάλιστα υφυπουργός της Ενώσεως Κέντρου επρόκειτο να νυμφευθεί (δεύτερος γάμος) με μία κατά 28 χρόνια νεότερή του. Βρήκε την ευκαιρία να αναγγείλει το χαρμόσυνο γεγονός στην πανηγυρική ατμόσφαιρα που δημιουργούνταν στη Βουλή με την ψήφιση του προϋπολογισμού, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Ο Γέρος της Δημοκρατίας αμέσως ρώτησε «ποία είναι η τυχερά;» για να δώσει ένα όνομα ο υφυπουργός. Εν συνεχεία ρώτησε την ηλικία της και ο υφυπουργός αντί άλλης απαντήσεως του είπε το γνωστό: «Δεν βαριέστε, κύριε πρόεδρε, ο έρως χρόνια δεν κοιτά». Ο Γεώργιος Παπανδρέου που ήταν πάντα ετοιμόλογος δεν έχασε την ευκαιρία και του είπε: «Την ημέρα δεν κοιτά, αλλά τη νύχτα τι γίνεται;»!
Επαφές και με Λιβάνη

Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκαν να προχωρήσουν την συζήτηση για τη «μεγάλη μεταγραφή» (όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν) του Αντ. Λιβάνη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πλησίασαν τον Αντ. Λιβάνη και του πρότειναν μία θέση στο Επικρατείας, την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε την ίδρυση νέου κόμματος. Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές με πληροφόρησαν ότι συζητήσεις υπάρχουν και με τον υιό Λιβάνη, τον εκδότη Ηλ. Λιβάνη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το διαψεύδει.


Είχε όσφρηση ο Σαμαράς

Πότε νομίζετε ότι έγινε το μεγάλο προξενιό του Βασ. Οικονόμου με τη ΝΔ; Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, όταν ο Αντ. Σαμαράς του τηλεφώνησε για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή. Εκεί του είπε τη λέξη «προχωράμε» και εν συνεχεία ανέλαβε τις λεπτομέρειες ο Δ. Σταμάτης. Ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι εδώ και χρόνια είχε επαφή με τον Αντ. Σαμαρά (είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κάθε Πρωτοχρονιά) και ότι η ένταξή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ έγινε με τρόπο πολιτικό: «Είχε καλή όσφρηση ο Σαμαράς, με παρακολουθούσε πώς ψήφιζα και πώς ψήφισα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας». λέει. Υπενθύμισε όμως ότι δεν είναι κανένας υπουργός που αλλάζει στρατόπεδο, αλλά «πάω στον Σαμαρά να δώσω μαζί του τη μάχη, τώρα που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν δεύτερο…».

Η Δρέττα στο Ποτάμι

Αφού δεν είχε τύχη να εκλεγεί βουλευτής στο ΠαΣοΚ, εν συνεχεία πήγε στην Ελιά και γενικότερα στην λεγόμενη Κεντροαριστερά η Αθηνά Δρέττα για να καταλήξει στο Ποτάμι όπου θα είναι υποψήφια στην Β΄Αθήνας: «Και πού αλλού να πήγαινα;» διερωτάται λέγοντας ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει να αρχίσει σοβαρή συζήτηση για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς.

Ο Θεοχάρης και οι φόροι

Ρώτησα τον Θ. Θεοχάρη πρώην γενικό γραμματέα Εσόδων πώς τον αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι, τώρα που είναι υποψήφιος (και μάλιστα με σταυρό) με το Ποτάμι, τη στιγμή που όταν ήταν στην κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να πληρώσουν τους φόρους τους. Ή επέβαλλε πρόστιμα για καθυστερήσεις ή στους φοροφυγάδες κτλ. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του δεν υπάρχουν και τέτοιοι που αντιμετώπισαν με χίλια δυο ζόρια τις αποφάσεις Θεοχάρη; Εκείνο που μου είπε είναι ότι όπου πάει συναντά αποδοχή από τον κόσμο και τούτο επειδή επί των ημερών του μπορεί να υπήρξαν πρόστιμα, αλλά δεν είχε νομοθετηθεί κανένας φόρος. Και βεβαίως προβάλλει και το γεγονός ότι ήρθε σε σύγκρουση με την ηγεσία του υπουργείου και καρατομήθηκε.

Μαργαρίτα εκτός πολιτικής

Με πληροφόρησαν από την οικογένεια Γ. Παπανδρέου ότι η κόρη του Μαργαρίτα παραμένει εκτός πολιτικής και ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί στο νέο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του ούτε θα έχει κάποιο ρόλο σ΄αυτό. Μου είπαν μάλιστα ότι σπουδάζει γιατρός και ότι το βασικό μέλημά της είναι να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Οι ίδιοι που μου είπαν όλα αυτά, εξέφρασαν και την απογοήτευσή τους για τις… δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως τις αμφισβητούν όσον αφορά το σκέλος των ποσοστών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

***
Στανίση: Μην μου μιλάτε για πολιτική

Αρνείται κάθε συζήτηση που έχει σχέση με την πολιτική. Δεν θέλει καν να ομιλεί για την τρόικα, το δημοσιονομικό κενό, τον κίνδυνο για έξοδο από το ευρώ. Ούτε καν ξέρει από τέτοια. Κάνει προεκλογική εκστρατεία με το σύστημα της πόρτας- πόρτας και ομιλεί περί… πολιτισμού. Ο λόγος για την λαϊκή τραγουδίστρια Κατερίνα Στανίση υποψήφια στην Ημαθία με το κόμμα «Τελεία» του Απ. Γκλέτσου: «Θέλω να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου εάν μπορώ να προσφέρω στην κοινωνία, ξέρω από τρέξιμο, είμαι μαθημένη απ΄αυτό, λόγω της εργασίας μου και θα γυρίσω όλο τον νομό Ημαθίας που είμαι υποψήφια. Αλλωστε έχω αρκετό χρόνο. Τώρα με την κρίση μόνον το Σάββατο δουλεύω». Είναι η πιο αναγνωρίσιμη του κόμματος του κ. Γκλέτσου, τόσο για τα τραγούδια της, όσο (τελευταίως) και από την πασχαλινή διαφήμιση εταιρίας παιχνιδιών, αυτή όπου εμφανίζεται μ΄ένα κατακόκκινο φόρεμα. Να σκεφτείτε ότι ο κ. Γκλέτσος βάζει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του έναν αγρότη, τον Βάϊο Γκανή που είχε ενεργό ρόλο στις κινητοποιήσεις των τρακτέρ και δεν θα είναι υποψήφια η Σεμίνα Δηγενή (δεν ήθελε) που βοηθάει στην επικοινωνιακή πολιτική.

HeliosPlus