Ολοταχώς προς τις κάλπες. Το πολιτικό πεδίο κινούμενη άμμος. Η κοινωνία κατακερματισμένη. Η οικονομία σε πυρακτωμένη ζώνη. Τα προεκλογικά προγράμματα με πολλά ερωτηματικά. Οι σταθερές σε αξίες και αρχές δυστυχώς βρίσκονται σε διαρκή αμφισβήτηση. Η εμπιστοσύνη των πολιτών σε θεσμούς και πολιτικό προσωπικό έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα. Οι υποψήφιοι βουλευτές αναζητούν σίγουρη πολιτική στέγη.
Οι οβιδιακές, εκλογικές μεταμορφώσεις του προσωπικού δεν έχουν γνώμονα τις συλλογικές αξίες και τις πολιτικές, αλλά την επιδίωξη για μία θέση στη Βουλή να βολευτούμε.
Οι πρακτικές αυτές, υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το βεβαρυμμένο πολιτικό πεδίο. Δημιουργούν συγχύσεις αγανάκτηση και οργή στους πολίτες.
Στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο κατακερματισμός των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων είναι το κύριο χαρακτηριστικό.
Το Βατερλό της ΔΗΜΑΡ. στις ευρωεκλογές και η αλλοπρόσαλλη τακτική της ηγεσίας, οδηγεί το χώρο αυτό στην εξαφάνιση.
Ο εμφύλιος πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ και η ρήξη με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, οδηγεί σε περιπέτειες και αποσύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και μάχεται να αποτελέσει το βασικό πόλο και πρωταγωνιστή των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Το ΚΚΕ παραμένει στα δικά του δογματικά πλαίσια και στη γραμμή της εξόδου από την ευρωζώνη και την Ε.Ε..
Στο χώρο της δεξιάς και της ακροδεξιάς, οι δυνάμεις είναι περισσότερο συγκεντρωμένες. Η Ν.Δ. αν και συρρικνωμένη παραμένει ο
βασικός πυλώνας της φιλελεύθερης παράταξης και αγωνίζεται να συσπειρώσει τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της από το κέντρο μέχρι τα απόκρυφα της φασιστικής δεξιάς.
Οι ΑΝΕΛ προσπαθούν να πηδήξουν τον πήχη του 3%, για μια θέση στη Βουλή.
Εκ των πραγμάτων οι δύο μονομάχοι ΣΥΡΙΖΑ –Ν.Δ. προβάλουν, ο μεν την ελπίδα της αλλαγής και η δε τον φόβο, ότι η χώρα αν δεν συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική κινδυνεύει να πέσει στα βράχια, να χρεοκοπήσει.
Αναδεικνύεται έτσι ως κεντρικό διακύβευμα αυτών των χειμωνιάτικων εκλογών να αντιπαλεύουν η ΕΛΠΙΔΑ και ο ΦΟΒΟΣ.
Η ελπίδα, όπως περιγράφεται από το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει μία νέα πορεία για τη χώρα. Δηλαδή, για τα μεγάλα θέματα, όπως δημοσιονομικό και απεξάρτηση από τα Μνημόνια, ανθρωπιστικό και αντιμετώπιση της λιτότητας, της ανεργίας και της φτώχειας, καθώς και η ανάπτυξη του τόπου, θα αντιμετωπισθούν χωρίς η Ελλάδα μας να κινδυνεύει για έξοδο από την ευρωζώνη.
Ο φόβος και ο κίνδυνος που αναδεικνύεται από τη Ν.Δ., είναι ότι η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με αυτό που το λαϊκό άσμα αναφέρει:
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα..»
Σίγουρα, η ελπίδα και η αλλαγή ενέχουν στο στοιχείο της ανησυχίας για όσους ιδιαίτερα βολεύονται με τη παρούσα κατάσταση. Αλλά από την άλλη όπου κυβερνάει ο φόβος σε τίποτα δεν υπάρχει προοπτική για καλύτερες μέρες.
Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και ιδιαίτερα ο χώρος της κεντροαριστεράς με γνώμονα την ελπίδα για την Αξιοπρέπεια της χώρας μας και για την ευημερία των πολιτών.
Η συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα μέσα από τις κάλπες για ισχυρή διακυβέρνηση συνεργασίας, ελπίδας και προοπτικής.