Με καθυστέρηση έφτασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στο χώρο όπου θα γινόταν ο καθυγιασμός των υδάτων στον Πειραιά. Τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γ. Μώραλης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησε την τελετή ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Τράγακη. Μην γνωρίζοντας το τελετουργικό ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον αντιπρόεδρο της Βουλής πότε πρέπει να απελευθερώσει το περιστέρι που του έδωσαν, και εκείνος του απάντησε, όταν ακούσει το «εν είδει περιστεράς». Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έχυσε στη θάλασσα και τον αγιασμό του Αγίου Σπυρίδωνα. Οταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε όταν τέλειωσε η τελετή «τώρα τι κάνουμε» ο κ. Τραγάκης του απάντησε ότι πρέπει να χαιρετήσει τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κάτι που ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έπραξε.

*****
Στο Δημαρχείο Πειραιά που πήγαν στη συνέχεια οι επίσημοι, τους κέρασαν καφέ με μπισκότα και ο Δήμαρχος της πόλης παρουσίασε στον κ. Τσίπρα τα χωροταξικά σχέδια του νέου Δημαρχείυ.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνοδευόμενος από τους βουλευτές Θοδωρή Δρίτσα και Παναγιώτη Κουρουπλή, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και το δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε το θαυμασμό του για την πρόσφατη ανακαίνιση του θεάτρου, ενώ ο Γιώργος Γαβρίλης του ανέλυσε το ζήτημα της χορηγούμενης επιδότησης, προκειμένου το κτίριο να μπορεί να εξασφαλίσει τα λειτουργικά του έξοδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία μια λαμπρή γιορτή για τον ελληνικό λαό. Εγώ να ευχηθώ το φως της δικαιοσύνης και της αλήθειας να ζεσταίνει από εδώ και εμπρός την πατρίδα μας».

*****

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης μίλησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο δικαστικό μέγαρο που πρόκειται να στεγαστεί στο κέντρο της πόλης, στο εγκαταλελειμμένο για χρόνια οικοδόμημα της Ραλλείου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με μέλη και βουλευτές του κόμματος πήγαν σε γειτονικό τσιπουράδικο, Το Στέκι του Αρτέμη, ο οποίος τον κάλεσε στις 26 ιανουαρίου να εορτάσουν εκεί τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Επακλούθησε πολιτική συζήτηση στην οποία ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά μηνύματα από την Ευρώπη και την αισιοδοξία του για μεγάλη νίκη στις εκλογές..

Πράσινα και πιο πράσινα καφενεία

Διαχωρισμός πασόκων στο καφενείο που κατέληξαν μετά την τελετή καθυγιασμού τωνυδάτων στον Πειραιά, μέλη και βουλευτές της κεντροαριστεράς. Οι μεν «original» πασόκοι, Λοβέρδος, Φώφη Γεννηματά, Καρύδης, υποψήφιοι και μέλη νομαρχιακών έμεινα μέσα στο καφενείο, ενώ οι «παπανδρεϊκοί» Διαμαντίδης και υιός, έμειναν έξω.

Πολλά αιτήματα για τον κ. Σαμαρά

Σε πολύ διάθεση ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα για την εορτή των Θεοφανείων. Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε μπροστά σε δεκάδες αιτήματα με κύρια αυτά της δημάρχου Καβάλας κυρίας Δήμητρας Τζανάκη για άμεση λύση στον ειδικό φόρο φυσικού αερίου και του περιφερειάρχη κ. Γ. Παυλίδη για να πάψει η διαφορά στη φορολογική αντιμετώπιση μεταξύ των νομών της περιφερείας του.

Οι ευχές της τρόικας

Ηταν τυπικοί αυτή τη φορά οι τροϊκανοί και έστειλαν ευχές στα μέλη της κυβέρνησης. Ευχές όμως οι οποίες είχαν αρκετή δόση ειρωνείας. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά η ευχή που έστειλε ο Πόουλ Τόμσεν (φωτογραφία) και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ στους υπουργούς που διαπραγματεύονται μαζί τους, δηλαδή στους Γκίκα Χαρδούβελη, Ι. Βρούτση, Χρ. Σταϊκούρα; Και ήταν μόνον δύο λέξεις «χρόνια πολλά» και τίποτε άλλο. «Μόλις πήρα την ευχετήρια κάρτα τους μου ήρθε να τους στείλω και εγώ μία που να τους έλεγα: «Μου κάνετε πλάκα; Τι χρόνια πολλά; Ξέρετε πόσα χρόνια μας κόψατε από τη ζωή μας;» μου είπε πρωτοκλασάτος υπουργός. Τον ρώτησα εάν έλαβε και ευχετήρια κάρτα από τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά με πληροφόρησε ότι αυτός δεν στέλνει κάρτες, προειδοποιήσεις στέλνει.


Η διαπραγμάτευση και το ομόλογο

Ηταν οργισμένος αλλά και ανήσυχος ο πρωτοκλασάτος υπουργός με όλα όσα συμβαίνουν με την τρόικα, αλλά και με την ανακατωσούρα της προεκλογικής περιόδου. Μου αποκάλυψε και κάποια παιγνίδια (όπως τα χαρακτήρισε) που έπαιξε εις βάρος μας το ΔΝΤ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (η οποία το… σιγόνταρε): «Είχαμε φέρει την Κομισιόν σε συμφωνία, αλλά οι άλλοι δύο, ΔΝΤ και ΕΚΤ, προσπάθησαν να μην υπάρξει τελικά συμφωνία» μου είπε. Τον ρώτησα εάν βλέπει κίνδυνο να μας διώξουν από το ευρώ. «Να μας διώξουν το αποκλείω, αλλά μπορεί να μας αναγκάσουν να φύγουμε μόνοι μας. Μπορεί να κλείσουν τη στρόφιγγα χρηματοδότησης των τραπεζών. Δεν ακούν τίποτα από όλα αυτά τα περί διαπραγμάτευσης. Λένε ότι πρέπει να τα τηρήσουμε τα προαπαιτούμενα αφού τα έχουμε συμφωνήσει, και εάν δεν τα τηρήσουμε τότε δεν έχει δόση, δεν θα υπάρχουν χρήματα» είπε. Μου αποκάλυψε επίσης ότι στις 9 Ιανουαρίου θα εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια 2 δισ., τα οποία όμως αναμένεται να καλυφθούν από τις ελληνικές τράπεζες.
Συντάξεις σε… δραχμές;

Ο συγκεκριμένος υπουργός δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (εάν γίνει κυβέρνηση) και κυρίως στο σκέλος που αναφέρει ότι θα αυξήσει τον βασικό μισθό και την κατώτατη σύνταξη: «Ναι, μπορεί να κάνει αυξήσεις, αλλά θα τις κάνει σε δραχμές». Τον ρώτησα πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο και επανέλαβε: «Οι ξένοι δεν θα μας διώξουν από το ευρώ. Απλώς, εάν δεν τηρήσουμε τα προαπαιτούμενα θα πιέσουν τις τράπεζες να μην αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, δεν θα μπορούμε να δανειστούμε από πουθενά και καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Θα φύγουμε μόνοι μας». Αυτά μου είπε και σας τα μετέφερα ευθύς αμέσως, τούτες τις ημέρες που είναι κρίσιμες.


Ο τραχανάς και τα ραδίκια

Οταν ο Αντ. Σαμαράς βρέθηκε στη Λάρισα και έκανε την πρώτη του προεκλογική ομιλία, έφυγε αμέσως από την πόλη χωρίς να συναντήσει κανέναν και πήγε στην Καρδίτσα. Στην επιστροφή όμως ξαναπέρασε από τη Λάρισα, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί και βρέθηκε στην οικία του πρώην δημάρχου και νυν υποψήφιου βουλευτή Κ. Τζανακούλη. Η επίσκεψη αυτή δεν ανακοινώθηκε, αφού οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές της Λάρισας δηλώνουν άγνοια. Το τι έγινε στην οικία Τζανακούλη σας το μεταφέρω και αυτό ευθύς αμέσως: Είχαν ετοιμάσει οι οικοδεσπότες ένα ολόκληρο αρνί για τον Πρωθυπουργό, πλην όμως ο κ. Σαμαράς δεν το άγγιξε, ούτε καν το πλησίασε. Εν συνεχεία ο κ. Τζανακούλης (ο οποίος εκτρέφει αρνιά, κατσίκια, κότες, γαλοπούλες) του είχε γαλοπούλα, αλλά πάλι ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε. Και ξαφνικά βγαίνουν τα δύο μυστικά γαστρονομικά όπλα της οικογένειας Τζανακούλη: Οι «κεφτέδες του Νίκου» (άγνωστη συνταγή από έναν συνεργάτη του που είναι μάγειρας) και τα… αγριοραδίκια. Και τα δύο τίμησε δεόντως ο Πρωθυπουργός, οπότε λίγο προτού φύγει βγαίνει και το τρίτο μυστικό όπλο, το οποίο η οικογένεια το χαρακτήρισε «σπεσιαλιτέ του Τζανακούλη»: ξινός τραχανάς! Αλλά μη νομίζετε ότι ο Πρωθυπουργός έφυγε από την οικία Τζανακούλη χωρίς… προμήθειες. Το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου γέμισε με τραχανά, κρασί, τσίπουρο και αγριοραδίκια.


Το κήρυγμα του κ. Ανθιμου

Την Κυριακή ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος μιλώντας στους πιστούς απηύθυνε έκκληση για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξέφρασε το παράπονο ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν ακούγεται τίποτε ούτε περί πίστης ούτε περί Εκκλησίας. Και πρόσθεσε: «Το μόνο που έχει ακουστεί και δεν θα το κατονομάσω, είναι από κάποια πλευρά πως «μόλις εκλεγούμε θα πάρουμε την περιουσία της Εκκλησίας». Είναι σκέψη δημιουργική για τον λαό μας; Και πώς θα την πάρεις; Δική σου είναι ή του πατέρα σου;». Αυτά είπε ο σεβασμιότατος προς τους πιστούς, που τους κάλεσε για άλλη μία φορά να προσευχηθούν υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

HeliosPlus