Γρηγορείτε, το 2015 ενδέχεται να φέρει αισίως µαζί του το θηλυκό βιάγκρα. Το πρώτο τετράμηνο του νέου έτους ένα διεγερτικό της γυναικείας επιθυμίας με την εξόχως κατασταλτική για τη λίμπιντο ονομασία «Flibanserin» (εκ της φλιμπανσερίνης) θα δοκιμάσει να περάσει εκ νέου τον σκόπελο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (το 2014 το προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε).
Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει αυτή τη φορά και αν 55 ακριβώς χρόνια μετά το αντισυλληπτικό χάπι θα πραγματοποιήσει την άφιξή του ένα ροζ δισκίο, ορεξάτο για πολύ πιο ηχηρές σεξουαλικές επαναστάσεις. Ουδείς επίσης γνωρίζει πόσες γυναίκες παγκοσμίως θα ευεργετηθούν πραγματικά από μια τέτοια πανηγυρική άφιξη στον κόσμο της ψυχοφαρμακολογίας (στις ΗΠΑ μιλάνε για ένα 10% του θηλυκού πληθυσμού, ήτοι 16 εκατομμύρια γυναίκες, άλλοι διαμηνύουν ότι ήρθε ο καιρός να σηκώσουμε τα μανίκια διότι το ποσοστό των γυναικών με κάποια «σεξουαλική δυσλειτουργία» αγγίζει το 40%).
To θηλυκό βιάγκρα, λένε οι ειδικοί, δεν θα είναι όπως το ανδρικό (μια μικρή «υδραυλική» τόνωση που δεν έχει ουδεμία σχέση με το sex drive). Φιλοδοξεί να επιδράσει στις σωστές περιοχές του γυναικείου εγκεφάλου και να βελτιώσει την ανισορροπία συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνης και σεροτονίνης), υπεύθυνων για τη ρύθμιση της σεξουαλικής διέγερσης και της αναστολής. Αλλως ειπείν, φιλοδοξεί να «παίξει» με τον γυναικείο εγκέφαλο.

Πρόσφατα το αµερικανικό «Marie Claire» φιλοξένησε την «πιπεράτη» ιστορία της Κάρα από τη Βαλτιμόρη, μιας 30 και κάτι παντρεμένης γυναίκας με δύο μικρά παιδιά που έγινε «πειραματόζωο» για τις κλινικές δοκιμές του Flibanserin. H Κάρα δεν είχε διστάσει να μιλήσει στους κυρίους με τις λευκές ρόμπες που της έκαναν αδιάκριτες ερωτήσεις, για τη «δραματική πτώση της ερωτικής επιθυμίας» που βίωσε αμέσως μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού και που φαινόταν να διαιωνίζεται εις το διηνεκές. Υστερα από λίγες μόνο εβδομάδες «θεραπείας» (σημειωτέον ότι το θηλυκό βιάγκρα το λαμβάνεις κάθε μέρα και όχι μόνο πριν από τη σεξουαλική πράξη), η Κάρα είχε μεταλλαχθεί σε Ζα Ζα Γκαμπόρ.
Οχι απλώς τονώθηκε η δυστοπική ερωτική φαντασία της, έφθασε στο σημείο να διοργανώνει μεσημβρινά ραντεβού (σε εργάσιμες ημέρες), αφήνοντας από το πρωί στον σύζυγό της μια σειρά από «ίχνη». Οπως αφηγείται η ίδια: «Στον πρώτο φάκελο ο Ράιν βρήκε οδηγίες να πάει να αγοράσει στρείδια στο διάλειμμά του από τη δουλειά. Ο δεύτερος φάκελος του ζητούσε να περάσει μια βόλτα από μια κάβα για ένα μπουκάλι κρασί. Ο τρίτος έλεγε απλά «Στις 12.00″ και το όνομα ενός κοντινού ξενοδοχείου. Τον περίμενα στην πόρτα φορώντας μόνο ψηλοτάκουνα. Το να χτίζεις όλη την ημέρα αυτή την προσμονή ήταν απίστευτα σέξι».

Ανεξάρτητα από τα συµφέροντα μιας εταιρείας να παρουσιάζει ένα χάπι σαν τις «50 αποχρώσεις του γκρι» της φαρμακοχημείας, η θριαμβευτική ιστορία της Κάρα θέτει επί τάπητος ένα ερώτημα που άπτεται περισσότερο της βιοϊατρικής ηθικής. Οπως συνοψίζει (κάπως έτσι) στο αμερικανικό «Atlantic» η Μπάρμπαρα Μίντζες, καθηγήτρια στη Σχολή Υγείας του Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (Βανκούβερ) που συνυπογράφει το βιβλίο «Sex, Lies and Pharmaceuticals»: «Μήπως τελικά οι σεξουαλικές δυσκολίες των γυναικών απλώς ενδύονται το αμπαλάζ μιας νέας, επινοημένης διαταραχής που θα πουλήσει τρελά;». Τα ερωτήματα συσσωρεύονται απειλητικά. Μήπως ένα μαγικό δισκίο θα έβαζε πολύ ψηλά τα στάνταρτ της γυναικείας επιθυμίας; Υποθέτω ότι η γυναίκα του 2015 έχει ήδη αρκετά θέματα αυτοεικόνας για να θέλει να προσθέσει ένα ακόμη στο βαρυφορτωμένο βιολογικό νεσεσέρ της.
Μήπως, πάλι, ένα τέτοιο χάπι απελευθερώσει καταστροφικές δυνάµεις; (Οι ίδιες οι φαρµακοβιοµηχανίες έχουν εκδηλώσει επανειληµµένως τον φόβο ότι µπορεί να εµφυσήσουν ζωή σε µια σεξουαλικά αχαλίνωτη σουπεργούµαν που θα καταβροχθίζει άνδρες για breakfast.) Μέσα στο 2015 θα γνωρίζουµε την απάντηση της αµερικανικής Υπηρεσίας Τροφίµων και Φαρµάκων για το Flibanserin. Μένει να δούµε αν (µέσα στην επόµενη δεκαετία) θα διαλευκανθούν κάµποσα από τα µυστικά και τα ψέµατα που κατατρύχουν τη γυναικεία επιθυµία.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ